Udland

Fem iranske krigsskibe forsøgte at tvinge britisk olietanker ind i iransk farvand, siger USA

I sidste uge blev en iransk supertanker Grace 1 tilbageholdt af den britiske flåde ved Gibraltar. Jorge Guerrero / Ritzau Scanpix

En iransk supertanker blev i sidste uge tilbageholdt af den britiske flåde ved Gibraltar.

Fem krigsskibe, som menes at være fra Iran, forsøgte onsdag at tvinge et britisk olieskib ind i iransk farvand. Episoden skulle være sket nær Hormuzstrædet syd for Iran.

Det oplyser USA’s forsvarsminister, skriver Reuters.

De fem fartøjer sejlede væk, da der kom en advarsel fra et britisk krigsskib.

Britisk tankskib tilbageholdt

I sidste uge blev en iransk supertanker tilbageholdt af den britiske flåde ved Gibraltar. Skibet overtrådte ifølge de lokale myndigheder USA og EU's sanktioner, da det var på vej til Syrien med råolie.

Irans udenrigsministerium krævede efterfølgende, at olietankeren Grace 1 skulle "frigives øjeblikkeligt". Men skibet er stadig strandet ud for Gibraltar.

Iran truede i samme omgang med at tilbageholde en britisk olietanker, hvis ikke Grace 1 fik lov til at sejle videre.

Den spanske udenrigsminister og formentlig kommende udenrigspolitiske chef i EU, Josep Borrell Fontelles, har ifølge BBC oplyst, at USA krævede skibet stoppet.

Uro i området

USA har efter bruddet med atomaftalen genindført skrappe sanktioner over for Iran. Herunder en olieembargo, der skal forhindre, at Iran sælger olie på verdensmarkedet.

Konflikten mellem de to lande har ført til en række sammenstød - blandt andet i det strategisk vigtige Hormuzstræde.

Midt i juni blev to tankskibe angrebet i netop Hormuzstrædet. Det var et angreb, som USA beskyldte Iran for at stå bag. Iran nægtede enhver indblanding i angrebet på tankskibene.

En uge senere skød Iran en militær amerikansk drone ned - også ved Hormuzstrædet. Ifølge USA blev dronen skudt ned, da den befandt sig i internationalt luftrum. Iranerne siger, at dronen var i iransk luftrum.

Nedskydningen fik præsident Trump til at godkende et militært angreb på Iran, men ifølge Trump selv afblæste han angrebet i 11. time.

Da en journalist på et pressemøde spurgte Donald Trump, om han var parat til en krig mod Iran, svarede han:

- Det finder I ud af.