Udland

Iran har brudt atomaftalens uran-grænse - EU er "ekstremt bekymret"

Iran varsler planer om at hæve berigelsen af uran yderligere.

Iran har nu officielt overskredet atomaftalen og hævet sin berigelse af uran over den aftalte grænse.

Det meddeler landets eget atomagentur mandag.

Det vil sige, at Irans mængde af beriget uran nu overstiger 3,67 procent af deres samlede beholdning.

Samtidig varsler landet planer om at hæve niveauet yderligere - helt op til 20 procent.

Et svært dilemma

Iran ønsker efter eget udsagn stadig at redde atomaftalen, men mener ikke de europæiske lande har levet op til deres forpligtelser i aftalen, efter at USA har trukket sig ud.

Det fortæller TV 2s korrespondent Simi Jan:

- Iranerne føler, at de ikke kan få Trump i tale. Så de mener, at deres eneste håb er EU. Men samtidig mener iranerne, at Europa ikke er trådt nok i karakter over for Trump.

EU står derfor i et svært dilemma over for Iran, fordi man ønsker at atomaftalen skal fortsætte. Fordi alternativet kan blive krig.

- EU står samtidig over for en magtfuld mand som Trump, som siger, at han ikke stoler på iranerne, fordi han mener, at de er i gang med at udvikle atomvåben. Derfor vil han lave en ny og bedre atomaftale med Iran. Så EU står faktisk i en klemme, fortæller Simi Jan.

EU er "ekstremt bekymret"

En talsmand fra Europa-Kommissionen siger, at EU er "ekstremt bekymret" over meldingen fra Iran.

Talspersonen opfordrer Iran til at vende om og stoppe enhver aktivitet, der overskrider atomaftalen.

Den amerikanske udenrigminister, Mike Pompeo, truer nu med yderligere sanktioner mod Iran. Søndag skrev han på Twitter:

- Irans seneste udvidelse af sit atomprogram vil føre til yderligere isolation og sanktioner. Irans regime vil, hvis det er bevæbnet med atomvåben, udgøre en langt større fare mod verden.

Atomaftalen blev indgået mellem Iran og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd - USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig - samt Tyskland.

Den indebærer blandt andet, at Iran skulle afvikle centrale dele af sit atomprogram. Til gengæld ville omverdenen udfase en række omfattende økonomiske sanktioner mod Iran.

USA's præsident, Donald Trump, trak i maj sidste år USA ud af atomaftalen. Dermed fortsatte landet heller ikke suspenderingen af de økonomiske sanktioner mod Iran.