Udland

Italiener valgt som formand for EU-Parlamentet - imens tog Berlusconi en lur

David Sassoli har ti års erfaring i Europa-Parlamentet og afløser sin landsmand Antonio Tajani på posten som chef for EU's folkevalgte parlament.

Den italienske socialdemokrat David Sassoli bliver ny formand for Europa-Parlamentet i de kommende to og et halvt år.

Det står klart efter anden afstemningsrunde i Strasbourg.

David Sassoli afløser sin landsmand, den konservative Antonio Tajani, på posten som formand for EU-Parlamentet.

To afstemningsrunder

I den første afstemning var David Sassoli med opbakning fra 325 parlamentsmedlemmer blot syv stemmer fra at sikre sig formandsposten blandt fire opstillede kandidater.

Han fik over dobbelt så mange stemmer som nummer to, Jan Zahradil, fra den EU-skeptiske gruppe De Europæiske Konservative og Reformister (ECR).

I den anden afstemningsrunde fik David Sassoli 345 af stemmerne i EU-Parlamentet, og dermed havde italieneren absolut flertal.

Jan Zahradil endte med næstflest stemmer, og nummer tre og fire blev henholdvis tyskeren Ska Keller fra De Grønne og venstrefløjsgruppens Sira Rego.

Opbakning fra socialdemokraterne

Succesen for den italienske socialdemokrat skyldes blandt andet, at den borgerlige gruppe i EU-Parlamentet har sagt, at den støtter socialdemokraterne i valget.

David Sassoli har ti års erfaring i Europa-Parlamentet.

Han blev valgt ind første gang i 2009. Fem år senere blev han valgt som en af parlamentets 14 næstformænd.

Berlusconi tog en blunder

Ifølge den danske EU-parlamentariker Christel Schaldemose er David Sassoli en "fantastisk kollega", der vil blive en god og "favnende" formand for EU-Parlamentet. Det siger hun til TV 2.

David Sassoli bliver en god og "favnende" formand for EU-Parlamentet, siger Christel Schaldemose Video: Hans-Henrik Busk Stie

Under valget af den nye formand bemærkede Christel Schaldemose, at den tidligere italienske regeringschef Silvio Berlusconi sov i sin stol.

Det skriver hun på Twitter.

Silvio Berlusconi var premierminister i Italien igennem tre perioder og tidligere ejer af fodboldklubben AC Milan.

Den nu 82-årige Berlusconi sad som premierminister for 'støvlelandet' henholdvis fra 1994-1995, fra 2001-2006 og igen fra 2008-2011.