Udland

To kvinder i front i toppost-kabalen - men ingen af dem er Vestager

Den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, er ny favorit til at overtage posten som formand for EU-Kommissionen.

Et nyt løsningsforslag er kommet på bordet i Bruxelles, hvor EU’s stats- og regeringschefer i disse timer sidder og forsøger at besætte unionens topposter.

Det seneste forslag har et helt nyt navn i centrum. Det er således den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, der sættes i forbindelse med kabalens mest magtfulde post som formand for EU-Kommissionen.

Franske Christine Lagarde skulle samtidig være i spil til posten som formand for Den Europæiske Centralbank. Det fortæller TV 2s europakorrespondent, Lotte Mejlhede.

- Dette forslag skal ifølge TV 2s kilder tages seriøst. Men det er vigtigt at understrege, at ingen fortsat ved, hvor det ender, siger hun.

Kan løse kabalen

60-årige Ursula von der Leyen er fra den tyske kansler Angela Merkels kristendemokratiske CDU-parti, og hun har været minister i alle Merkels flere end 13 år som kansler.

Hun er gift og har syv børn, er uddannet i medicin, og hun ville ikke være helt på udebane i Bruxelles, eftersom hun er født i den belgiske hovedstad.

- Hun kan løse et internt, tysk problem, der har martret Merkel hele vejen igennem, nemlig at hun også skulle tilfredsstille sine egne partikammerater. Hun kan samtidig løse kvindeproblemet, og hun er en person, som også de øvrige lande respekterer. Hun taler flydende fransk og kender systemet, hun har været politiker i masser af år og har stor erfaring. Så man kan sige, at hun kommer ind med noget her i sidste øjeblik, som måske kan løse kabalen, siger Lotte Mejlhede.

Talsmanden for Ungarns premierminister har på Twitter sagt, at både Ungarn og de andre såkaldte Visegrad-lande, Polen, Tjekkiet og Slovakiet, støtter op om von der Leyen som kommissionsformand.

Usikkerhed om andre poster

Den anden politiker, som forslaget drejer sig om – franske Christine Lagarde – er i øjeblikket direktør for Den Internationale Valutafond.

Udover von der Leyen og Lagarde har flere navne været nævnt til de andre topposter, heriblandt den fungerende belgiske premierminister Charles Michel som formand for Det Europæiske Råd, men dette kan i højere grad ændre sig i løbet af dagen, forklarer Lotte Mejlhede.

- Der er stadig usikkerhed om de øvrige poster, men man må sige, at i de sidste par timer har det vedholdende drejet sig om de her to kvinder, siger hun.

En af de ubekendte faktorer er blandt andet, hvilken post det socialdemokratiske parti vil gå efter, og med hvilken kandidat.

Sværere for Vestager

Det nye forslag betyder ifølge TV 2s korrespondent også, at det nu bliver lidt sværere for Margrethe Vestager at lande det absolutte topjob som kommissionsformand.

- Set med danske øjne kan man jo så sige, jamen, burde man ikke lige have en runde omkring Vestager også. Det skal vi heller ikke sige, der ikke kan ske i dag, men lige nu handler det om disse to kvinder, vurderer Lotte Mejlhede.

Hun vurderer, Mette Frederiksen vil støtte Vestager til det sidste i kampen om en toppost, men at hun også godt kan leve med Ursula von der Leyen som kommissionsformand.

- Danmark vil aldrig være det land, der i sidste ende blokerer for en løsning, siger Lotte Mejlhede.

Fem timer forsinket

De 26 stats- og regeringschefer – to er fraværende – ankom til dagens møde klokken 11.00, men selve mødet blev mere end fem timer forsinket. Det skete som følge af, at forskellige grupperinger mødtes på kryds og tværs for at undersøge, hvilke løsninger der var opbakning til.

EU-lederne mødtes allerede søndag aften i Bruxelles, men måtte tage en time-out mandag ved middagstid efter næsten 20 timers intensive forhandlinger.

Disse topposter er i spil, om end det ikke er sikkert, at alle bliver besat i dag: