Udland

Kulturarv opdaget på havets bund - men med opdagelsen følger dårligt nyt

Forskere på ekspedition i Arktis har ved hjælp af ny undervandsteknologi fundet værdifulde fortidsminder ved Svalbard. Minder, der nu ædes op.

Ved hjælp af avanceret undervandsudstyr er det lykkedes forskere at finde nogle hidtil ukendte kulturminder på bunden af en fjord ved den norske øgruppe Svalbard ud for Grønlands østkyst.

Blandt andet har man fundet en tysk hvalfangstkutter ved navn 'Figaro', som brændte og sank i 1908. Den er et levn fra en svunden hvalfangerkultur. Helt fra 1600- og 1700-tallet sejlede flere hundrede hvalfangerbåde omkring Svalbard. Men de fleste er forsvundet og aldrig fundet igen.

'Figaro' er dog særdeles velbevaret efter mere end hundrede år på havbunden.

- Ja, sådan har den ligget helt frem til nu. Relativt uforstyrret på mellem 27 og 30 meters dybde, siger marinearkæolog Øyvind Ødegård fra forskningsskibet 'Helmer Hanssen' til TV 2 Norge.

Men trods stoltheden over det sjældne fund er de norske forskere bekymrede. For optagelserne med undervandskameraet afslørede samtidig en anden ny og nedslående opdagelse.

Kryb aldrig set så langt nordpå

Indtil nu har forskerne troet, at de lave havtemperaturer og isen i de arktiske områder var en garanti for, at kulturminderne blev bevaret i en god forfatning.

Det er dog ikke længere tilfældet.

– Vi så helt tydeligt, at vragene er ved at blive spist op af små kryb, som ikke tidligere har været set så langt mod nord. Det er også en del af klimaforandringerne, siger Anne Husebekk, som er rektor ved UiT, Norges arktiske universitet.

- Der er tale om pæleorm, et træspisende bløddyr, som er i slægt med blåmuslingen, og som blev registreret første gang i Longyearbyen (den største by på øgruppen Svalbard, red.) for kun tre år siden, forklarer Jørgen Berge, der ligeledes er professor ved UiT, og tilføjer.

– Den spreder sig nordover. Det er bekymrende, at den nu angriber den kulturarv, som vi troede lå trygt på havets bund.

Ifølge professoren er det vigtigt at få kortlagt havbunden rundt om Svalbard, inden fortidsminderne helt forsvinder. Det skal ske både under vandet og på land i de områder, som nu bliver synlige i takt med, at isen trækker sig tilbage, mener han.