Udland

Russere ville give millionstøtte til italiensk parti, afslører lydoptagelser

Den italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, høres på lydoptagelse forhandle med russiske oligarker om at modtage millioner af euro til hans Lega-parti. Andreas Solaro / Ritzau Scanpix

To tidligere premierministre kræver, at indenrigsminister Matteo Salvini forklarer sin rolle i skandalen.

Tre russiske oligarker og tre italienere mødtes 18. oktober sidste år til et skæbnesvangert møde i det ikoniske Metropol Hotel i Moskva.

Ifølge den officielle dagsorden handlede mødet om en olieaftale, men det var blot et dække for en samtale om ulovlig partistøtte.

Ifølge det amerikanske netmedie Buzzfeed News, som er kommet i besiddelse af en række skjulte optagelser fra mødet, skulle parterne finde ud af, hvordan russerne kunne støtte det højrenationalistiske Lega-parti med mere end 432 millioner danske kroner.

Den nuværende italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, er formand for Lega, og selvom han ikke selv deltog i mødet, befandt han sig på samme tidspunkt i Moskva for at tale ved en konference.

I stedet deltog Salvinis højre hånd og rådgiver, Gianluca Savoini. Flere gange under mødet gjorde de italienske repræsentanter det åbenlyst klart, at målet med mødet var at sikre Lega økonomiske midler til at finansiere partiets valgkamp - blandt andet under europaparlamentsvalget.

Den slags finansiering fra udenlandske donorer er ifølge italiensk lovgivning ulovlig.

EU-partier vil tættere på Rusland

Savoini siger blandt andet følgende til russerne på optagelserne:

- Til maj (i 2019, red.) er der europaparlamentsvalg. Vi vil ændre Europa. Et nyt Europa har brug for at være lige så tæt med Rusland som før i tiden, fordi vi vil have vores suverænitet, siger Gianluca Savoini under mødet.

Lyt til lydoptagelserne hos Buzzfeed News her, eller læs hele udskriften af samtalen mellem parterne her.

Savoini understregede på mødet, at Lega ikke var det eneste parti i Europa, som ønskede et tættere bånd til Rusland. Det skulle også gælde for tyske Alternative für Deutschland, Rassamblement National fra Frankrig, Fidesz i Ungarn og Sverigedemokraterne fra Sverige.

- Vi ønsker virkelig at skabe en storslået alliance med disse partier, der er pro-Rusland, lyder det fra Salvinis rådgiver på optagelsen.

Anden afsløring på få måneder

Afsløringerne kommer blot to måneder efter den østrigske vicekansler, Heinz-Christian Strache, blev afsløret i at tilbyde en russisk oligark statslige kontrakter i bytte for politisk støtte.

De hemmelige videooptagelser viser blandt andet, hvordan Strache opfordrer den russiske oligark til at tage kontrol over avisen Krone. Strache siger, at avisen under en ny ledelse ville kunne hjælpe ham og Frihedspartiet i valgkampen.

Jeg har aldrig taget imod en rubel, en euro, en dollar eller en liter vodka i finanering fra Rusland

Matteo Salvini, indenrigsminister i Italien

Afsløringerne har ledt Østrig ud i en af landets største politiske kriser i nyere tid, og de nye optagelser fra italienernes oktobermøde ser nu også ud til at få konsekvenser.

Indenrigsminister Salvini bedyrer ifølge nyhedsbureauet Reuters sin uskyld i sagen i en udtalelse, hvori han skriver:

- Jeg har aldrig taget imod en rubel, en euro, en dollar eller en liter vodka i finanering fra Rusland.

Også Salvinis højre hånd har over for Euronews afvist, at Lega skulle have modtaget oliepenge fra Rusland.

Undersøgelse af Salvini

Udmeldingerne til trods står to tidligere premierministre nu klar med krav om, at Salvini skal stilles til ansvar ved en officiel undersøgelse i parlamentet, skriver Buzzfeed News.

Den tidligere premierminister fra 2014 til 2016, Matteo Renzi, skriver i et tweet, at Salvini "øjeblikkeligt skal redegøre for sin rolle", mens Renzis efterfølger, Paolo Gentiloni, siger, at Salvini ikke kan "lade som om, intet er hændt, og det er påtrængende, at han svarer".

Det forbliver endnu uvist, om den handel, som Salvinis højre hånd indgik på hotellet i Moskva, nogensinde blev til noget og dermed finansierede Lega.

Sikkert er det dog, at Italien, og i særdeleshed Salvini, er kastet ud i et politisk stormvejr. Statsadvokaten har torsdag meddelt, at man vil åbne en undersøgelse af sagen.