Udland

Endnu uklart hvad Vestager skal lave i sit nye topjob

Som del af en større aftale om EU’s topposter har danske Margrethe Vestager udsigt til et høj placeret – men endnu udefineret – job i EU-Kommissionen.

- At have en så stærk kommissær, det er bare godt. Og det er da især godt for så lille et land som vores.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), var tydeligt tilfreds med aftenens resultat, som hun kalder for ”historisk”.

- Jeg synes, vi har helt utrolig god grund til at være glade. Det er lykkedes at få Margrethe Vestager ind som en del af den nye Kommissions ledelse, og det er vel nærmest historisk med en dansker så højt placeret – i hvert fald i det EU, vi kender i dag, siger statsministeren.

Lyn-analyse

På papiret er en kommissær jo alle europæeres kommissær og må ikke varetage enkelte landes interesser. Men alt andet lige er det jo en fordel for Danmark og danske politikere og interessenter, at de har mere direkte adgang til Kommissionen, end de ellers ville have haft. Og så kan Vestager tilføje Kommissionen den nordiske, hands on effektivitet og no bullshit tilgang om, at man skal efterleve reglerne uanset om man er lille eller stor.

Vestager bliver ifølge aftalen en af de to højst rangerende næstformænd i EU-Kommissionen, som både foreslår og udøver EU-lovgivning i hele unionen. Men hendes nærmere arbejdsopgaver er ”stadig op til forhandling”, lyder det fra hovedpersonen selv.

- Jamen lige nu ved jeg meget lidt. Jeg ved nogle af de ting, de har diskuteret, men det er op til den nye kommissionsformand i snak med os andre, hvordan skal vi så organisere os, siger Margrethe Vestager.

Vi har helt utrolig god grund til at være glade

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Danmark står stærkt

Det er tyske Ursula von der Leyen, som er blevet foreslået som formand i den nye EU-Kommission, der efter planen skal tiltræde 1. november.

Selv kender Margrethe Vestager ikke von der Leyen, der i øjeblikket er tysk forsvarsminister, men Mette Frederiksen siger, at hun håber at få tyskeren i tale på et snarligt visit til Berlin.

Ursula von der Leyen

  • 60 år, tysk forsvarsminister, og medlem af det kristendemokratiske CDU-parti. 
  • Ursula von der Leyen er en trofast allieret af den tyske kansler Angela Merkel, og hun har haft skiftende ministerposter i alle Merkels regeringer, siden hun blev kansler i 2005. 
  • Hun kom sidste år i modvind i det, der i Tyskland kaldes ’konsulentaffæren’, hvor hun måtte indrømme, at hendes ministerium havde begået fejl i tildelingen af eksterne kontrakter til flere milliarder kroner.
  • Hun blev nævnt som en af de mulige arvtagere, efter Merkel trak sig som CDU-formand, men posten tilfaldt Annegret Kramp-Karrenbauer.

- Selvfølgelig har vi gjort os overvejelser, men der er en respekt for, at den nye kommissionsformand skal tilrettelægge det her arbejde, siger Mette Frederiksen.

Hun tilføjer dog, at man står stærkt fra Danmarks side, når arbejdsopgaverne de kommende dage skal forhandles, fordi der i EU-kredse er bred respekt om Vestagers navn.

Ikke hjemme endnu

Men selv om Margrethe Vestager ikke har en præcis jobbeskrivelse i hånden, har hun masser af forslag til, hvad Kommissionen generelt skal prioritere de kommende fem år.

- Vi har en hel masse problemer, vi skal tage fat på. Der er spørgsmålet om klimaforandringer, som er kæmpehøjt på listen, der er alt, der handler om data, der er spørgsmålet om retsstaten, retssikkerhed og pressefrihed. Der er virkelig meget, så lad os komme i gang med det, for det tror jeg, er det, folk forventer af os, siger Vestager.

Hun maner dog også til besindighed og minder om, at intet er afgjort endnu. Et flertal i Europa-Parlamentet skal nemlig også stemme ja til Ursula von der Leyen som ny formand for EU-Kommissionen – noget, som ikke anses for værende sikkert.

- Inden Europa-Parlamentet som en ligeværdig beslutningstager har truffet deres beslutning, så er der ikke noget, der er endeligt endnu. Og det har jeg meget stor respekt for, siger Margrethe Vestager.

Europa-Parlamentet skal efter planen afgøre Ursula von der Leyens – og dermed også Margrethe Vestagers – fremtid på en afstemning om to uger.