Udland

Nordkoreas 'lyserøde dame' hylder Trump-besøg: - Mest utrolige i 66 år

De to ledere vil skabe et bedre forhold mellem de to lande i en dramatisk kovending, hedder det blandt andet på nordkoreansk tv.

Øjeblikket, hvor USA's præsident, Donald Trump, tog imod invitationen fra Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, og trådte ind over grænsen til det lukkede land, hyldes nu af de nordkoreanske statsmedier som "en utrolig begivenhed".

Lederne udtrykte fuld forståelse og sympati

Ri Chun Hee, nyhedsvært

Både aviser og tv har bragt billeder fra besøget, og det er usædvanligt, da nordkoreanske medier oftest venter flere dage med at offentliggøre nyhedsbilleder for befolkningen.

Allerede mandag morgen tonede en af Nordkoreas mest ikoniske nyhedsværter frem på landets tv-skærme, nemlig Ri Chun Hee, også kendt som "Den Lyserøde Dame".

Hun er omkring 75 år gammel, og selv om vestlige medier flere gange har sendt hende på pension, har hun altså stadig til opgave at fortælle nordkoreanerne, når der sker store ting i verden.

Og ifølge den tekst, som Ri Chun Hee læste op på nordkoreansk tv, var Donald Trumps 20 skridt ind i Nordkorea ved fredsbyen Panmunjom altså en stor ting.

- I de 66 år siden våbenhvileaftalen i 1953 er der ikke sket noget så utroligt ved Panmunjom, symbol for konflikten, som at lederne af Den Demokratiske Folkerepublik Korea og USA har vekslet et historisk håndtryk, sagde Ri Chun Hee.

Den nordkoreanske avis Rodong Sinmun har dedikeret forsiden til Donald Trumps besøg.
Rodong Sinmun bringer en større fotoreportage af Donald Trumps besøg.

Teksten er også blevet trykt i den nordkoreanske avis Rodong Sinmun, der bringer tre siders reportage med billeder fra mødet.

En nyhed i Nordkorea

Den nordkoreanske befolkning modtager kun nyheder om verden via de statskontrollerede medier, hvor USA i årtier er blevet beskrevet som landets største fjende.

Men efter at Donald Trump og Kim Jong-un er begyndt at skrive breve til hinanden og har mødtes flere gange, har nordkoreanerne skruet ned for retorikken.

- De to ledere vil skabe et bedre forhold mellem de to lande i en dramatisk kovending, hedder det blandt andet på nordkoreansk tv.

Donald Trump og Kim Jong-un træder ind i Nordkorea.

Ifølge en iagttager af nordkoreanske medier er historien om Donald Trumps besøg allerede blevet manipuleret af diktaturets propagandamaskine.

Vipin Narang, der er professor i statskundskab ved Massachusetts Institute of Technology, skriver på Twitter, at det er Donald Trump, der bejler til Kim Jong-uns gunst i den nordkoreanske version af historien.

Ifølge Vipin Narang fremgår det også af de nordkoreanske medier, at det var Kim Jong Un, der fik Donald Trump til at komme til ham.

I virkeligheden kom mødet dog i stand på en lidt anden måde.

Topmødet mellem Donald Trump og Kim Jong-un kom lynhurtigt i stand i weekenden, efter Donald Trump tweetede, at han var villig til at mødes på grænsen mellem Nord- og Sydkorea i forbindelse med, at han var til G20-topmøde i Japan.

Mødet er det seneste i en række, hvor Donald Trump forsøger at få Kim Jong-un til at opgive Nordkoreas atomvåben, mens Kim Jong-un gerne vil have USA til at løfte de sanktioner, landet er blevet pålagt som straf for sit atom- og missilprogram.

Skepsis fra eksperterne

De to ledere forhandlede om emnet under et topmøde i Hanoi 27. og 28. februar, men dengang sluttede mødet før tid uden en aftale.

Om der kom konkrete resultater ud af mødet på grænsen mellem Nord- og Sydkorea står heller ikke klart, for det er tvivlsomt, om nordkoreanerne i virkeligheden er villige til at opgive deres atomteknologi.

Flere Nordkorea-eksperter er skeptiske - blandt andet Jeffrey Lewis fra Monterey Institute of International Studies, der skriver på Twitter, at Kim Jong-un formentlig aldrig vil tillade internationale atominspektører i sine hemmelige atomcentre.

Ifølge Ankit Panda, der er analytiker, forfatter og journalist med speciale i Sydøstasien, var mødet på grænsen mellem Nord- og Sydkorea en god mulighed for at få presseomtale for såvel Kim Jong-un som Donald Trump, men han forventer hverken, at Nordkorea opgiver sit atomprogram, eller at USA hæver sanktionerne.

Til gengæld skriver han på Twitter, at der sagtens kan komme flere frugtesløse møder mellem Donald Trump og Kim Jong-un, hvis der altså ikke opstår en krise, og forholdet mellem diktatoren og præsidenten køler ned igen.