Udland

Greta Thunbergs svar til oliechefs kritik: - Den største kompliment

Tak for komplimenten, siger Greta Thunberg til chefen fra OPEC.   Lisi Niesner / Ritzau Scanpix

De største olieproducerende lande kalder verdens klimaaktivister for "måske den største trussel". Det er Greta Thunberg enig i.

Chefen for verdens største olieproducerende lande er bekymret. Bekymret for verdens klimaaktivister, som Greta Thunberg står i spidsen for, og deres tiltagende magt.

I hvert fald har generalsekretæren i magtfulde OPEC, sammenslutningen af olieproducerende lande, Mohammad Barkindo, luftet sin frygt for, hvordan klimaaktivismen er begyndt at påvirke olieindustrien.

Han kalder klimaaktivister for ”måske den største trussel for vores industris udvikling”, og at ”der er en stigende, global massemobilisering imod olie”.

- Civilsamfundet bliver vildledt til at tro, at olie er skyld i klimaforandringerne, siger Mohammad Barkindo.

Og med henvisning til Greta Thunbergs verdensomspændende ’Fridays for Future’-bevægelse, hvor børn og unge demonstrerer for klimaet hver fredag, fortalte Barkindo, at børn af kolleger i OPEC’s hovedkvarter ”er begyndt at stille spørgsmål om deres fremtid”.

- De ser deres jævnaldrende på gaderne i gang med at demonstrere mod denne industri.

Greta Thunberg takker

Udtalelser, der tilsyneladende har bragt smilet frem hos Greta Thunberg. I hvert fald udtrykte den 16-årige klimaaktivist en stor tak på Twitter.

- Tak! Vores hidtil største kompliment, tweetede Greta Thunberg som svar på oliechefens udtalelser.

Generalsekretærens bekymring faldt på et møde i Wien for de 14 OPEC-lande, der ejer 80 procent af verdens oliereserver.

Organisationen planlægger at udvide produktionen af olie, men det er ikke uden problemer, for generalsektæren påpegede, at mobiliseringen imod olie er begyndt at ”diktere politik og virksomheders beslutninger, inklusive investeringer i olieindustrien”.

- Vi mener, at olieindustrien er en del af løsningen i forhold til klimaforandringerne, sagde OPEC-chefen, der insisterer på, at olieindustrien ikke er ansvarlig for klimakrisen.

Olieindustrien i modvind

Men Mohammad Barkindo og olielandene kan mærke væggene snævre ind fra alle sider.

Imens vejret i øjeblikket befinder sig på en ekstrem rekordkurs, trækker forsikringsselskaber, der har meget at tabe ved ekstremt vejr, deres investeringer fra virksomheder, der har fossile brændstoffer som primære aktiver.

I dag har folk forstået, at olieselskaberne har løjet om global opvarmning. De er denne generations tobaksfirmaer

Bill McKibben, stifter af 350.org

Børsen i London har degraderet olie- og benzinselskaber til kategorien for ikke-vedvarende energiselskaber, hvilket sender et signal om, hvor disse virksomheder hører til i forhold til klimaet.

Tre lande, England, Canada og Frankrig, har erklæret klimaundtagelsestilstand, ligesom eksempelvis New York, der tilmed har sagsøgt de fem største private olieselskaber.

Og samtidig er der ikke mange videnskabsfolk tilbage, der ikke støtter en udfasning af fossile brændstoffer, når forbindelsen mellem disse brændstoffer og klimaforandringerne bliver mere og mere evidente.

Vores tids tobaksfirmaer

På trods af, at OPEC ikke føler, at olieindustrien er ansvarlig for klimakrisen, har den mistet sin troværdighed og omdømme både internt og udadtil.

Det mener eksempelvis Bill McKibben, der har stiftet 350.org, en international bevægelse, der kæmper imod fossile brændstoffer og for vedvarende energi. Han har i et par årtier stået i spidsen for antiolie-kampagner.

- I dag har folk forstået, at olieselskaberne har løjet om global opvarmning. De er denne generations tobaksfirmaer. Og det påvirker deres evne til at rejse kapital og rekruttere arbejdskraft, siger han.

- Folk forsøger at underminere deres sociale og forretningsmæssige legitimitet, og det virker. Men om det virker hurtigt nok er et andet spørgsmål.