Udland

Ursula von der Leyen nomineres til formand for EU-kommissionen - Vestager bliver næstformand

Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager tør ikke selv gætte på, hvorfor hun ikke fik formandsposten.

Det bliver 60-årige Ursula von der Leyen, der nomineres til formand for EU-kommissionen de næste fem år.

Det står klart efter et topmøde mellem 26 af EU's stats- og regeringschefer tirsdag, bekræfter EU-præsident Donald Tusk på Twitter.

- Vi har valgt to mænd og to kvinder til de fire vigtigste positioner. En perfekt kønsbalance. Det var værd at vente på.

- Og vi har foreslået Ursula von der Leyen som den næste formand for EU-kommissionen, sagde Donald Tusk efterfølgende på et pressemøde.

Dermed bliver det ikke Danmarks konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der indtager kontoret i Bruxelles.

Men Margrethe Vestagers snydes ikke. Tusk bekræfter nemlig, at Margrethe Vestager bliver én af de to højstrangerende næstformand i EU-kommissionen - den anden er hollænderen Frans Timmermans.

Det er ifølge EU-traktaten stats- og regeringscheferne, som skal nominere en kandidat, og denne skal så godkendes af Europa-Parlamentet ved en afstemning. Derfor er alle poster indtil videre blot indstillinger.

Vestager: - Jeg er meget, meget glad

Spørger man Margethe Vestager selv er der da ikke meget skuffelse at spore, selvom det glippede med at få den øverste post:

- Jeg har haft nogle dage til at bearbejde det. For det har kørt på i rigtig, rigtig lang tid. Men jeg er meget, meget glad. Jeg synes, at det er et fantastisk flot arbejde, der er leveret fra dansk side i hele denne her forhandling for at sørge for, at en dansker kunne blive så højt repræsenteret i EU, siger Margrete Vestager til TV 2.

Margrethe Vestager tør dog ikke selv gætte på, hvorfor hun ikke fik formandsposten:

- Jeg tror ikke, at man skal søge forklaringer eller motivforske. Der har været rigtigt mange hensyn, og hvis man begynder at kloge sig på det, glemmer man at kigge på, hvad der skal gøres nu. Og der er mange problemer, der skal tages fat på, siger hun.

Tilfreds statsminister

Også statsminister Mette Frederiksen er glad for, at det lykkedes at få Margrethe Vestager valgt til en toppost:

- Jeg synes, vi har helt utrolig god grund til at være glade. Det er lykkedes at få Margrethe Vestager ind som en del af den nye kommissions ledelse, og det er nærmest historisk med en dansker så højt placeret det EU, som vi kender i dag.

- Så set med danske briller er det rigtig godt. For der er ikke nogen tvivl om, at det er i kommissionens ledelse, at beslutningerne træffes, og retningen for Europa udstikkes, siger statsminister Mette Frederiksen til TV 2

Mette Frederiksen synes, at vi har helt utrolig god grund til at være glade

Stats- og regeringscheferne er ligeledes kommet frem til, hvem der skal være Formand for Det Europæiske Råd, Formand for Europa-Parlamentet, Formand for den Europæiske Centralbank og EU's udenrigschef.

Donald Tusk skriver, at stats- og regeringscheferne har indstillet franske Christine Lagarde som formand for Den Europæiske Centralbank. Og derudover indstilles Belgiens fungerende premierminister, Charles Michel, til EU-præsident og Spaniens udenrigsminister, Josef Borrell, som udenrigschef.

EU-topposter_indstillede

Og at der er to kvinder i EU-kommissionens ledelse foruden Vestager glæder statsministeren:

- Set med danske, nordiske briller, er det en ualmindelig flot tegning, der kommer af et meget langt rådsmøde, hvor der har været nogle kriser undervejs. Men det samlede resultatet er der virkelig grund til at glæde sig over, siger Mette Frederiksen.

Endnu en post er i spil. Nemlig posten som formand for Europa-Parlamentet. Medlem af EU-parlamentet for Venstre, Morten Løkkegaard, bekræfter over for TV 2, at parlamentet onsdag morgen klokken 09.00 skal stemme om fire kandidater:

Sira Rego fra venstrefløjsgruppen GUE/NGL, Ska Keller fra De Grønne, Jan Zahradil fra den konservative gruppe ECR og David Sassoli fra den socialdemokratiske gruppe S&D.

Møde blev udsat flere gange

Resultatet kommer efter en dag, hvor mødet blev udsat utallige gange.

Tredjedagen af mødet skulle ellers være indledt klokken 11 ifølge den plan, som Donald Tusk meddelte mandag eftermiddag. Men mødet kom først i gang klokken 15.15.

Det betød dog ikke, at stats- og regeringscheferne ikke lavede noget. I stedet mødtes de i mindre forsamlinger for at diskutere en eventuel løsning dagen igennem.

Ursula von der Leyen har været tysk forsvarsminister siden 2013 og var inden da arbejdsminister.

Hun er i Tyskland kendt som værende en af Angela Merkels tætteste allierede fra det kristendemokratiske CDU-parti og er den eneste minister, der har været en fast del af regeringen siden Merkel blev kansler i 2005.

Siden 2013 har von der Leyen været Tysklands forsvarsminister. Hun kom sidste år i modvind i det, der i Tyskland kaldes ’konsulentaffæren’, hvor hun måtte indrømme, at hendes ministerium havde begået fejl i tildelingen af eksterne kontrakter til flere milliarder kroner. Der blev nedsat et parlamentarisk udvalg til at undersøge sagen.

Noget usædvanligt stemte Tyskland da heller ikke for hende ved tirsdages møde. Det skyldes modstand Merkels regering fra koalitionspartneren SPD.

Ursula von der Leyen blev nævnt som en af de mulige arvtagere efter Merkel, efter denne trak sig som CDU-formand. En post, der dog i sidste ende tilfaldt Annegret Kramp-Karrenbauer.

Ursula von der Leyen er født og opvokset i Bruxelles, Belgien og taler flydende tysk, engelsk og fransk. Hun er 60 år gammel og har syv børn.