Udland

Borgmester lagt for had på nettet - så blev han skudt i sin have

Ord kan ende med at dræbe, lyder konklusionen hos mange tyskere efter mordet på en overborgmester Walter Lübke fra Kassel.

Ét emne har domineret de tyske medier den seneste måned. Indenrigsministeren og efterretningstjenesten har måttet svare på spørgsmål, og tv-debatter har kredset om emnet: Har Tyskland et voksende problem med højreekstremistisk hetz og terror?

Anledningen er mordet på en politiker fra Angela Merkels parti, som for en måned siden blev myrdet efter i flere år at have været skydeskive for en højreekstremistisk hadkampagne.

Skuddet faldt natten til den 2. juni. Klokken halv ét blev borgmester Walter Lübcke ramt i hovedet, mens han sad på terrassen foran sit hus i bydelen Wolfhagen-Istha uden for Kassel. Attentatet lignede en regulær henrettelse. Skuddet blev affyret på klos hold, og den 65-årige politiker fra forbundskansler Angela Merkels CDU døde kort tid senere på hospitalet.

Det er et drab, der har chokeret Tyskland. Ikke alene fordi ofret var en vellidt politiker, der gerne stillede op, hvis der var behov for at forklare og forsvare upopulære beslutninger. Drabet på Walter Lübke var også en uhyggelig påmindelse om, at landet står over for et alvorligt problem med voldelige højreekstremisme, og at selv ord kan ende med at dræbe.

Mindst 195 menneskeliv menes højreekstremistisk vold at have kostet siden 1990. Walter Lübke blev offer nummer 196.

Et bebudet mord

Selv om det en måned efter drabet står klart, hvem der affyrede det dræbende skud, så efterlader sagen stadig mange ubesvarede spørgsmål.

Politiet har anholdt en 45-årig mand, en gammel kending fra det højreekstremistiske miljø med adskillige voldssager og overtrædelser af våbenloven på samvittigheden, som for længst har tilstået mordet og endda skal have kaldt det for en ”fejltagelse”.

Trods tilståelsen, så ”er efterforskningen først lige begyndt, og alt andet ville være helt uacceptabelt”, kommenterede Süddeutsche Zeitungs medarbejder Georg Mascolo forleden:

- Efterforskningen må handle om meget mere end at besvare spørgsmålet, om hvorvidt han, som han påstår, virkelig handlede alene. Den må også besvare spørgsmålet, hvorfor ingen stoppede ham. At en tidligere straffet højreekstremist med en udpræget hang til vold kunne slynge om sig med trusler på nettet, uden at nogen skred ind.

Der var nemlig på måder tale om et bebudet mord.

Had fik frit løb

Den myrdede overborgmester fra Kassel var blevet til et hadeobjekt blandt højreekstremister og medlemmer af det højrepopulistitske AfD, Alternative für Deutschland, og det på grund af en udtalelse, han kom med på et borgermøde, hvor han forsvarede indretningen af et kommende flygtningecenter.

Walter Lübke forklarede, at for ham var de kristelige værdier grundlaget for det tyske samfund. Da han igen og igen blev afbrudt af vrede tilråb, tilføjede han vendt mod uromagerne, at ”den der ikke går ind for de værdier, han kan frit forlade det her land. Den frihed gælder alle tyskere.”

Dermed fik hadet frit løb.

Borgmesteren blev lagt for had på Youtube, så blev han skudt i sin have Video: Michelle Birch Johansen

En video med Walter Lübkes udtalelse blev lagt på Youtube. Den blev hurtigt suppleret af kommentarer, hvor de høfligste opfordrede ham til at træde tilbage, mens andre gav sig hetzen i vold: ”Smatso”, skrev én. ”Hæng ham op” skrev en anden.

Opslaget blev delt på højreekstremistiske hjemmesider og forsynet med telefonnummer og e-mailadresse på hans kontor.

Resultatet var en bølge af hademails og trusler. Walter Lübke blev en syndebuk for Merkel-regeringens flygtningepolitik, han blev offer for mordtrusler og sammensværgelsesteorier, han blev beskyldt for at ville fordrive Tysklands ”hvide befolkning” og skifte dem ud med muslimer. Had-kommentarer, som ikke bare blev spredt af den yderste højrefløj men også af AfD.

En tidsindstillet bombe

På den nu sigtede 45-åriges mobiltelefon har efterforskere fundet talrige hadefulde kommentarer fra sociale netværk, hvor han under pseudonymet 'Game Over' skriver, at ”enten så går denne regering af snart, eller så vil de være døde”. I en anden kommentar skriver han:

- Det er slut med at snakke, der er tusind grunde til at handle og ikke gøre ingenting, fejt.

