Udland

Forældre til død amerikaner gør krav på nordkoreansk fragtskib

Fred og Cindy Warmbier forsøger stadig at opnå retfærdighed efter sønnens død. CHIP SOMODEVILLA  / Ritzau Scanpix

En domstol har tidligere tilkendt familien til amerikanske Otto Warmbier erstatning på over 500 millioner dollar.

Den 23-årige amerikanske studerende Otto Warmbier døde i juni 2017 efter at være kommet tilbage til USA i en vegetativ tilstand efter et års fangenskab i Nordkorea. Nu kræver hans familie ejerskab over et nordkoreansk fragtskib, som blev beslaglagt i USA i maj i år.

Familien mener, fragtskibet kan bruges som en del af en erstatning på 500 millioner dollar (cirka 3,3 milliarder kroner, red.), som den blev tilkendt ved en amerikansk domstol i december sidste år.

Det skriver CNN.

- Vi er engagerede i at holde Nordkorea ansvarlig for vores søn Ottos død og vil arbejde utrætteligt for at beslaglægge nordkoreanske besiddelser, hvor de måtte være at finde, siger Fred og Cindy Warmbier, forældre til Otto Warmbier, i en udtalelse.

En amerikansk domstol har pålagt Nordkorea at betale den store erstatning i en civil retssag om dødsfaldet. Nordkorea er dog, ifølge det nye krav fra Warmbiers familie, aldrig gået ind i forhandlinger om et forlig i sagen.

- Derfor er Warmbier-familien nødt til at jagte Nordkoreas værdier for at få, hvad de kan, for den tortur og død, deres søn led i hænderne på Nordkoreas diktator, som sammen med sine medsammensvorne ikke har vist nogen respekt for menneskeliv, hedder det i kravet.

Beslaglagt i maj

Fragtskibet, der blev beslaglagt i maj, blev brugt til at transportere kul fra Nordkorea, som blev solgt til andre lande - blandt dem Kina.

Da fragtskibet blev beslaglagt, kaldte det amerikanske justitsministerium beslaglæggelsen "den første af sin art" og sagde, at den var en del af en amerikansk kampagne for at lægge "maksimalt pres" på det nordkoreanske styre.

- Dette sanktionsovertrædende skib er nu ikke længere i tjeneste, sagde vicerigsanklager John Demers, der er chef for justitsministeriets nationale sikkerhedsdivision.

Fragtskibet, der er kendt under navnet The Wise Honest, var det næststørste skib i den nordkoreanske handelsflåde, og det kunne rumme en last på titusinder af ton. Ifølge den amerikanske anklagemyndighed blev skibet også brugt til at hente tungt maskineri til Nordkorea, blandt andet 412.584 kilo stålplader.

Anholdt for at stjæle plakat

Otto Warmbier var studerende på University of Virginia, da han i januar 2016 blev tilbageholdt af de nordkoreanske myndigheder under et kort besøg i landet. Han blev angiveligt tilbageholdt, fordi han havde stjålet en plakat på sit hotel.

Han blev holdt fanget af det nordkoreanske styre over et år, inden han blev løsladt og sendt tilbage til USA i juni 2017.

Otto Warmbier blev anholdt i Nordkorea i 2016 for at have stjålet en plakat.

Den dengang 22-årige Warmbier vendte tilbage til sit hjem i Ohio i en vegetativ tilstand, han var både døv og blind, og han havde pådraget sig alvorlige hjerneskader under sit fangenskab.

Han døde 19. juni 2017, få dage efter at Trump-regeringen havde sikret hans tilbagevenden til USA.