Udland

Pavens 15-årige veninde forsvandt i 1983, så fik familien et mystisk brev

Et kryptisk brev med et billede af en grav på en af Roms ældste kirkegårde har fået politiet til at genåbne en mystisk sag om en forsvunden pige.

På en varm sommeraften i 1983 tog en 15-årig pige sin tværfløjte i hånden og forlod sit hjem i centrum af Rom.

Jeg deler forældrenes frygt og bæven

Johannes Paul II, pave

Hun havde taget turen med bus fra sit hjem til musikundervisning ved Sant'Apollinare-basilikaen mange gange før, og indtil 22. juni 1983 var hun altid kommet hjem igen.

Men denne aften forsvandt hun, og det er nu 36 år siden, nogen har set Emanuela Orlandi.

Pigens far, Ercole Orlandi, arbejdede som funktionær i Vatikanet, og hans børn kom de samme steder som den daværende pave Johannes Paul II.

Sagen om den forsvundne pige har været uopklaret lige siden, og den har været kilde til en hel del konspirationsteorier. Frimurerordenen, sataniske sexgale præster og magtsyge kardinaler er blevet beskyldt for at stå bag. Der er endda skrevet bøger om sagen, og den har optaget italienerne i årtier.

Og i 2018 blev gåden om den forsvundne pige så endnu mere mystisk.

Familien modtog nemlig et kryptisk brev med et fotografi af et gravsted på Campo Santo Teotonico.

Det er Roms urgamle sagnomspundne tyske kirkegård, hvor man kun kan komme ind, hvis man kan overbevise Schweizergarden om, at man kommer fra et tysktalende land.

Gravstedet på det billede, familien har modtaget, er dedikeret til Prinsesse Sofia og Prins Gustavo von Hohenlohe, som blev stedt til hvile der i 1800-tallet.

Se, hvor englen peger

Dobbeltgraven ligger op ad kirkegårdens ydermur, og som del af udsmykningen er der en engel, der holder et skilt med den latinske inskription "Requiescat in pace" - eller på dansk "hvil i fred".

Englen holder skiltet på en måde, så det godt kunne se ud som om, den peger ned med sin ene finger.

I det brev, familien har modtaget, var der også en kort tekst:

- Se, hvor englen peger.

Gennem årene har sagen været årsag til en hel del kryptiske henvendelser, men denne kunne måske være anderledes, sagde familiens advokat, Laura Sgro, til den italienske tv-station RAI 10. juli 2019.

Hun siger, at der er beviser for, at mindst ét af gravkamrene har været åbnet, og at statuen på toppen ser ud til at være yngre end resten af monumentet.

Desuden efterlader en eller flere ukendte personer med jævne mellemrum friske blomster på graven.

Derfor lykkedes det advokaten at få Vatikanets godkendelse til at åbne graven for at finde ud af, om Emanuela Orlandi lå begravet der.

Der er to gravsteder med pegende engle på kirkegården. Den anden er den danske kong Frederik VII's mor Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerins grav, så den blev også åbnet.

Pigen med fløjten

Det skete torsdag 11. juli 2019.

Men det viste sig, at den ene grav var fuldstændig tom, mens den anden kun indeholdt få knoglerester.

Så billedet af englen ligner en blindgyde, og hvis det holder stik, vil det ikke være første gang.

Fortæl Gabriella, at Emanuela er i live og har det godt

Anonymt opkald i 1984

For hvad skete der egentlig den sommerdag i 1983?

Ifølge politiets oplysninger - som mediet The Spectator har gennemgået - var Emanuela Orlandi iført gymnastiksko, jeans og en hvid bluse. Hun tog bus nummer 64 til musikskolen og var sent på den, da hun ankom.

Hun skulle have virket distraheret, mens hun modtog undervisning, og hun bad om lov til at gå hjem tidligere end normalt.

Emanuela Orlandi havde betroet sig til sin søster Frederica om, at en mand havde tilbudt hende en større sum penge, hvis hun ville reklamere for kosmetikprodukter af mærket Avon, men Frederica havde bedt søsteren diskutere det med forældrene.

Hun blev med sikkerhed set sidste gang på bussen hjem af nogle jævnaldrende. De bemærkede, at hun talte med en rødhåret kvinde. Vidner mener også efterfølgende at have set hende i nærheden af en grøn BMW med et reklamemærke for Avon på siden.

