Plastik koster hjorte livet i japansk turistpark

16x9
Hjortene må gerne fodres i Nara Park. Foto: Behrouz Mehri / Ritzau Scanpix

Der blev fundet flere kilo plastik i maven på de døde hjorte.

Den populære turistattraktion Nara Park i Japan har på få måneder mistet flere af sine hjorte på grund af store mængder plastik.

I alt er 14 hjorte døde siden marts, og i ni af tilfældene blev der fundet plastikposer og mademballage i dyrenes mavesæk. Det skriver abc news.

En af hjortene havde mere end fire kilo plastikaffald i maven, som er blevet efterladt af parkens mange besøgende, formoder parken.

Forveksler plastik med mad

Naba Park har over tusind hjorte, der går frit omkring i parken, og turisterne må gerne fodre dem med særlige sukkerfri kiks, der netop ikke sælges i plastikposer. Men det forhindrer ikke folk i at tage plastik med ind i parken og efterlade det.

Og det er ifølge dyrlæge Rie Maruko et problem, da hjortene kan forveksle affaldet med mad. Plastikken ender som en ufordøjelig klump, der efterlader dyret afkræftet og underernæret, fortæller hun ifølge Kyodo News.

Hjortene blev anset som hellige i den oprindelige shinto-religion, og det foruroligende fund i de ni hjortes maver fik onsdag flere frivillige til at deltage i en oprydningskampagne i parken. Her blev der indsamlet 31 kilo affald.

- Kun toppen af isbjerget

Også i Danmark har plastik kostet dyreliv. For nylig observerede en jæger en dåhjort, der var tydeligt afkræftet og udmagret, og besluttede sig for at skyde den.

Da dåhjorten blev skåret op, åbenbarede mavesækken dét, der senere viste sig at være fire kilo plastiksnore af den type, som landmænd bruger til at pakke halmballer ind i.

Knoglerne stod tydeligt frem på dyret, fortæller jægeren.
Knoglerne stod tydeligt frem på dyret, fortæller jægeren. Foto: Allan Husum.

Hos DTU Veterinærinstituttet har de fået indleveret tre dådyr med plastik i maverne. Og ifølge dyrlæge og chefkonsulent Mariann Chriél er det "sandsynligvis kun toppen af isbjerget". I marts indsamlede Danmarks Naturfredningsforening 156 tons affald i den danske natur. Cirka 70 procent af det indsamlede affald var plastik.