Udland

Fugl fodrer unge med gammelt cigaretskod: Det er 'hjerteskærende'

Foto viser den store skade, menneskeskabte produkter kan forårsage, mener organisation.

Et billede af en fugl, der fodrer sin unge, vækker i øjeblikket harme på de sociale medier. Det er blot det seneste eksempel på, at klimadebatten og interessen for klodens sundhed vokser.

I næbet får fugleungen en bleg stump mad - eller det er i hvert fald det, fuglen tror, den rækker ungen. I virkeligheden er stumpen et stykke af en gammel cigaret og alt andet end velegnet som føde.

Men det er ikke et engangstilfælde, at det alligevel ender i maven på et dyr, fortæller den britiske organisation Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) til BBC.

- Mange fugle er nysgerrige og undersøger, om de ting, vi smider fra os, er mad eller ej, siger talsmanden Gareth Brede.

Afslører sandheden

Mor og unge, der er af arten amerikansk saksnæb, er fanget af linsen på St. Pete Beach i byen Tampa, Florida. Og ifølge organisationen er det bogstaveligt talt et billede på, hvordan menneskeskabte produkter hvert år er med til at fange, såre eller dræbe dyr.

Det er hjerteskærende billeder, der afslører sandheden om vores dyreliv

KildeRoyal Society for the Protection of Birds

- Naturen kæmper for at tilpasse sig de ting, vi gør ved vores planet. Vi ser endda også affald blive brugt til at lave rede med, siger Gareth Brede fra fuglebeskyttelsesorganisationen til BBC.

- Skrald virker uheldigvis harmløst for mange mennesker - i værste tilfælde kan det få et område til at se rodet ud. Men det her er hjerteskærende billeder, der afslører sandheden om vores dyreliv.

2.412.151 filtre samlet i havet

Det er ikke kun i USA, der er problemer med efterladte skod. Faktisk er de det mest fundne affald i havet verden over.

I 2018 blev der indsamlet hele 2.412.151 gamle filtre fra havet. Det viser rapporten International Coastel Cleanup fra Ocean Conservancy.

Og det er især et problem, fordi skodderne ikke kun indeholder tobak, men også plastik.

Fire kilo plastik i maven på dådyr

Også herhjemme giver skod og skrald generelt problemer for fugle og andre dyr. Tidligere på året blev et dådyr fundet med fire kilo plastik i maven.

Det samme sker ofte for den mågelignende fugl mallemukken.

Mallemukken har været i tilbagegang i Nordeuropa de senere år, fordi den modsat mågen ikke kan skille sig af med det føde, den ikke kan fordøje, ved eksempelvis at gylpe det op, forklarede biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening i juni.

- Det betyder, at mallemukken ender med at dø, fordi maven til sidst er proppet med plastik, sagde biologen.

Ifølge ham er det et stigende problem i Nordeuropa og et endnu større problem på verdensplan.