Udland

Italien lukker modtagecenter for migranter - et oprør mod resten af Europa, siger korrespondent

Italien har følt sig ladt i stikken af resten af Europa, vurderer TV 2-korrespondent.

Et center på den italienske ø Sicilien, der engang var Europas største modtagecenter for migranter, lukkede officielt tirsdag.

Til stede var en af de største kritikere af modtagecentret, Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini. Lukningen er en del af hans oprør mod resten af Europa, vurderer TV 2-korrespondent Jeppe Krogager, der følger italiensk politik.

- Salvini har vundet stod hæder i Italien ved at gå op imod Europa. De har følt sig ladt i stikken. Der er blevet talt menneskerettigheder oppe nordpå. Inklusiv Danmark. Mens migranterne er ankommet til Italiens kyster i tusindvis, siger han.

Salvini lagde ved lukningen vægt på, at fremtidens asylcentre skal være "mindre og mere kontrollerede".

- Vi sparer en del penge, og vi arbejder på at finde nye jobs til de tidligere ansatte på centret, men Sicilien, Catania og Mineo kan ikke basere deres fremtid på migration, sagde han i en tale, da han officielt lukkede centret.

400 medarbejdere

Da der var flest beboere på modtagecentret - i 2014 - husede det i alt 4100 mennesker.

Siden er det gået støt nedad, og da den indvandringskritiske Salvini og partiet Femstjernebevægelsen kom til magten for et år siden, var antallet af beboere nede på 2500.

På et tidspunkt arbejdede 400 ansatte på centret. En af dem, psykolog Massimiliano Terrasi, har arbejdet på stedet siden 2011. Han er skuffet over udviklingen.

- Hvis der havde været en god ledelse, kunne det have skabt værdi for området og for folks fælles forståelse, siger han og forklarer, at forholdene på centret forværredes, da antallet af beboere oversteg 3000.

I januar anholdt italiensk politi en gruppe nigerianere, der handlede med narko fra centret, og myndighederne har også slået ned på organiseret prostitution.

- Hvis man ser på, hvordan centret var til sidst, er det godt, at det lukkede. Men hvis man tænker på, hvad det kunne have været, er det en skam, siger psykologen.

"Har følt sig ladt i stikken"

I 2016 vedtog EU-kommissionen et fordelingssystem for asylansøgere i Europa. Men ifølge Jeppe Krogager er dette aldrig rigtigt kommet til at virke, og mange lande har istedet lukket grænserne.

På det seneste har Salvini erklæret krig mod skibe, der samler migranter op på Middelhavet og bringer dem til Italien. Ministeren har forbudt dem at sejle ind i italienske havne - noget, som to skibe har trodset inden for de seneste uger.

- Han viser, at der er konsekvens bag ordene. Han har lukket havnene. Og nu lukker også centrene. Han viser, at de ikke vil mere, og at andre lande nu også må byde ind, siger Jeppe Krogager.

Trods lukningen af havnene ankommer der fortsat tusindvis af migranter til Italien ad andre veje, eller fordi de bliver reddet fra havet af italienske myndigheder.