Den slags had og trusler er hverdagskost for mange folkevalgte i Tyskland. En kort overgang fik Walter Lübke politibeskyttelse, men sellers stod han ikke under særlig bevogtning og gik jo netop for at være en folkenær politiker, der kunne tale med folk.

Efter et par års fravær fik videoen fra borgermødet pludselig et comeback. I februar i år blev det lille udsnit med ordene fra borgermødet igen delt på yderligtgående sociale blogs. En af dem, der delte de hadefulde blogindlæg mod Walter Lübke var en tidligere partifælle fra CDU, Erika Steinbach, som i dag sympatiserer med AfD.

Virkningen kunne sammenlignes med en tidsindstillet bombe.

Süddeutsches reporter Georg Mascolo er ikke i tvivl om, at ”der er en sammenhæng mellem det, man kan læse om Walter Lübke på nettet og mordet på ham. Der var mange, der ønskede ham død. Og én, der til sidst trykkede på aftrækkeren”.

Blind på det højre øje

For andre iagttagere har sagen om drabet på Walter Lübke paralleller til et andet eksempel på højreekstremistiske attentater.

Süddeutsche Zeitungs kriminalmedarbejder Annette Ramelsberger henviser til den nynazistiske terrorgruppe NSU, som i næsten ti år trak sit blodige spor gennem Tyskland og dræbte tilfældige indvandrere og tyskere med indvandrerbaggrund.

Ligesom i tilfældet Walter Lübke afviste politifolk spekulationer om, at der kunne ligge et højreekstremistisk motiv bag. I stedet søgte politiet efter private motiver, blodhævn, spillegæld eller narkoopgør. Politiet var blind på det højre øje, lød kritikken, da den uhyggelige sandhed om terrorgruppen kom frem.

Således altså også i Kassel. I de to uger, der gik, inden den formodede drabsmand blev pågrebet, forsøgte efterforskerne også at forfølge mulige private motiver. Kunne det være et skænderi, noget i offerets fortid, noget med hans familie?

- Der er tale om en slags deja vu, forklarede Annette Ramelsberger om Walter Lübke-morder.

Det mest nærliggende motiv ville mange efterforskere ikke kendes ved: At en politiker var blevet likvideret, fordi han ikke ville dukke nakken men forsvarede de værdier, forbundsrepublikken bygger på. At der efter al sandsynlighed var tale om et politisk mord.

Sidst Tyskland oplevede den slags politiske attentater var under den venstreorienterede terrorgruppe Rote Armee Fraktions (RAF) hærgen i Vesttyskland i 1970'erne og 1980'erne. Nu gentager historien sig, lyder Annette Ramelsbergers ildevarslende konklusion:

- Tyskland har at gøre med et nyt brunt RAF. Ikke en strengt organiseret grupper som dengang, men i form af en voldelig bevægelse, der slår til, hvor den kan: Mod flygtninge, mod borgmestre, mod forhadte repræsentanter for staten. På den måde ligner højreterrorismen terroren fra den islamiske jihad, hvor den enkelte attentatmand slår til, hvor han kan.

Åndeligt medansvar

Den formodede morder har på et nyt retsmøde trukket sin første tilståelse tilbage, åbenbart efter råd fra sin nye advokat. Men da han tidligere har aflagt en troværdig tilståelse og røbet sit omfattende våbenlager, er han stadig fængslet i sagen, og efterforskerne mener ikke, der er grund til at tvivle på hans skyld.

Den 45-årige skal ifølge sine første forklaringer til politiet have handlet alene, men det har ikke kunnet standse debatten om hvorvidt, der var nogen, der trykkede på den mentale aftrækker.

For selv om ingen med sikkerhed kan vide, hvilke faktorer, der gjorde ham til morder, så har drabet i Tyskland startet en debat om ansvaret for det klima og had og trusler, som især hærger på nettet. Volden vokser ud af hadet, lyder en kommentar, der høres igen og igen, og her er skytset især blevet rettet mod AfD, som er blevet beskyldt for et åndeligt medansvar for det klima, der udløste drabet.

AfD-politikere har vredt afvist alle beskyldninger som et forsøg på sværte partiet. Samtidig holder partiet i en pressemeddelelse sig ikke tilbage for at give AfDs syndebuk nummer ét forbundskansleren skylden for mordet:

- Hvis den massetilstrømning af migranter, Angela Merkel er skyld i, ikke havde fundet sted, så ville Walter Lübke stadig have været i live.

Under en stående mindetale for Lübke i den bayerske landdag, blev et AfD-medlem som den eneste siddende. Da landdagen i Hessen vedtog en udtalelse, der fordømte mordet, afholdt AfD sig som det eneste parti sig fra at stemme.