Udland

Antarktis forbløffer forskerne - et stykke is større end Mexico er væk

På tre år er der forsvundet så meget havis omkring Antarktis, at det kunne dække Mexico.

Siden 1978 er der sket noget i havet omkring Sydpolen, som klimaforskerne har svært ved at forstå.

35 års vækst er udslettet på bare få år

Claire L. Parkinson, klimaforsker

Isen på havet omkring det frosne kontinent er vokset i omfang årti efter årti, selv om temperaturen på jorden stiger på grund af den globale opvarmning.

I årevis har forskerne diskuteret, om isen voksede på grund af hullet i ozonlaget, ændringer i havstrømmene eller på grund af fersk smeltevand fra iskappen inde på kontinentet, men det er ikke lykkedes dem at blive enige.

Imidlertid er der sket noget opsigtsvækkende, mens forskerne har diskuteret.

En ny videnskabelig undersøgelse fra Claire L. Parkinson, der er klimaforsker hos USA's rumagentur NASA, viser nemlig, at havisen omkring Antarktis er begyndt at skrumpe - og det går hurtigt.

Fra 2014 til 2017 forsvandt der lidt over to millioner kvadratkilometer.

Det svarer til et område på størrelse med Mexico på tre år, viser undersøgelsen, der er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

En uventet rekord

Claire L. Parkinson har undersøgt satellitfotos fra de seneste 40 år, og det viser sig, at havisen voksede og voksede ind til 2014, hvor den nåede en rekordstor udstrækning - men så skete der noget.

Mellem 2014 og 2017 smeltede der så meget havis, at udstrækningen satte rekord igen.

Denne gang fordi isdækket var rekordlille.

- Det hurtige fald reducerede udstrækningen af havis ved Antarktis til den laveste værdi i den 40-årige periode, både i årligt gennemsnit (rekordlavt i 2017) og på månedlig basis (rekordlavt i februar 2017), skriver hun i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Claire L. Parkinson hæfter sig ved, at det er gået meget hurtigt.

- Faldet har været så stort, at de årlige gennemsnit for 2017 og 2018 var de laveste i hele perioden fra 1979 til 2018, og dermed har faldet grundlæggende udslettet 35 års vækst på bare få år, skriver de.

Faktisk er der fra 2014 til 2018 smeltet mere havis ved Antarktis, end der nogensinde er målt ved Arktis i en treårig periode - selv om det er havisen ved Arktis, der har fået størstedelen af opmærksomheden.

Havis spiller en vigtig rolle i klodens klima, fordi den hvide overflade reflekterer solens lys tilbage ud i rummet. Jo mindre is der er, jo mere vil sollyset opvarme havvandet, og jo varmere vandet bliver, jo mere is vil smelte.

Forskerne søger svar

Hvorfor isen ved Antarktis pludselig er begyndt at smelte, er forskerne ikke helt sikre på, men der er sandsynligvis tale om en lang række faktorer.

Blandt andet har vejrfænomenet El Niño medført usædvanligt varme havtemperaturer omkring Antarktis, mens det vindbælte, som normalt forhindrer varmere luft i at nå Antarktis, har været svagere end normalt.

Det er svært at pege på en enkelt årsag, fordi klimasystemet er så komplekst.

- Undersøgelsen illustrerer det globale klimasystem godt, fordi den ikke blot forbinder ændringer i havisen med forhold i nærheden, men også med hændelser i oceanerne og atmosfæren i troperne og de tempererede zoner, skriver Claire L. Parkinson.

Hun tør ikke spå om fremtiden og fortæller i artiklen, at vi nu må vente og se, om havisen giver sig til at vokse igen. Hendes data tyder på, at havisen vokser og skrumper med et interval på otte år, og i 2018 kom en lille smule af den is, som var forsvundet de foregående år, tilbage.

Hun skriver, at det endnu er for tidligt at sige, om observationerne fra 2018 er udtryk for, at isen giver sig til at vokse igen, eller om tendensen med den skrumpende havis vil fortsætte.