Stor rengøringsmission i Stillehavet: Fik fjernet spøgelsesnet på fem ton

Ved hjælp af moderne teknologi har miljøaktivister blandt andet fjernet plastikflasker, øl- og sodavandsdåser - og såkaldte spøgelsesnet.

Miljøaktivister har på en 25 dage lang rengøringsmission fjernet omkring 40 ton plastik fra Stillehavet.

Gruppen Ocean Voyages Institute siger, at aktionen er den ”største og mest succesfulde” til dato i området mellem den californiske kyst og Hawaii – et område, der er kendt for at rumme den største koncentration af flydende affald.

Ved hjælp af satellit- og droneteknologi har miljøaktivisterne blandt andet fjernet plastikflasker, øl- og sodavandsdåser, husholdningsemballage og plastiklegetøj.

Fem tons spøgelsesnet

Derudover har de fjernet adskillige tons såkaldt ”spøgelsesnet” – massive bundter af sammenfiltrede, gamle fiskenet, der har drevet rundt i verdenshavene i årevis.

Et af disse spøgelsesnet, som Ocean Voyages Institute fik hevet ombord på miljøskibet S/V KWAI, vejede op mod fem ton.

- De her kæmpestore net er meget vigtige at få ud af havene, men det er som regel de lidt mindre spøgelsesnet, der vikler sig rundt om hvaler og delfiner og slår dem ihjel. Selv de små net er meget vigtige at få væk, siger stifteren af Ocean Voyages Institute, Mary Crowley, til CNN.

Omkring halvandet ton af de 40 ton havaffald, som organisationen har indsamlet, er sendt til studerende ved University of Hawaiis kunstlinje. Her ønsker kunsterne at lave skulpturer og kunstinstallationer af det indsamlede skrald.

Resten af affaldet skal efter planen forvandles til energi på kraftværket H-POWER på Hawaii.

- Småting i forhold til problemets omfang

40 ton svarer til cirka 24 personbiler eller syv fuldvoksne elefanter, men i det store billede, er det forsvindende lidt. Det anslås nemlig, at der årligt lander op mod 2,4 millioner ton skrald i verdenshavene.

- Det, vi har gjort derude, er småting i forhold til problemets omfang. Men vi har reddet en masse fisk, hvaler og delfiner. Konceptet med at finde affaldet, samle det op, få det ind og genbruge det, virker, siger Mary Crowley fra Ocean Voyages Institute.

Henrik Beha Pedersen, der er stifter af den danske miljøorganisation Plastic Change, anekender indsatsen fra Ocean Voyages Institute, men:

- Initiativtagerne her siger jo selv, at det kun er en dråbe i havet. 90-95 procent af plastikaffaldet ligger på bunden af havet eller er indarbejdet i fødekæden. Vi kommer til at producere og udlede 50 procent mere plastikaffald i de kommende ti år, hvis ikke vi ændrer vores adfærd markant, siger Henrik Beha Pedersen og peger på, at Danmark fra dags dato indfører pant på emballage til juice, saft, most og smoothies.

- Det er disse jordnære og konkrete små tiltag, der kan være med gøre en ændring på sigt. Vi skal have plastikken tilbage i en fornuftig cyklus, så den bliver genanvendt i stedet for at ende i verdenshavene.