Tour de France

Bruxelles fjerner hjemløse før Tour de France-start

Bruxelles har brugt millioner på at promovere byen og gøre den klar. Men borgmester afviser sammenhæng mellem rydningen af hjemløse og cykelløbet.

Lørdag 6. juli går starten til dette års Tour de France, og le Grand Départ er i år i den belgiske hovedstad, Bruxelles.

Men ikke alt har været fryd og gammen frem mod starten. For fredag ryddede belgisk politi Maximillian Park i centrum af byen for hjemløse. Det skriver The Guardian.

De cirka 90 hjemløse blev indkvarteret flere steder i byen, og organisationen Civic Platform, der tog imod nogle af dem, anklager nu bystyret for at sminke byen, inden Tour de France kommer til.

- Vi kan kun glæde os over, at flere har taget imod folk. Vi kan dog absolut ikke glæde os over den måde, hvorpå tingene er blevet udført. Hvis begrundelsen er af kommerciel interesse eller image, tager de imod på et forkert grundlag. Vi fordømmer på det kraftigste sådanne handlinger, siger Mehdi Kassou, der er talsmand for organisationen.

Civic Platform er en nødhjælpsorganisation, der har fokus på flygtninge.

Bystyret benægter

Ifølge organisationen sagde flere af de betjente, der førte de hjemløse til organisationens lokaler, at rydningen var en del af forberedelsen frem mod Tour de France.

Men en talskvinde fra borgmester Philippe Closes kontor benægter, at rydningen skulle have noget med Tour-starten at gøre.

Den var i stedet en del af en større operation ved togstationen Bruxelles-Nord, hvor flere flygtninge er blevet fjernet den seneste tid. Og beslutningen blev taget for mere end halvanden måned siden på baggrund af klager fra lokale borgere, lyder det ifølge Brussels Times.

- Vi fortsætter med at kigge på balancen mellem de to involverede persongrupper. Der er flygtningene, der leder efter en seng og en holdbar løsning. Og så er der de lokale borgere, der ønsker, at fred og ro kommer tilbage til parken, siger talskvinden.

Har brugt 11 millioner euro

Mange flygtninge har ifølge Bruxelles Times brugt Bruxelles-Nord-stationen og Maximilian Park som husly gennem længere tid.

Ifølge Civic Platform skulle flygtningene have fået at vide, at rydningen var den første af flere kommende rydninger.

Bruxelles hjemløseenhed, Samusocial, modtog godt en uge inden rydningen cirka 1,2 million kroner i støtte til at kunne finansiere den ekstra husly.

Ifølge The Guardian har Bruxelles brugt 11 millioner euro på promovering, klargøring af veje og renovering frem mod Tour de France.