Udland

Immigranter frygter Trumps trussel: - Folk tør ikke forlade deres hjem

Stort set alle i kirken frygter,  at et familiemedlem vil blive anholdt og sendt ud af USA. TV 2, Agnete Madelaine Kirck Wismer

Frivillige går fra dør til dør i Chicago for at fortælle immigranter, hvad de kan gøre, hvis immigrationsmyndighederne banker på.

I den lille kirke med navnet Lincoln United Methodist Church fylder ord som deportationer, familieadskillelser og Donald Trump søndagens prædiken. Kirken ligger i området Pilsen i Chicago, som er domineret af immigranter fra Latinamerika.

- Vi har set billeder af forældre, som bliver revet væk fra deres børn ved grænsen mellem Mexico og USA. Også her i vores egen menighed har vi oplevet, at mødre er blevet revet væk fra deres familier, lyder det indigneret fra prædikestolen. Først på engelsk og så på spansk.

- Hvor mange herinde har familiemedlemmer, som I frygter vil blive hentet af immigrationsmyndighederne? spørger pastor Emma Lozano sine tilhørere.

Størstedelen af de fremmødte i kirken rækker hånden op.

Stort set alle i kirken frygter,  at et familiemedlem vil blive anholdt og sendt ud af USA.

Trump har bebudet massedeportationer

Da præsident Donald Trump sidste måned indledte sin valgkamp frem mod præsidentvalget i 2020, annoncerede han planer om en stor operation, der skulle sende millioner af illegale immigranter ud af landet. Ifølge avisen Washington Post ville det foregå i USA’s største byer – heriblandt Los Angeles og Chicago. Trump meddelte efterfølgende, at han ville udskyde operationen med to uger. Fredag varslede præsident Trump så, at de illegale ”meget snart” vil blive arresteret.

Ifølge flere medier er præsidentens trusler praktisk umulige at føre ud i livet. Men Trumps ord har alligevel fået Chicagos lokale aktivister til at forstærke indsatsen for at skabe tryghed i immigrantmiljøet.

Kirken har længe dannet ramme om en åben rådgivning for illegale immigranter efter søndagens gudstjeneste. Men nu bliver budskabet også spredt, når frivillige går fra dør til dør for at fortælle nabolagets immigranter, hvad de kan gøre, hvis det pludselig er immigrationsmyndighederne, som banker på.

Onklen blev deporteret til Mexico

En af de frivillige er den 21-årige studerende Crismar Mendoza. Hun frygter, at myndighederne kommer og henter hendes forældre, som begge er illegale indvandrere fra Mexico.

Forældrene kom til USA for 23 år siden. Lige siden har de arbejdet og betalt deres skat, lyder det fra datteren.

- Hver dag beder jeg til, at der ikke sker noget med mine forældre, og at de har en god og sikker dag på deres arbejde, siger Crismar Mendoza.

Crismar Mendoza(nummer to fra venstre) og andre oplyser om immigranters rettigheder

Hun har allerede oplevet, at hendes onkel sidste år blev anholdt og siden sendt ud af landet.

- Pludselig ringede min tante og fortalte, at min onkel var blevet hentet af immigrationsmyndighederne. Jeg blev bange og forstod ikke, hvad der var sket. Jeg var i chok. Jeg havde ikke troet, at det ville ske for vores familie.

Frygt blandt immigranter

Selvom Chicago er en såkaldt ’sanctuary city’, som har begrænset samarbejde mellem politi og immigrationsmyndighederne, så kan illegale immigranter stadig risikere at blive hentet af de føderale immigrationsbetjente.

Cecilia Garcia er en af de drivende kræfter bag kirkens aktiviteter. Hun oplever tydeligt, at Trumps ord har skabt frygt blandt byens immigranter.

- Pludselig tør de ikke at forlade deres hjem. Vi har også oplevet, at folk ikke engang vil åbne døren, når vi kommer rundt med flyers og information.

Cecilia Garcia leder en workshop for illigale immigranter i Chicagos Lincoln United Methodist Church.

Gruppen af frivillige råder blandt andet immigranterne til at forbeholde sig deres ret til at forblive tavs, så deres ord ikke bliver brugt imod dem. Ifølge Cecilia Garcia vil den viden betyde færre anholdelser og færre deportationer.

Den amerikanske drøm brast

Cecilia Garcia fik først selv kendskab til immigranters rettigheder, da hendes egen mand blev deporteret for syv år siden. Hun er amerikansk statsborger, hendes mand havde til gengæld ingen opholdstilladelse. Da han i 2012 blev stoppet af politiet for en trafikforseelse, begik han den fejl at fortælle, at han opholdt sig illegalt i USA.

- Vi levede den amerikanske drøm. Vores eget hus. Min mand havde planer om at blive selvstændig, og jeg ville gerne læse til sygeplejerske. Pludselig stod jeg alene og skulle være både mor og far for vores fem børn. Jeg blev nødt til at have flere jobs for at få det til at hænge sammen.

Cecillia Garcia er overbevist om, at hendes mand havde haft en bedre sag, hvis han vidste, han havde retten til at forblive tavs. Hendes mand bor nu i Mexico, hvor han arbejder som mekaniker. Han tjener, hvad der svarer til 100 dollars om ugen og bor i et lille værelse.

- Hvis folk spørger mig, hvorfor vi ikke bare rejser ned til ham? Jeg er mexicaner, men jeg er ikke fra Mexico. Mine børn taler ikke sproget. Vi ville ikke kunne overleve økonomisk dernede. Jeg bliver ked at det, når folk spørger mig om det. Hvis præsidenten kunne få opholdstilladelse til to af sine koner, hvorfor kan jeg så ikke? siger Cecilia Garcia.

Men hvis man opholder sig illegalt i USA, er det så ikke fair, at man bliver sendt ud igen?

- Selvfølgelig skal der være regler. Grænserne skal ikke være åbne for alle. Men min mand er ikke kriminel. Der synes jeg, myndighederne i højere grad burde skelne.

Cecilia Garcia håber på, at landets immigranter til sammen kan råbe Kongressen op og få ændret lovgivningen, så unge efterkommere af illegale immigranter kan få ret til at beholde deres forældre i USA. Hun føler, hendes egen lille familie er blevet ødelagt.

- Det er hårdt, siger Cecilia Garcia og tørrer hurtigt en tåre væk fra øjet.

- Vi bliver nødt til at kæmpe for, at ikke flere familier skal skilles ad. Hver gang folk ringer grædende til mig eller kommer til os i kirken, fordi de står i en lignende situation, så gennemlever jeg det hele igen.