Hovedmanden bag dobbeltdrabet, Abdesamad El Joud, føres ind i retten i Salé 2. maj i år.
Udland

De ville imponere Islamisk Stat, da de halshuggede to unge kvinder

Torsdag ventes der at falde dom i sagen om dobbeltdrabet på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland.

Småsludrende, pjattende og grinende blev de hovedanklagede ført ind ved den særlige domstol for terrorsager i Salé en forstad til den marokkanske hovedstad, Rabat.

Jeg plejede at elske Islamisk Stat, men nu ved jeg ikke. Alt, hvad jeg ved, er, at jeg angrer, at jeg dræbte de to turister

En af de hovedtiltalte, Abdesamad El Joud

Iklædt traditionel hvid kjortel efter arabisk snit satte gruppens emir - hjernen bag terrorangrebet - 26-årige Abdesamad El Joud sig ned på forreste bænkerække i det lille glasbur, der var i retslokalet.

Han havde ladet skægget gro. Det barberede gerningsmændene ellers af, da de var på vild flugt fra myndighederne. Det var et halvt år tidligere i december 2018.

De unge mænd havde skåret hovedet af to unge skandinaviske kvinder. Sågar filmet drabene med en mobiltelefon. Og delt videoen, så verden kunne se med.

De dræbte pigers telt undersøges af politiets teknikere.

Over seks retsmøder fortalte terroristerne om deres baggrund, tanker, gøren og laden op til den decembernat, hvor de slog ihjel i Allahs navn. Torsdag ventes der at blive sat punktum, når retten i Salé skal fælde dom over de fire hovedtiltalte i sagen om det brutale dobbeltdrab.

En historie, der begyndte søndag 9. december 2018.

- Jeg har brug for at høre fra dig

Den dag hørte norske Irene Ueland for sidste gang nyt fra sin datter, da hun skrev en besked til sin mor fra Marokko gengivet af det norske medie NRK.

- Hej, alt er godt hernede. Men jeg har ikke mobilen tændt så meget.

Irene Ueland skrev tilbage til datteren:

- Det er godt, men jeg har brug for at høre fra dig, hvad du laver, og om du har det sjovt.

Den afdøde kvinde ville gerne repræsentere Danmark i en polar-ekspedition, fortæller hun i videoen her. Video: Carina Buus

Tre dage senere, onsdag 12. december, skrev Irene Ueland igen til sin datter:

- Går det ok med dig og Louisa?

Men Irene Ueland fik ikke noget svar og skrev igen:

- Maren, du er nødt til at give mig et tegn, så jeg ikke er så bange for, at der er noget galt.

Men hun hørte stadigvæk intet fra sin datter.

De to kvinder blev fundet omkring byen Imlil.

Flere tusind kilometer sydpå var Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen ankommet til den marokkanske bjerglandsby Imlil. Det fremgår af en gæstebog, hvor de skrev sig ind.

Lokale i landsbyen - blandt andet turguiden Rachid Imerhade, som pigerne talte med - har forklaret, at fra landsbyen ville kvinderne tage på en femdages vandretur op på det højeste bjerg i Nordafrika, toppen af Atlasbjergene - Jed Toubkal.

De to kvinder blev anbefalet at tage en guide med, men de afslog. De elskede naturen, var trænede vandrere og medbragte selv udstyr til at overnatte i bjergene.

Men det var ikke kun Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen, der planlagde en tur i Atlasbjergene denne december år 2018.

Vantro turister skulle slås ihjel

Samme dag, de to kvinder ankom til Imlil, indkaldte den 26-årige Abdesamad El Joud tre andre unge mænd til et møde.

Ud over El Joud deltog 33-årige Rachid Affati, 27-årige Younes Ouazid og 33-årige Abderrahmane Khayali.

På billedet ses de fire hovedtiltalte: Fra højre Younes Ouazid, Abdesamad El Joud, Rachid Afti og Abderrahmane Khayali

Mændene udgjorde en terrorgruppering, og de havde længe talt om at dræbe. Denne dag besluttede de at gennemføre et terrorangreb mod vantro turister.

