Merkel set ryste for tredje gang på tre uger

Forbundskansleren har det fint, siger talsperson.

For tredje gang på tre uger er Tysklands kansler, Angela Merkel, blevet set ryste.

Denne gang er det sket ved en ceremoni med Finlands statsminister ved et besøg i Berlin under afspilningen af de to landes nationalsange.

Merkels rysteanfald de seneste uger har ført til adskillige spekulationer om kanslerens helbred.

En talsmand forsikrer over for Reuters, at Merkel har det fint, og onsdagens officielle aktiviteter fortsætter som hidtil planlagt.

Dehydreret i sommervarmen

Første gang, Angela Merkel blev set ryste synligt, var 19. juni, hvor hun tog imod Ukraines præsident under en ceremoni i Berlin.

Her rystede hun synligt under en stærk sol og 28 graders varme. Hun erkendte senere, at hun ikke havde drukket nok vand, men afviste, at man skulle være bekymret for hendes helbred.

- Nej, jeg har det fint. Siden da har jeg drukket mindst tre glas vand, som jeg tilsyneladende havde behov for, og nu har jeg det helt godt, svarede hun.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, blev dårlig under en ceremoni i Berlin tirsdag, hvor hun tog imod Ukraines præsident, Volodimyr Zelenskij.

Anden gang, Merkel rystede, var under en tale af Frank-Walter Steinmeier, Tysklands forbundspræsident, 27. juni.

Her lagde hun armene over kors i et forsøg på at standse rystelserne, men uden held.

Efter de synlige rystelser ved ceremonien med den finske statsminister, fortalte Merkel, at hun forventer at rystelserne vil gå over igen. Video: Michael Rathje

Ikke tradition for at tale om sygdom

I Tyskland er der ikke tradition for, at lederne går ud og taler om deres sygdomme, men det kan blive nødvendigt, hvis Angela Merkel begynder at ryste igen, siger TV 2s Tyskland-korrespondent Uffe Dreesen:

- Det her kan ikke ske en gang til. Nu har man nået grænsen for, hvor meget man kan feje det her til side og sige, at der ikke er noget galt.

Da Angela Merkel tilbage i december gik af som partileder for CDU, kom hun nemlig med en kommentar, der nu bliver tolket på.

I den forbindelse sagde hun, at hun selvfølgelig ville fortsætte som kansler embedsperioden ud - hvis helbredet tillader det, fortæller Uffe Dreesen.

- Dengang var der ingen, der bed mærke i det, men nu spekulerer folk i, om det kunne være et vink i forhold til, om der er noget galt.

Allerede tilbage i oktober fortalte Angela Merkel, at hun stopper som kansler, når hendes nuværende embedsperiode udløber senest i 2021.

64-årige Angela Merkel har ledet CDU siden 2000 og været kansler siden 2005. Hun fylder 65 år 17. juli.