Trods omfattende international kritik er japanerne igen klar til hvalfangst

Efter 30 år vil Japan genoptage kommerciel hvalfangst. Mandag stævner skibene ud.

I december trak japanerne sig endegyldigt fra Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC) og besluttede, at de ville genoptage kommerciel hvalfangst.

Den hvalfangst starter mandag, hvor de første japanske skibe er klar til at stævne ud, skriver Reuters.

Eksploderende harpuner efterlader dem ofte til en langsom og smertefuld død

Ă…bent brev til G20-ledere

- Jeg plejede at spise hvaler, da jeg var yngre, men det er blevet for dyrt. MĂĄske bliver det billigere nu, hvor vi begynder at fange dem kommercielt, siger Sachiko Sakai, der bor i den japanske havneby Kushiro, til Reuters.

International kritik

Genoptagningen af den kommercielle hvalfangst er ikke gået ubemærket hen, og under det netop overståede G20-topmøde i Osaka sendte en række internationale dyrevelfærds- og miljøorganisationer et åbent brev til verdenslederne.

Heri stod der blandt andet;

- Kommerciel hvalfangst er i sagens natur en exceptionel grusom skik, der ikke hører hjemme i det 21. århundrede. Der findes ikke en human måde at dræbe hvaler til havs, og eksploderende harpuner efterlader dem ofte til en langsom og smertefuld død.

Det er et synspunkt, som den newzealandske udenrigsminister, Winston Peters, bakker op om.

- Hvalfangst er en forældet og unødvendig skik. Vi håber, at Japan vil genoverveje deres beslutning og vil stoppe hvalfangsten, siger han.

Fangst til videnskabelige formĂĄl

Selvom Japan de seneste 30 år har været underlagt reglerne fra IWC, så betyder det ikke, at de ikke har fanget hvaler. De har faktisk fanget ganske mange af dem.

Japanerne har dog understreget, at deres hvalfangere ikke jagter truede arter, og at det er en indgroet del af den japanske kultur at spise hvalkød. Derudover så stod der i de papirer, som Japan underskrev i IWC, at de gerne må fange hvaler til videnskabelige formål.

Og lige præcis den detalje har japanerne udnyttet til fulde især omkring Antarktis, hvor de har dræbt hundredvis af hvaler hvert eneste år. Til videnskabelige formål, hed det.

Disse hvaldrab blev gjort forbudt af en international domstol i 2014.

I maj 2018 var den gal igen, da japanske hvalfangere fangede og dræbte 333 vågehvaler syd for Australien. Af dem var 122 drægtige hunhvaler. En sag den ansvarlige australske minister kaldte for ’dybt skuffende’ og tog op med sin japanske kollega.

Og Australien kæmper fortsat imod den japanske hvalfangst:

- Australien er imod alle former for kommerciel eller såkaldt ’videnskabelig hvalfangst’, siger den Australske udenrigsminister Marise Payne i en pressemeddelelse.

Japan er ikke ene om ikke at fange hvaler. Også vores nordiske naboer Island og Norge trodser IWC’s forbud mod kommerciel hvalfangst.