Mens kvinderne befandt sig i bjerglandsbyen Imlil, mødtes mændene i et slumkvarter uden for turistbyen Marrakesh. Men det var ikke i Marrakesh, de ville udføre deres angreb. Tidligere i december havde de været oppe i Atlasbjergene og rekognoscere. Stedet var øde og ideelt deres formål; at dræbe forsvarsløse turister, som der kommer mange af til præcis dette område.

En af de tiltalte på vej til et retsmøde i starten af maj.

De marokkanske mænd ville imponere Islamisk Stat, kom det frem under retsmøderne ved retten i Salé. De ville indtage deres plads i et rædselsvækkende univers af filmede henrettelser bragt på de sociale medier. Inspireret af terrorbevægelsen Islamisk Stat, der har koreograferet og filmet i tusindvis af henrettelser og offentliggjort dem.

Men det gik ikke helt, som de marokkanske terrorister havde håbet. De havde ellers forberedt ugerningen grundigt, da de mødte de to skandinaviske kvinder 16. december 2018. Islamisk Stat hyldede dem ikke for deres gerning. Og i retten forklarede en af hovedmændene Abdesamad El Joud, at han ikke længere var sikker på, at de havde gjort det rigtige.

- Da jeg blev arresteret, viste politiet mig en anden side af Islamisk Stat. For at være ærlig er jeg fortsat forvirret. Jeg ved ikke, om jeg fortsat er tilhænger af Islamisk Stat. Jeg plejede at elske Islamisk Stat, men nu ved jeg ikke. Alt, hvad jeg ved, er, at jeg angrer, at jeg dræbte de to turister.

2. maj 2019 ankom de tiltalte for terrordrabene til retten.

Vi bekræfter vores troskab til det muslimske kalifat

Men da de fire unge marokkanske mænd i 20'erne og 30'erne mødtes torsdag 13. december, havde de ingen tvivl om deres sympati for Islamisk Stat.

Efter flere års fantasier og samtaler om, hvordan de kunne udføre et terrorangreb, skulle det nu være alvor. Ved utallige lejligheder havde de drøftet, at det marokkanske samfund ikke levede i tråd med islam. Hvor forkert det var, og hvad man kunne og burde gøre ved det.

Nu havde gruppen fundet svaret. Hjemme hos Abderrahmane Khayali satte de skæggede unge marokkanere sig under et lidt kluntet hjemmelavet flag, hvor de selv havde malet symboler for terrorgruppen Islamisk Stat, og med mobiltelefon filmede de en video, hvor de svor troskab til terrorbevægelsen:

- Vi bekræfter vores troskab til emiren for de troende og det muslimske kalifat, Ibrahim Abu al-Baghdadi, lød det i videoen, som gruppen senere offentliggjorde via det sociale medie Telegram.

Videoen var andet skridt i den plan, der inden for de næste dage ville føre terroristerne op i Atlasbjergene på jagt efter vantro turister, der skulle betale med deres liv for de blodsudgydelser, der ifølge dem kostede muslimer livet i Syrien.

De danske kvinder blev dræbt i området omkring landsbyen Imlil.

Dagen efter - 14. december - mødtes mændene og indkøbte lange knive, mad og et telt til turen, hvorefter de kørte på motorcykel til udkanten af Marrakesh. Herfra tog de en taxi op til Imlil i Atlasbjergene.

Mændene bevægede sig med det samme ud i bjergområdet med retning mod bjergtoppen Jed Toubkal.

16. december fortsatte de mod Chamharouch - en bebyggelse i bjergene med få huse og cafeer - i håb om at finde det ideelle offer. Men Khayali havde fået nok og besluttede at tage til Marrakesh. Her kunne han planlægge og forberede terrorgrupperingens flugt, når angrebet var gennemført.

