Udland

Vestager bliver ikke første næstformand, siger Ursula von der Leyen

Hvis den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, bliver ny formand for EU-kommissionen, vil hun ikke gøre Margrethe Vestager til 1. næstformand.

Den tyske kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, ønsker ikke, at Margrethe Vestager skal være 1. næstformand, som der ellers har været tale om.

Det skriver Jyllands-Posten.

Den rolle skal i stedet gå til hollandske Frans Timmermans, der i forvejen er 1. næstformand.

Det fortalte von der Leyen onsdag på et møde med den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet, som Timmermans er en del af, og som endnu har magten til helt at afvise von der Leyen som ny formand:

- Jeg har foreslået, at Frans Timmermans bliver 1. næstformand for Europa-Kommisionen. Vestager vil være priviligeret næstformand - men ikke 1. næstformand, sagde von der Leyen ifølge Marc Tarabella, der er belgisk medlem af EU-Parlamentet og den socialdemokratiske gruppe i parlamentet.

Schaldemose bekræfter

Historien bekræfter den danske socialdemokrat i Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose, på Twitter:

Både Frans Timmermans og Margrethe Vestager var spidskandidater til posten som kommissionsformand, men i sidste ende pegede regeringslederne på Ursula von der Leyen.

Von der Leyens replik om den tiltænkte formandssammensætning faldt på en vigtig dag for hende selv, fordi hun er på rundtur til de forskellige grupper i Europa-Parlamentet, skriver Jyllands-Posten.

Her skal hun sikre sig opbakning til overhovedet at blive valgt som kommissionsformand.

Splittelse over udmelding

Og netop dét faktum, at Ursula von der Leyen fortsat bliver målt og vejet gør, at Lykke Friis, korrespondent på Berlingske, ikke er overrasket over udmeldingen.

- Ursula von der Leyen kæmper for at få parlamentets opbakning til at kunne blive ny kommissionsformand, og det er altså temmelig vanskeligt, fordi der er mange – ikke mindst i den socialdemokratiske gruppe – der er fortørnede over, at man ikke udpegede en spidskandidat.

- Så det, jeg fornemmer, der sker nu, er, at Ursula von der Leyen forsøger at give socialdemokraterne et slags plaster på såret, så de kan acceptere, at det er hende, der bliver formand for Kommissionen og altså ikke socialdemokraten Timmermans, siger Lykke Friis til TV 2.

Problemet er dog, at hverken socialdemokraterne eller Europas liberale er begejstrede for meldingen om Vestager, tilføjer korrespondenten:

- De synes, de var blevet lovet noget andet – nemlig det, man var blevet enige om på topmødet; at der skulle være fuldstændig lighed imellem Timmermans og Vestager.

- Uacceptabelt og stærkt bekymrende

Morten Løkkegaard (V), der er medlem af parlamentet og den liberale gruppe, er en af dem, der er utilfredse.

For hvor statsminister Mette Frederiksen (S) glæder sig over, at det ser ud til, at Margrethe Vestager fortsat placeres i de absolut øverste luftlag i den magtfulde EU-Kommission, mener Løkkegaard, at Ursula von der Leyen løber fra en klar aftale om, at Vestager og Timmermans skulle være ligestillede:

- Det er uacceptabelt og stærkt bekymrende. Det har vi i den liberale gruppe sat som betingelse for at ville indgå en aftale, at de var, siger han og fortsætter:

- Nu må vi se, hvordan vi skal tolke hendes udsagn, men jeg kan ikke se, at vi kan støtte Von der Leyen, hvis Margrethe Vestager bliver sat til siden.

Friis tør ikke spå om Von der Leyens fremtid

På tirsdag er der afstemning i Parlamentet.

Men selv om det skulle gå Ursula von der Leyen, som hun ønsker - og Margrethe Vestager bliver såkaldt 'priviligeret viceformand' - kan Vestager faktisk ende med at få mere magt end hollandske Timmermans alligevel, spår Lykke Friis.

- Man kan jo sagtens lande i en situation, hvor det, Margrethe Vestager får, indholdsmæssigt er meget tungere, end den position som Timmermans har haft indtil videre. For hvis det lykkes for Margrethe Vestager at få et rigtigt tungt resort og portefølje, så kan man sagtens argumentere for, at det er ligeså meget værd, som at være første viceformand, siger hun.

Berlingskes korrespondent tør dog ikke spå om resutaltet af den kommende afstemning:

- Lige nu står vi lidt i en situation, hvor der nok ikke er nogen, der tør spå om, hvorvidt det er muligt for Ursula von der Leyen at få flertal, siger Lykke Friis.