Udland

Sudans stridende parter når til enighed om magtdeling

Militæret og oppositionen i Sudan er efter to dages samtaler blevet enige om ny magtstruktur, oplyser mægler.

Den politiske krise i Sudan, som de seneste måneder adskillige gange har udløst blodige uroligheder, er muligvis bilagt.

Efter to dages forhandlinger i hovedstaden Khartoum er Sudans midlertidige militærstyre nået til enighed med oppositionen og protestgrupper om at oprette et nyt selvstændigt magtorgan.

Det skal på skift ledes af militæret og af civile politikere.

Det oplyser Mohamed Hassan, der på vegne af Den Afrikanske Union deltager i samtalerne som mægler.

Han tilføjer, at aftalen gælder for "en periode på tre år eller lidt mere". Hvorvidt det så er hensigten til den tid at afholde valg, oplyser mægleren ikke.

Voldelige optrin skal efterforskes

Under samtalerne er parterne også blevet enige om at etablere en "uafhængig" teknokratregering samt iværksætte en "åben og uafhængig" efterforskning af de seneste ugers voldelige begivenheder i landet.

Desuden er de to sider enige om at udskyde etableringen af et lovgivende råd. Tidligere var blevet aftalt, at koalitionen Alliancen for Frihed og Forandring (FFC) skulle have to tredjedele af pladserne i det lovgivende råd.

Samtalerne denne uge er de første mellem de to parter, siden sikkerhedsstyrker i begyndelsen af juni slog hårdt ned på demonstranter i Khartoum og ifølge en lægelig sammenslutning dræbte over 100 mennesker.

- Begyndelsen på en ny æra

Blodsudgydelserne fik FFC til at afbryde al kontakt med militærstyret.

- Denne aftale baner vej for oprettelse af institutionerne for et overgangsstyre, og vi håber, at det her er begyndelsen på en ny æra, siger Omar al-Degair, en af lederne for FFC, om den nye aftale.

General Mohamed Hamdan Dagalo, der er vicechef for militærets midlertidige overgangsråd, siger, at aftalen tager hensyn til alle parter, og at ingen er udelukket.

- Vi takker vores brødre i FFC for den gode indstilling, siger han om udfaldet af samtalerne.

Siden militæret i april som reaktion på massive folkelige protester valgte at afsætte Sudans mangeårige præsident, Omar al-Bashir, har generaler og oppositionsledere forsøgt at blive enige om, hvordan landet fremover skal regeres.