De to skandinaviske kvinder er på vej tilbage fra vandreturen

På det tidspunkt havde Maren Ueland og Louisa Jespersen afsluttet deres vandretur til Jebel Toubkals sneklædte top i 4167 meters højde. De var begyndt den stejle nedstigning til bjerglandsbyen Imlil.

Da det blev aften, ankom pigerne til en interimistisk kiosk. Et skur, hvor man kunne købe snacks og drikkevarer.

29-årige Ahmed Al-Kadi passede butikken, men han kan ikke huske at have set de to skandinaviske kvinder på deres vandring. Til gengæld mener han at kunne huske de marokkanske mænd, har han siden fortalt.

De kom forbi og bad om at bruge skuret til at bede. Han gav dem vand til at vaske sig. Efter at have bedt takkede mændene ham og begav sig videre op ad bjerget. Det fortæller han til den amerikanske avis Washington Post.

Da solen begyndte at gå ned, lukkede Ahmed al-Kadi sin kiosk og vandrede ned til landsbyen Imlil.

Maren Ueland og Louisa Jespersen måtte være ankommet til plateauet, hvor skuret lå, umiddelbart efter, al-Kadi havde forladt stedet.

Efter drabene blev der sat blomster op ved skuret, hvor de to kvinder blev dræbt.

Selv om der kun var omkring 45 minutters gåtur ned til Imlil, besluttede de to kvinder at sætte deres telt op for at overnatte ved siden af skuret.

En gruppe unge marokkanske mænd havde spottet dem.

Ved 19-tiden om aftenen havde gruppen bemærket danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland på et plateau oppe over dem.

De besluttede at gå godt hundrede meter længere ned ad bjerget for at slå lejr og vente på, at mørket kom frem.

Stikker hovedet ud af teltet

Søndag 16. december. Det var nat i Marokko. I Atlasbjergene vågnede de tre terrorister brat. De var faldet søvn, mens de ventede på det rette tidspunkt til at angribe.

Klokken var henved midnat, da de bevægede sig op mod de skandinaviske kvinders telt. På forhånd havde de fordelt rollerne imellem sig: 26-årige Abdesamad El Joud og 27-årige Younes Ouazid skulle føre knivene, mens den 33-årige Rachid Affati skulle filme det hele på mobiltelefon.

Louisa Vesterager Jespersen (tv.) blev 24 år. Hendes norske veninde Maren Ueland blev 28.

Da de kom op til kvindernes telt, lavede Younes Ouazid larm for at vække dem, en hånd fumlede ved teltets lynlås og blev stukket ud fra teltet. Straks gik mændene til angreb.

Detaljerne er forfærdende. Overfaldet varede kun ganske kort tid. Resultatet fandt et fransk kærestepar på vandring om morgenen mandag 17. december.

Det franske kærestepar løb, nærmest i chok, ned ad bjerget mod Imlil og mødte på vejen kioskejeren. På få timer blev området spærret af, og der var en massiv tilstedeværelse af politi på bjerget.

På det tidspunkt var terroristerne for længst flygtet væk fra bjergene. Efter have begået deres ugerning flygtede de ned til landsbyen Imlil. På vejen vaskede de deres tøj og barberede deres skæg væk.

Marokkanernes angreb var en total fiasko

Nico Prucha fra tænketanken PolicyExchance

Så snart de var tæt nok på landsbyen til at have ordentlig netværksforbindelse, sendte Abdesamad El Joud to optagelser via Telegram-appen: Videoen, hvor gruppen svor deres troskab til terrorbevægelsen Islamisk Stat og optagelserne af angrebet på de to kvinder.

Begge videoer blev formidlet videre til Islamisk Stats propagandaapparat - herunder også terrorbevægelsens såkaldte nyhedsbureau Amaq. Men de marokkanske terrorister fik ikke den opbakning, de havde håbet på fra Islamisk Stat.

