Udland

Sort kvinde skal spille Ariel i ny film - og det vækker vrede

Tv-selskab forsvarer valget: Der er også sorte mennesker i Danmark.

Tv-selskabet Freeform, der står bag en ny filmatisering af Disney-klassikeren 'Den Lille Havfrue' fra 1989 er kommet i modvind efter valget af den sorte sangerinde og skuespiller Halle Bailey i rollen som havfruen Ariel.

Nu svarer tv-selskabet igen:

- Ja. Den originale forfatter af 'Den lille Havfrue' var dansk (H. C. Andersen, red,.). Ariel er.....en havfrue. Hun bor i et undervandsrige og kan helt lovligt svømme, lige hvorhen hun vil. Men lad os for argumentets skyld sige, at Ariel også er dansk. Så kan Ariel også være sort, for danske folk kan være sorte, skriver Freeform ifølge det amerikanske tidsskrift Newsweeks netversion i et brev.

I Disneys animerede version af 'Den lille Havfrue' fra 1989 er Ariel rødhåret og hvid.

Valget af Halle Bailey blev præsenteret 3. juli:

- Efter at have søgt meget omfattende stod det meget klart, at Halle besidder den sjældne kombination af ånd, hjerte, ungdom, uskyld og substans - plus en strålende sangstemme - alle egentligt kvaliteter, som er nødvendige for at spille denne ikoniske rolle, har instruktør Rob Marshall ifølge Today sagt om valget.

En drøm, der bliver til virkelighed

Halle Bailey siger selv, at rollen er "en drøm, der bliver til virkelighed".

Men valget har vakt modstand blandt fans af Disney-filmen fra 1989, og under hashtagget #NotMyAriel på Twitter er bølgerne gået højt:

- Jeg er ligeglad, hvad alle siger. Det her er 'Den lille Havfrue' og Ariel, skriver Andrew over et billede fra filmen.

- Det her handler ikke om racisme, hold nu op. Det her handler om, at skuespillerinden, der er valgt, ikke ligner den lille havfrue, alle kender og elsker i deres hoveder. Ikke alt her i verden handler om had og diskrimination, skriver Adrian Levya.

Men der er også mange Twitter-brugere, der forsvarer beslutningen:

- Til de hvide personer, der klager over, at de castede en sort pige som Ariel: Disney lavede 49 film fra 1937 til 2009, inden de leverede deres første sorte prinsesse i form af Tiana. Sorte piger så alle filmene uden nogensinde at se sig selv. I mere end 70 år. I forkælede racistiske møgunger, skriver Hillary Monahan.

Dansker til modangreb

Danske Lea Toft går også til modangreb på Twitter:

- Som dansker har jeg dårlige nyheder til alle, der er vrede over, at en sort kvinde spiller Ariel. Danskere har heller ikke finner eller lever under vandet - men vi kan have og har forskellige etniciteter, skriver hun.

Indspilningen af filmen begynder næste år, og der er ikke sat navn på de øvrige roller i filmen.