Udland

Demonstranter med spyd i ryggen protesterer mod gammel tradition

Byens borgmester kan ikke forestille sig festivalen uden tyre, men antyder at tyrefægtning snart kan være fortid i San Fermin-festivalen.

Topløse mænd og kvinder med spyd i ryggen havde fredag aften lagt sig på gader og stræder i den spanske by Pamplona.

Det skete i protest mod den traditionsrige San Fermin-festival, som lørdag begynder i den nordspanske by.

Protesten fandt sted dagen før den traditionsrige festival i Pamplona.

Traditionen tilskriver nemlig, at der som en del af festlighederne dagligt skal løbe tyre igennem gaderne i selskab med modige mænd, og at der om aftenen skal afholdes tyrefægtning.

Og selvom protesterne efterhånden er en lige så tilbagevendende begivenhed som selve festivalen, tiltrak dyreaktivisternes kreative udførelse af protesterne sig også denne gang opmærksomhed.

"Festligheder uden blod"

Mens nogle af demonstranterne fra organisationerne AnimaNaturalis og PETA havde smidt deres overdele og istedet iklædt sig horn i panden og blodige spyd på ryggen for at illustrere en myrdet tyr, havde andre iklædt sig masker og gik rundt med bannere med slogans som "Stop tyrefægtning" og "Festligheder uden blod".

- Vi viser de liv, der bliver afsluttet i løbet af denne festival. Og vi viser det ved hjælp af mennesker, som symboliserer alle dem, der skal dø under San Fermin, siger arrangøren Hana Arritz.

AnimaNaturales og PETA stod bag fredagens demonstration i Pamplona.

Direktør i AnimaNaturalis, Aida Gascon kalder overfor Reuters tyrefægtning for "tortur" af dyr.

Tyrefægtning kan uddø

Derimod har arrangørerne bag San Fermin-festivalen ikke kommenteret direkte på aktivisternes protester.

For nylig har Pamplonas borgmester Joseba Asiron dog udtalt, at han ikke kan forestille sig festivalen uden tyre. Samtidig antydede han dog, at selve tyrefægtningen muligvis vil forsvinde engang i fremtiden.

Maskerede mænd var blandt demonstranterne i Pamplona mod San Fermin, som finder sted 6-14. juli.