En total fiasko set med Islamisk Stats øjne

Terroreksperten Nico Prucha fra Madrid forsker i jihadistgruppers brug af internettet og har dokumenteret deres strategier på nettet i snart et årti. Han vurderer de marokkanske mænds angreb som mislykket inden for jihadisternes verdenssyn.

- Marokkanernes angreb var en total fiasko, siger Nico Prucha fra tænketanken PolicyExchance til Washington Post.

I Islamisk Stats chatroom blev angrebet karakteriseret som en fejl. Godt nok uden den mindste sympati for kvinderne. Islamisk Stat bragte ikke videoen via deres kanaler og nævnte det heller ikke i noget af deres propaganda. Ifølge terroreksperten skyldtes terrorgruppens manglende opbakning af marokkanerne først og fremmest, at de overfaldt kvinder.

Dette skulle være knivene politiet beslaglagde efter pågribelsen af de tre mænd.

Europæiske myndigheder, der har gennemgået internettet for henrettelsesvideoer fra Islamisk Stat, har mellem 2015 og 2017 dokumenteret 2070 mennesker filmet under henrettelser - heraf var kun tre af de dræbte kvinder. Stenet eller skudt, men deres ansigter er blevet skjult på optagelserne.

Inden for terrorbevægelsen Islamisk Stats bestialske historie af filmede henrettelser er der ifølge terroreksperten regler og kodeks, der skal overholdes. De marokkanske mænds troskabsvideo med et hjemmegjort flag og filmningen af angrebet brød med disse dogmer.

Alligevel endte videoerne med at blive delt vidt og bredt på nettet. Bare tre dage efter drabet - 19. december - var den at finde på sociale medier som Facebook, Twitter og WhatsApp. Selv de dræbtes familie fik tilsendt videoen. Alene i Danmark sigtede politiet et tocifret antal personer for at have delt drabsvideoen.

Glemte papirer i telt

Da de marokkanske drabsmænd flygtede væk fra Atlasbjergene, efterlod de flere personlige ejendele i deres telt. Og det var her, politiet fandt det første og afgørende spor.

Abderrahmane Khayali, som havde forladt de andre, inden de mødte de to skandinaviske kvinder, havde glemt sit identifikationspapir - og via det papir fandt politiet frem til ham.

Louisa Vesterager Jespersen elskede at være ude i naturen.

Khayali vendte tilbage til sit hjem i Dour El Bagh 15 kilometer uden for Marrakesh, hvor han boede sammen med sine forældre, sin gravide hustru og to drenge. Han var glatbarberet og fortalte, at han havde været væk på et arbejdsprojekt og forklarede sin hustru, at han havde raget skægget af, fordi folk blev ved med at sige, at han støttede Islamisk Stat.

Men mens familien lå og sov klokken fem om morgenen tirsdag 18. december, blev Abderrahmane Khayali anholdt under massivt opbud af bevæbnet politi. Ifølge et udskrift af politiforhøret havde Khayali lovet de tre andre at hjælpe dem med at gemme sig efter angrebet. Han havde desuden forsøgt at ringe til dem flere gange uden held.

De tre andre - gruppens leder Abdesamad El Joud, Rachid Affati og Younes Ouazid - gemte sig i bjergene uden for Marrakesh. El Joud opsøgte en imam - El Akil Zghari, der også stod tiltalt i sagen - for at bede om penge til flugten. Imamen gav ham 1000 marokkanske Dirhams - svarende til 700 kroner - og efterfølgende forsøgte de tre drabsmænd at komme med en bus mod Agadir. Det endelige mål for flugten var byen Laayoune i Vestsahara.

Men så langt nåede de aldrig.

Station 2 har talt med to veninder til 24-årige Louisa Vestager Jespersen, som blev dræbt i et terrorangreb i Marokko. Her mindes de deres veninde. Video: Victor Ernst

De var kun lige kommet op i en bus i centrum af Marrakesh, da en lokal vandsælger så de lange knive, som var blevet brugt til dobbeltdrabet i Atlasbjergene. Vandsælgeren fattede mistanke og alarmerede myndighederne.

