Udland

Britisk ambassadør kaldte Trump 'uduelig'. Nu svarer Trump ham igen

Den britiske ambassadør har "ikke tjent Storbritannien godt", mener USA's præsident, der ikke længere vil have noget med Kim Darroch at gøre.

Det er ikke gået ubemærket hen, at Storbritanniens ambassadør i USA har kaldt præsident Donald Trumps administration for "uduelig".

Mandag aften tager Trump afstand til den britiske ambassadør og erklærer i et tweet, at "vi vil ikke længere samarbejde med ham."

Samtidig langer han ud efter ambassadørens chef, den afgående britiske premierminister, Theresa May, og den måde, hun har håndteret Brexit på.

- Sikke et rod hun og hendes folk har skabt, skriver præsidenten.

- Har ikke tjent Storbritannien godt

De kritiske bemærkninger fra den britiske ambassadør Kim Darroch blev søndag afsløret af den britiske avis Daily Mail, som havde fået adgang til lækkede dokumenter fra Storbritanniens udenrigsministerium.

Og bemærkningerne vakte harme hos Trump, der allerede søndag aften dansk tid langede ud efter den britiske ambassadør.

- Vi har haft vores op- og nedture med flere lande, og jeg må sige, at Storbritannien og ambassadøren ikke har tjent Storbritannien godt, sagde Trump til journalister i New Jersey.

- Vi er ikke store tilhængere af den mand, og han har ikke tjent Storbritannien godt. Så jeg kan sige mange ting om ham, men det gider jeg ikke bruge krudt på, lød det fra præsidenten.

Ekstremt dysfunktionel

Ifølge de lækkede dokumenter har Kim Darroch i en mail kaldt Trump-administrationen for "ekstremt dysfunktionel" og splittet.

I en vurdering fra Darroch skriver han, at Trumps præsidentskab kan "kollapse på ingen tid" og "ende i skændsel".

- Vi tror ikke rigtigt på, at denne administration vil blive væsentligt mere normal, mindre dysfunktionel, mindre uforudsigelig, mindre splittet, mindre diplomatisk klodset og mindre uduelig, skriver Kim Darroch i sine notater.

Han advarer dog også i notatet om, at den amerikanske leder ikke bør undervurderes. De lækkede dokumenter omfatter kommunikation, der går to år tilbage.

Men også korrespondancer, som kun er få uger gamle. Derfor kan man læse ambassadørens vurdering af helt aktuelle begivenheder. Eksempelvis Donald Trumps seneste besøg i Storbritannien i juni og USA's krise med Iran.

Uvornt drilleri

Det britiske udenrigsministerium kalder artiklen med de lækkede mails for "uvornt drilleri", men det dementerer ikke dens rigtighed.

- Den britiske offentlighed vil forvente, at vores ambassadører forsyner ministre med en ærlig, usminket vurdering af politikerne i deres land, siger en talskvinde for ministeriet.

- Deres synspunkter afspejler ikke nødvendigvis ministrenes eller regeringens synspunkter.

Den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, har offentligt forsøgt at glatte ud efter Kim Darrochs udtalelser.

- Dette var en personlig holdning. Det er ikke den britiske regerings holdning. Det er ikke min holdning. Vi tror fortsat, at den amerikanske regering under præsident Trump ikke blot er meget effektiv, men også den bedst mulige ven for Storbritannien på den internationale scene, siger han ifølge The Guardian.

Forlanger ambassadøren går af

Kim Darroch er en af Storbritanniens mest erfarne diplomater. Hans udstationering i Washington D.C. begyndte i januar 2016 - ti måneder før Trumps valgsejr.

Den britiske ambassadør er i forvejen sat til at forlade posten ved årets udgang, men lækagen kan få den næste britiske premierminister til at udpege en efterfølger tidligere, skriver The Guardian.

Kim Darroch er desuden kendt for at være en stor tilhænger af EU, hvilket han tidligere er blevet kritiseret for af Brexit-tilhængeren Nigel Farage.

Denne var da heller ikke sen til at forlange, at Darroch bør blive erstattet på posten efter lækagen.

- Fra det øjeblik Trump blev valgt, var den mand den forkerte person til at være britisk ambassadør - en globalist i sit udsyn, totalt imod Trump-doktrinen, siger Farage ifølge The Guardian.

Kritikken fra Nigel Farage kom i øvrigt samtidig med, at Donald Trump sagde, han godt kunne tænke sig Nigel Farage som ny britisk ambassadør i Washington.

Det britiske udenrigsministerium vil nu starte en formel undersøgelse af lækagen.