Melania Trump-kunstværk er dukket op på en mark i førstedamens hjemby

Nogle kalder det kunst, andre kalder det et fugleskræmsel. Et nyt værk af bysbarnet, der i dag er USA's førstedame, vækker opsigt i Slovenien.

USA's førstedame, Melania Trump, har tidligere måttet lægge navn til alt fra kager og chokolade til hjemmesko og kaffe.

Og fredag kunne den slovensk fødte præsidentfrue så se sig selv afbilledet på en mark i sin hjemby Sevnica i det centrale Slovenien.

Her blev en statue i fuld størrelse af Melania Trump nemlig afsløret - og den har allerede vakt både stor opsigt og debat. Det skriver The Guardian.

For mens initiativtageren selv insisterer på, at der er tale om en hyldest, mener andre, at det er en fornærmelse.

Udført med motorsav

Statuen, som er skåret ud af et træ med en motorsav og viser Melania Trump i et lyseblåt kjolesæt med sin venstre hånd løftet - en reference til præsidentfruens øjeblik i rampelyset under Donald Trumps indsættelse som USA's 45. præsident - er udført i en så rå og naiv stil, at mange på sociale medier kalder statuen for et fugleskræmsel.

Det er den amerikanske konceptkunstner Brad Downey, der står bag initiativet, som han hævder er det første monument i verden, der er dedikeret til Melania Trump. Træstatuen er en del af et projekt, som udforsker den amerikanske førstedames slovenske rødder.

Flere ligheder med Melania Trump

Selve udførelsen er dog foretaget af den lokale kunstner Ales Zupevc med kunstnernavnet Maxi.

Ikke alene har han ført motorsaven, det viser sig også, at Ales Zupevc har flere fællestræk med Melania Trump, hvis fødenavn er Melania Knavs. For ikke nok med at han kom til verden i 1970 - og dermed deler fødselsår med modellen, han blev også født på det samme hospital som Melania Trump.

Det forklarer Brad Downey til nyhedsbureauet AFP i forbindelse med afsløringen. De mange ligheder mellem kunstneren og modellen fik ham til at hyre Ales Zupevc.

Brad Downey fortæller desuden, at samtalerne med den slovenske kunstner har hjulpet ham til at "se Melania Trumps føderegion gennem lokale øjne" med blandt andet floden og bjergene, der omkranser Sevnica.

Lokalbefolkningen er splittet

Ikke alle ser dog træstatuen af bysbarnet som en udpræget hyldest.

Nyhedsbureauet AFP har talt med flere lokale i Sevnica, der ikke ligefrem er begejstrede. Blandt andet en ung kvinde, der mener, at kunstneren er lykkedes med sin mission - hvis altså den var at lave en parodi på den amerikanske præsidentfrue.

- Jeg kan forstå, hvorfor folk måske synes, at det her skuffer som en beskrivelse af hendes fysiske fremtoning, siger Brad Downey til AFP.

Han fastholder dog, at han selv finder kunstværket "afgjort smukt".

Tour viser Melania Trumps barndom

The Guardian beskriver, hvordan den søvnige flække Sevnica - med knap 5000 indbyggere - siden Donald Trumps indsættelse er blevet en turistmagnet, og at verdenspressen løbende valfarter til den lille by ved Sava-floden for at grave i førstedamens fortid.

Den mulighed har lokale forretningsfolk ikke været sen til at gribe, og derfor er det i dag ikke bare de omtalte madvarer og souvenirs med præsidentfruens navn, som er til salg i byen. Det er også muligt at tage en guidet tour i området, der leder turisterne til de vigtigste steder i Melania Trumps barndomsår i Sevnica.

Melania Trump opnåede i øvrigt amerikansk statsborgerskab i 2006. Hun er den anden førstedame i USA, som er født uden for landet. Den første var Louisa Adams, der var født i London og var gift med USA's 6. præsident John Quicy Adams.