Buschaufføren fortalte til den norske avis Verdens Gang, at der var 15 personer ombord på bussen, da de kørte ud fra stationen klokken 8:45 om morgenen torsdag 20. december på vej fra Place Al Mourabitine i centrum af Marrakesh til Agadir.

Seks betjente gik ombord på bussen og anholdte de tre mænd.

- De gjorde ikke modstand, da de tog dem. Mændene ville ikke sige noget som helst, fortalte buschaufføren Mellouk Salah til VG.

Straffes med døden

Dermed er vi fremme ved i dag, torsdag 11. juli, hvor der ventes at blive afsagt dom i sagen ved retten i Salé.

Hafida Makdsaoui har forsvaret de fire hovedanklagede og har villet forsøge at få nedsat deres straf, fordi de har samarbejdet med politiet.

Udover de fire har marokkansk politi anholdt i alt 20 andre mænd, som er tiltalt for at være en del af en terrorgruppe, der sympatiserer med Islamisk Stat. Deres skæbne bliver også afgjort ved torsdagens retsmøde.

Ifølge anklageskriftet, som TV 2 er i besiddelse af, kræver anklageren dem straffet med fængsel på mellem 10 og 30 år. Blandt andet for at have haft kendskab til at et terrorangreb var ved at blive planlagt - uden at kontakte myndighederne. Og for på forskellige måder at have hjulpet de fire hovedmistænkte med at planlægge og udføre terrorangrebet.

Retsdokumenter

TV 2 er i besiddelse af retsdokumenterne fra sagen.

Hvad angår de fire hovedmistænkte kræver anklageren dødstraf for de tre, der gennemførte angrebet på de to kvinder: Den 26-årige Abdesamad El Joud, 33-årige Rachid Affati og 27-årige Younes Ouazid.

Deres forsvarer Hafida Makdsaoui sagde til TV 2, at hun håbede på en mildere straf, da hendes klienter havde tilstået alt og hjulpet politiet og myndighederne med efterforskningen af sagen.

Den 33-årige Abderrahmane Khayali, som forlod Atlasbjergene inden dobbeltdrabet fandt sted, ønsker anklageren straffet med livstid.

Helle Jespersen med sin datter Louisa Vesterager Jespersen.

Familien til den dræbte Louisa Jespersen er repræsenteret ved to lokale advokater fra Marrakesh. Den ene af dem er El Fataoui Khalid. Han har sagt til TV 2, at staten har et ansvar for, at terroristerne ikke blev stoppet, inden de gennemførte angrebet. Han ønskede også, at den marokkanske stat udbetaler en erstatning til den danske familie.

Mor rejser tilbage til drabsstedet

Hjemme i Danmark sidder Louisa Vesterager Jespersens mor - Helle Jespersen - tilbage.

Den sidste kontakt, hun havde med sin datter, var på hendes fødselsdag 5. december, hvor de talte sammen i telefon. Datteren sagde, at hun ville fejre jul i Marokko.

Helle Jespersen besluttede i foråret 2019 at tage med TV 2-programmet Station 2 tilbage til gerningsstedet i Marokko i et forsøg på at bearbejde tabet.

Noget af det værste for Helle Jespersen er måden, hendes datter blev slået ihjel på.

Politiets Efterretningstjeneste har meldt ud, at drabsvideoen efter alt at dømme er ægte. Og Louisa Vesterager Jespersens mor, Helle Jespersen, er helt sikker på, at det er hendes datter, man ser.

- Det er Louisa, man ser, der bliver dræt. Jeg kan kende hende, og jeg ved, at det er hende, siger Helle Jespersen, der ikke har set resten af videoen.

Sammen med en gruppe lokale skal hun op til det sted, hvor hendes datter Louisa blev dræbt. Video: TV 2 Danmark