Udland

Nervekrig på havet - Salvini truer kaptajner med fængsel

Trods trusler fra Italiens indenrigsminister er endnu et migrantskib kommet i havn på Lampedusa. Nu skal kaptajnen efterforskes.

Et nødhjælpsskib med 41 migranter har sent lørdag aften lagt til kaj ved den italienske ø Lampedusa, og dermed er nervekrigen mellem den italienske regering og en række nødhjælpsorganisationer trappet op.

Sent lørdag aften oplyser det italienske indenrigsministerium dog, at de 41 flygtninge og migranter har fået lov til at gå i land.

Det sker, efter at de italienske toldmyndigheder har beslaglagt skibet.

Italiens regering har - anført af indenrigsminister, Matteo Salvini - indført en ny stram lovgivning, der forbyder nødhjælpsskibe at sejle ind i italiensk farvand uden tilladelse. Straffen er bøder på op til 375.000 kroner, mens skibets kaptajn risikerer fængsel op til 15 år.

Indenrigsministeriet oplyser yderligere, at mandskabet om bord på 'Alex' vil blive efterforsket for medvirken til ulovlig indvandring.

I et tweet skriver Mediterranea dog, at det kun er kaptajnen og ikke hele besætningen, der bliver efterforsket i forbindelse med lovovertrædelsen.

Kastebold mellem Italien og Malta

Skibet 'Alex', der er ejet af ngo’en Mediterranea Saving Humans, reddede torsdag 54 migranter fra en gummibåd i Middelhavet. Italien tog i første omgang imod 13 af migranterne, heriblandt fire gravide kvinder, men nægtede indtil sent lørdag aften at lade skibet lægge til på italiensk grund.

Fredag indgik indenrigsminister Matteo Salvini en aftale med den maltesiske regering om, at Maltas kystvagt skulle samle de resterende migranter på 'Alex' op og tage imod dem hovedstaden Valetta. Til gengæld skulle Italien tage imod 54 andre migranter fra Malta, har Deutsche Welle rapporteret.

Undervejs havde Italien, ifølge Rai, sendt nødhjælp i form af vand, mad og termotæpper til nødhjælpsskibet, men der kom ikke noget maltesisk skib for at samle migranterne op.

Den italienske regering havde bedt Mediterranea om at sejle båden til Malta. Men ngo'en svarede, at den 11 timer lange sejltur ville have været for lang og for farlig.

- Efter at have brugt natten på at forsøge at koordinere med Maltas og Italiens redningskoordinationscentre fremgår det tydeligt, at det vil bringe folks helbred og sikkerhed i alvorlig fare at sejle til Valetta, skriver Mediterranea Saving Humans i en pressemeddelelse lørdag morgen.

Organisationen skrev siden på Twitter, at sundheds- og hygiejneforholdene om bord var blevet "uudholdelige".

Fartøjet sejlede derfor til Lampedusa "af nødvendighed".

Opkaldt efter treårig syrisk dreng

Samtidig har endnu et nødhjælpsskib med afrikanske migranter lagt sig i kø foran den italienske ø. Den tyske ngo Sea-Eye samlede fredag 65 migranter op fra en overfyldt gummibåd i Middelhavet omkring 55 kilometer fra Libyens kyst.

Guardia di Finanza kom personligt forbi for at aflevere Salvinis påbud: Havnen er lukket

Sea-Eye

De opholder sig nu på skibet 'Alan Kurdi', der er opkaldt efter den treårige, syriske dreng, der skyllede livløs op på en græsk strand i 2015, og hvis billede gik verden rundt som et symbol på flygtningekrisen.

Skibet ligger i internationalt farvand og venter på sikker havn. De kan nemlig ikke bare lægge til i Lampedusas havn.

Og 'Alan Kurdi' er blevet advaret af de italienske myndigheder om, at skibet ikke er velkommen.

- Guardia di Finanza (et grænsepoliti under Forsvaret, red.) kom personligt forbi for at aflevere Salvinis påbud: Havnen er lukket. I Tyskland er flere end 70 byer derimod villige til at byde de reddede mennesker velkommen. Vi har presserende brug for en sikker havn, skriver Sea-Eye på Twitter.

Salvini: Det kan tage til Tyskland

Matteo Salvini, der er formand for det højrenationalistiske regeringsparti, Lega, har da også allerede sendt stafetten videre til Tyskland.

- Det er et tysk skib, så det kan tage til Tyskland, sagde han lørdag til en gruppe journalister i Milano, hvor han opholder sig.

Ifølge TV 2’s korrespondent i Italien Eva Ravnbøl har han også sendt nogenlunde samme besked direkte til den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer. Men Tyskland ser anderledes på det, fortæller hun:

- Seehofer har ikke svaret personligt, men man hører fra tysk side, at de regner med, at Italien tager imod, fordi Italien er den tætteste sikre havn.

Den holdning deler et nødhjælpsskib under italiensk flag, der ligger foran Alan Krudi i skibskøen til Lampedusas havn.

Den italienske regering og en række nødhjælpsorganisationer udkæmper en nervekrig med migranter fra Libyen som centrum.

Tysk kaptajn løsladt

For få dage siden blev den tyske kaptajn Carola Rackete, som er blevet et symbol på ngo'erne kamp mod italiensk lovgivning, løsladt fra husarrest.

Rackete var kaptajn på et andet tysk nødhjælpsskib ved navn Sea-Watch 3, da det 12. juni reddede 42 migranter fra en gummibåd i Middelhavet for at bringe dem i sikker havn.

Men efter 16 dage i venteposition ud for Lampedusa var der stadig ingen tilladelse til at lægge til.

I et interview med The Guardian fredag fortæller den 31-årige kaptajn, at migranterne om bord var syge og ikke kunne behandles på skibet. Andre led af PTSD og havde tidligere forsøgt at begå selvmord.

- Indenrigsminister Salvini ville have haft, at hun skulle sejle dem til Libyen eller overlade det til den libyske kystvagt. Men det ville hun ikke gøre, da hun ikke mener, Libyen er en sikker havn, siger TV 2’s korrespondent, Eva Ravnbøl.

Derfor tog Carola Rackete til sidst sagen i egen hånd.

- Jeg samlede besætningen og informerede dem om, at jeg ville lægge til i havnen den aften. De var bekymrede, fordi de vidste, at de lovmæssige konsekvenser ville være alvorlige. Men på samme tid var de lettede, siger hun til The Guardian.

Da hun efterfølgende satte sine ben på italiensk grund, blev hun anholdt med udsigt til op mod 15 års fængsel.

Men sådan blev det ikke. Den italienske dommer mente, at Rackete gjorde "sin pligt" til at beskytte liv, og hun blev løsladt.

- Nu kan man jo forestille sig, at den sag danner præcedens, siger Eva Ravnbøl og fortsætter:

- Dommeren vurderede, at de her mennesker kommer med nogle migranter, som har været i havsnød, og hvor mange af dem i øvrigt er meget medtaget, efter nogle voldsomme oplevelser de har haft i Libyen, hvor de bliver holdt som fanger, og hvor de bliver tortureret og mishandlet. Så de internationale konventioner og menneskerettighedsregler trumfer ligesom de nye nationale love her i Italien.