Løsningen på klimakrisen er mere simpel end man skulle tro, afslører ny rapport
Plantning af over én billion træer kan fjerne to tredjedele af udledningen af kuldioxid, fastslår ny rapport.
Løsninger, der kan tackle klimakrisen, er i høj kurs i disse tider. Ifølge FN haster det, og forskere verden rundt kæmper for at finde løsninger, der kan redde planeten.
En af løsningerne er overraskende simpel: Noget så enkelt som at plante træer kan nemlig være både den bedste, den billigste og mest effektive måde at tackle klimaproblemerne på.
Det fastslår en ny rapport fra det schweiziske universitet ETH i Zürich, som er publiceret i tidsskriftet Science. Det skriver The Guardian.
Når et træ gror, absorberer og lagrer det den kuldioxid (CO2), som bliver udledt i atmosfæren, og som nærer den globale opvarmning.
Forskerne estimerer i rapporten, at et verdensomspændende træplantningsprogram kan fjerne to tredjedele af al den menneskeskabte udledning, der pumpes ud i atmosfæren, hvilket er cirka 800 milliarder tons kuldioxid (200 milliarder tons C) i løbet af det sidste århundrede.
- Denne kvantitative undersøgelse viser, at plantning af træer og genetablering af skove ikke bare er en af løsningerne til at ændre klimakrisen, det er ubetinget den bedste løsning, siger professor Tom Crowther, en af forskerne bag rapporten, fra universitet ETH i Zürich.
- Det, der chokerer mig, er omfanget. Jeg troede, at denne løsning ville være i top ti, men den er overvældende mere effektiv end alle andre foreslåede løsninger, siger Tom Crowther.
Forskerne har regnet på, hvor mange træer der kan plantes på Jorden. På jord uden eksisterende beplantning.
Der er cirka 1,7 milliarder hektar jord i verden uden træer, og ifølge forskerne kan der vokse 1,2 billioner træer på denne jord. Det er cirka 11 procent af alt jord på Jorden, hvilket svarer til arealerne af USA og Kina tilsammen.
Forskerne har specifikt udeladt jord, der bruges til landbrug samt byområder. Til gengæld har de inkluderet græsningsarealer med begrundelsen, at træer på disse arealer også kan komme får og kvæg til gode.
Alle kan involvere sig
Men plantningen af træer kan ikke løse problemerne alene. Det er samtidig afgørende at stoppe den stigende udledning af drivhusgasser, der stammer fra fossile brændstoffer, og at stoppe ødelæggelserne af skov, understreger Tom Crowther.
For løsningen med at plante over den ene billion træer og den massive genetabering af skove kan tage mellem 50 til 100 år, før det effektivt slår igennem.
- Det gode ved denne løsning er, at den er billig, og så kan alle blive involveret i det. Man kan selv plante træer, eller man kan donere til organisationer, der står for etablering af skove, siger professor Tom Crowther.
Men selv om forskerne betegner løsningen som billig, vil det være alt andet end et greb i lommen at realisere planen. Og rapporten anviser ikke, hvor pengene skal komme fra.
- De mest effektive organisationer i dag etablerer skove for 30 cents USD per træ. Det vil sige, at vi kan plante én billion træer for cirka 300 milliarder dollars. Det er stadig den billigste løsning, der er blevet præsenteret, siger Tom Crowther.
Han peger på, at økonomiske incitamenter for jordejere til at plante træer skal i spil, før det kan lade sig gøre. Regeringer, den private sektor og filantroper skal også bidrage, før løsningen kan realiseres.
Vil tage hundreder af år
Kritikere peger desuden på, at meget af den jord, der er foreslået i rapporten, er græsningsarealer.
- Denne undersøgelse er fremragende. Den præsenterer en ambitiøs og essentiel vision for vores klima og biodiversitet, siger miljøforsker Joseph Poore fra Queen’s College, University of Oxford.
- Men dér, hvor rapporten foreslår, at man skal etablere skov, bliver i øjeblikket brugt af kvæg og andre dyr til at græsse, eksempelvis store dele af Irland, siger han og uddyber sit synspunkt:
- Uden at frigøre de milliarder hektar, som vi bruger til at producere kød og mælk, er det ikke muligt at realisere ambitionen.
Og professor Simon Lewis fra University College London henviser til, at den eksisterende kuldioxid – inden man planter træerne – ikke er medregnet, og at det vil tage hundreder af år at lagre 100 procent af kuldioxiden.
Endelig opfordrer andre forskere til at undgå såkaldte monokulturer i etableringen af skove, og at man respekterer lokalbefolkningen og den oprindelige befolkning i de områder, man vil plante træerne.
Ti milliarder træer fældes
Der er allerede adskillige organisationer, der arbejder med træplantning og etablering af skove.
’The Bonn Challenge’ består af 48 lande - Danmark er ikke med - hvis mål er plante 350 millioner hektar jord med skov inden 2030.
Tidligere undersøgelser har vist, at der i øjeblikket står tre billioner træer på Jorden, hvilket er halvdelen i forhold til antallet af træer, der eksisterede før den menneskelige civilisations opståen.
Hvert år bliver ti milliarder flere træer fældet, end der bliver plantet.