Udland

Den tyske kaptajn Carola Rackete er blevet løsladt

En italiensk domstol har løsladt den tyske kaptajn Carola Rackete, der har siddet i husarrest for at sejle migranter til Lampedusa.

Den tyske kaptajn Carola Rackete er løsladt fra husarrest i Italien. Det er resultatet af en italiensk domstolsafgørelse tirsdag aften.

Den italienske dommer mener, at Rackete gjorde "sin pligt" til at beskytte liv, da hun sejlede 40 afrikanske migranter til den italienske ø Lampedusa om bord på skibet Sea-Watch 3, oplyser en anklager.

Rackete risikerer stadig at blive sigtet i sagen, men dommer Alessandra Vella beordrede hende løsladt omgående.

Påsejlede politibåd

Den tyske kaptajn blev anholdt af italiensk politi natten til lørdag, efter hun havde presset sit migrantskib gennem italienske myndigheders blokade i havnen i Lampedusa.

Skibet Sea-Watch 3, som den tyske organisation Sea-Watch driver, havde befundet sig på Middelhavet i mere end to uger med 40 afrikanske migranter om bord, som var samlet op fra en båd på Middelhavet.

Efter at have ventet forgæves på at få tilladelse til at sejle til Italien eller et andet EU-land med migranterne, besluttede Carola Rackete i sidste uge at sætte kurs mod øen Lampedusa.

Italiens regering har indført en stram lov, der blandt andet forbyder udenlandske ngo-redningsskibe at sejle ind i italiensk farvand, hvis der er migranter ombord.

Det havde Carola Rackete og hendes besætning fået besked på, men alligevel trodsede de forbuddet og tvang sig adgang til italiensk område og senere til Lampedusas havn syd for Sicilien. Undervejs påsejlede hun en italiensk politibåd.

Hun sagde på det tidspunkt, at hun prioriterede nødvendigheden af at bringe de 40 migranter i sikkerhed.

- Jeg ved, at det her er risikabelt, men de 42 skibbrudne om bord er udmattede. Jeg er klar til at gå i fængsel, hvis nogen vil retsforfølge mig for det her. Jeg er klar til at forsvare mig selv, fordi jeg ved, vi gør det rigtige, sagde hun til AFP.

Den kvindelige kaptajn risikerer op til 15 års fængsel, hvis det lykkes de italienske myndigheder at få hende dømt efter de nye, strammere love, som Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, de seneste par måneder har fået indført.

- En krigshandling

Matteo Salvini har betegnet den tyske kaptajns handling som "en krigshandling" og siger, at hun bragte italienske menneskeliv i fare med sin handling.

Italien har siden 2013 modtaget i nærheden af 700.000 flygtninge og migranter, som er blevet reddet på Middelhavet, hvilket er årsagen til, at regeringen har ført en hård linje over for skibe, der forsøger at landsætte migranter.

Samtidig har den italienske regering kraftigt kritiseret EU for manglende solidaritet med Italien i migrantspørgsmålet.

- Italien fortjener respekt. Vi forventer, at Holland tager sig af migranterne om bord, skrev Matteo Salvini onsdag på Twitter med henvisning til, at Sea-Watch 3 sejlede under hollandsk flag.

Ifølge det italienske indenrigsministerium er over 400 flygtninge i løbet af de seneste to uger ankommet til Italien på mindre både.

Ingen årsager til anholdelse

Den tyske hjælpeorganisation Sea-Watch, som Carola Rackete er en del af, jubler over hendes løsladelse.

- Vi er lettede over, at vores kaptajn er fri!, skriver organisationen tirsdag aften på Twitter.

- Der var ingen årsager til, at hun fortsat skulle være anholdt, idet hendes eneste "fejltrin" er at have opretholdt menneskerettighederne på Middelhavet og at tage ansvar, hvor ingen af de europæiske regeringer gjorde det, lyder det fra Sea-Watch.