Og så var hun væk. Emanuela Orlandi skulle have mødtes med sin søster Cristina kort tid efter, men hun dukkede ikke op.

Pigen Barbara

Tre dage efter Emanuela Orlandis forsvinden blev familien kontaktet af en mand, der kaldte sig Pierluigi ifølge avisen Corriere Della Sera.

Han hævdede, at han havde set en pige, der lignede Emanuela Orlandi, sælge kosmetik og spille fløjte på gademarkedet Campo dei Fiori i Rom. Denne pige blev imidlertid kaldt Barbara.

En anden mand, der kaldte sig Mario, ringede også til familien og fortalte en lignende historie. Også her gik pigen under navnet Barbara.

Opkaldene var begyndelsen på hundredvis af mystiske beskeder, familien skulle komme til at modtage de næste mange år.

Og det var formentlig pavens skyld.

3. juli 1983 forsøgte Johannes Paul II nemlig at hjælpe familien og kom med en bøn til de mennesker, som måske havde bortført pigen.

- Jeg er tæt på Orlandi-familen, begyndte han.

- Jeg deler forældrenes frygt og bæven, men mister ikke håbet for medmenneskeligheden hos dem, der har ansvaret i denne sag, lød det fra paven.

Og så begyndte henvendelserne ellers at strømme ind.

En af dem var måske det tætteste, myndighederne nogensinde kom på en gerningsmand.

Amerikaneren

Manden brugte nummeret 158 til at identificere sig selv, og han ringede både til Vatikanet, familien Orlandi og det italienske nyhedsbureau ANSA.

Italienerne kaldte ham for "amerikaneren", fordi han talte med engelsk accent. Han krævede at få Mehmet Ali Agca løsladt. Mehmet Ali Agca forsøgt at myrde paven 31. maj 1981. Hans skud sårede imidlertid kun det katolske overhoved.

Italienske medier mener i øvrigt at vide, at tallet 158 refererer til den 5. måned i året 81 - og dermed er et symbol på forsøget på at dræbe paven.

Som bevis for at han rent faktisk havde noget at handle med, efterlod "amerikaneren" en fotokopi af Emanuela Orlandis id-kort fra musikskolen og fotokopier af nodeark med musik af komponisten Luigi Hugues, som pigen havde øvet sig på.

Sidste gang, "amerikaneren" lod høre fra sig, var 27. oktober 1983.

Men pigen dukkede ikke op.

Til gengæld fortsatte de mystiske henvendelser.

26. april 1984 skrev den italienske avis Corriere della Sera om sagen og bragte et foto af Emanuela Orlandi sammen med paven og en anden ung pige ved navn Gabriella Giordani.

Samme morgen avisen udkom, modtog Gabriella Giordanis mor et telefonopkald, hvor en anonym person sagde:

- Fortæl Gabriella, at Emanuela er i live og har det godt.

Det var inden internettet, og det har siden været kilde til undren, hvordan den anonyme person kunne identificere Gabriella Giordani så hurtigt.

På jagt i gravene

Nu er det så retsmedicinere, der skal forsøge at identificere Emanuela Orlandi - hvis hun altså er begravet på kirkegården i Rom.

Lederen af politiets tekniske hold hedder Giovanni Arcudi, og han siger til den katolske nyhedstjeneste Catholic News Service, at indholdet af gravene skal gennemgås nøje, før der kan gives svar.

- Ud over den morfologiske undersøgelse af knoglerne skal der gennemføres dna-undersøgelser for at opnå sikkerhed og udelukke, at der er nogen beviser i de to grave, der kan stamme fra stakkels Emanuela, siger han.

Sidste gang, der blev spået om afgørende nyt i sagen, var i øvrigt i efteråret 2018, hvor et knoglefund i Vatikanet blev sat i forbindelse med sagen. Det spor viste sig imidlertid at være en blindgyde.

Og sagen optager stadig italienerne, så uanset hvad der ligger i gravene bag muren om Campo Santo Teotonico, bliver det næppe sidste kapitel i historien om Emanuela Orlandi.

Samtidig har åbningen af de to grave åbenbaret et nyt mysterium:

Hvor er resterne af de to prinsesser, som burde have ligget i gravene på den gamle kirkegård?