Udland

Britisk ambassadør kalder Trump 'uduelig' i hemmelige notater

Donald Trump kritiseres voldsomt i hemmelige notater fra Storbritanniens ambassadør i Washington. Michael Reynolds / Ritzau Scanpix

Fortrolige dokumenter afslører hvad Storbritanniens ambassadør skriver hjem om Donald Trump. Nu er dokumenterne lækket til en britisk avis.

Når Storbritanniens ambassadør i USA i hemmelighed briefede regeringen hjemme i London om, hvordan han opfatter præsident Trump, har han brugt ord som "uduelig", "usikker" og "inkompetent".

Der kan dukke noget om der leder til fornedrelse og undergang

Kim Darroch, britisk ambassadør i Washington

Ifølge ambassadøren, Kim Darroch, er Det Hvide Hus "unikt dysfunktionelt" og "splittet" under præsidentens ledelse. Det fremgår af Kim Darrochs vurderinger fra 2017 til sommeren 2019, som avisen Mail on Sunday er kommet i besiddelse af.

Det britiske udenrigsministerium kalder offentliggørelsen af ambassadørens kommunikation for "ondskabsfuld", men bestrider ikke indholdet.

Kim Darroch kommer blandt andet med denne vurdering:

- Vi tror ikke rigtig på, at denne administration vil blive betydeligt mere normal; mindre dysfunktionel; mindre uforudsigelig; mindre splittet; mindre diplomatisk klodset og uduelig.

Han sætter samtidig spørgsmålstegn ved, om ledelsen i Det Hvide Hus "nogensinde vil komme til at se kompetent ud".

Kim Darroch er Storbritanniens ambassadør i USA.

De lækkede dokumenter omfatter kommunikation, der kun er få uger gammel. Derfor kan man læse ambassadørens vurdering af helt aktuelle begivenheder.

Luftangrebet, der blev aflyst

For eksempel beskriver han Donald Trumps statsbesøg i Storbritannien i juni. Her skrev Kim Darroch, at præsidenten var "bjergtaget" af den ceremonielle pomp og pragt under besøget. Men han advarede samtidig om, at Donald Trump stadig kun havde øjnene rettet mod USA.

- Dette er stadig landet, hvor Amerika kommer først, skrev Kim Darroch.

Den aktuelle krise med Iran beskrives også. Kim Darroch kalder USA's politik over for Iran "usammenhængende, kaotisk", og så skriver han, at han har svært ved at tro på Donald Trumps forklaring på, hvorfor et luftangreb mod Iran blev aflyst, mens flyene var i luften.

Konkret drejer det sig om en episode, hvor Iran skød en amerikansk drone ned, og Donald Trump ville svare igen med et luftangreb. Angrebet blev imidlertid afbrudt få minutter inden bomberne skulle være kastet, ifølge Donald Trump fordi resultatet havde krævet for mange døde iranere.

- Det er mere sandsynligt, at han aldrig var helt om bord, og at han var bekymret over, hvordan denne tilsyneladende kovending i forhold til hans kampagneløfter i 2016 ville se ud i 2020, skriver Kim Darroch med henvisning til det kommende præsidentvalg i 2020.

Han skriver også, at det er "usandsynligt, at USAs politik i forhold til Iran bliver mere sammenhængende i den nærliggende fremtid", fordi "dette er en splittet administration".

Det lykkedes briterne at imponere Trump under hans besøg, vurderer den britiske ambassadør.

En nedadgående spiral

I et dokument fra 2017 der er stemplet "følsomt", skrev ambassadøren hjem til den nationale sikkerhedsrådgiver Mark Sedwill, at der var problemer i Donald Trumps regering, som på det tidspunkt havde fungeret i 150 dage.

Mediehistorier om "interne magtkampe og kaos" var ifølge Kim Darroch "overvejende sande", selv om præsidenten forsøgte at affærdige dem som "fake news".

- Vi kan være i begyndelsen af en nedadgående spiral i stedet for på en rutsjebanetur; Der kan dukke noget op, der leder til fornedrelse og undergang, skriver Kim Darroch.

I forhold til sagen om et eventuelt samarbejde mellem Donald Trumps kampagnestab og russiske agenter, mener ambassadøren, at "det værste kan ikke udelukkes".

Mens ambassadøren skrev én ting hjem til sine chefer i Storbritannien, lød der helt andre toner fra ham i medierne.

Herunder kan du se en artikel, han skrev til magasinet The Atlantic den 3. juni i år.

Han kommer også med råd til de britiske politikere og embedsmænd, der kommer i kontakt med Donald Trump.

- Man er nødt til at rose ham for noget, han har gjort for nylig, lyder rådet.

- Hver gang, det er muligt, skal man udlægge det som sejre for ham.

Kim Darroch råder også sine chefer til at gøre deres pointer "simple" og "ligefremme".

- Som en toprådgiver i Det Hvide Hus sagde til mig, så er der intet vundet ved at være diskret eller kryptisk over for denne præsident.

Trump som Terminator

Samtidig advarer ambassadøren de britiske politikere mod at afskrive Donald Trump.

Han sammenligner præsidenten med skuespilleren Arnold Schwarzeneggers rolle i filmen Terminator fra 1984.

- Trump kan komme ud af flammerne, ramponeret - men intakt, som Schwarzenegger i de sidste scener af The Terminator, skriver Kim Darroch.

Det britiske udenrigsministerium har reageret på offentliggørelsen af de følsomme dokumenter gennem en udtalelse til Mail on Sunday.

Den lyder således.

- Den britiske offentlighed forventer, at vores ambassadører giver ærlige og usminkede vurderinger.

- Deres synspunkter deles ikke nødvendigvis af ministrene eller regeringen.

- Men vi betaler dem for at være oprigtige, præcis som USA's ambassadør her vil sende sin vurdering af Westminsters politik og personligheder hjem til USA.

- Vores hold i Washington har stærke relationer til Det Hvide Hus, og disse vil uden tvivl modstå sådan en ondskabsfuld opførsel.

Endnu har der ikke været nogen offentlige reaktioner fra Det Hvide Hus.

Hvem der står bag lækagen af de fortrolige vurderinger er heller ikke offentligt kendt, men ambassadøren har formentlig en hel del fjender.

Kim Darroch er nemlig kendt som en stor tilhænger af EU, hvilket han tidligere er blevet kritiseret for af Brexit-tilhængeren Nigel Farage - blandt her andet i 2016:

Kritikken fra Nigel Farage kom samtidig med, at Donald Trump sagde, han godt kunne tænke sig Nigel Farage som ny britisk ambassadør i Washington.

Kort efter artiklen blev trykt i Mail on Sunday skrev Nigel Farage på Twitter, at han vil have ambassadøren fyret.

Ind til videre er Kim Darroch dog fortsat Storbritanniens ambassadør i Washington.