Udland

Her krydser Trump som første amerikanske præsident grænsen til Nordkorea

Det tredje møde mellem de to statsoverhoveder fandt sted på den neutrale grund mellem Syd- og Nordkorea.

Der var smil på læberne, da den amerikanske præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, søndag gav hånd i den demilitariserede zone mellem Syd- og Nordkorea.

Her gik de to mænd frem og tilbage over de officielle grænser mellem de to stater.

- Præsident Trump har lige gået over markeringslinjen. Det gør ham til den første amerikanske præsident nogensinde i Nordkorea, sagde Kim Jong-un ifølge BBC.

Som den første amerikanske præsident nogensinde har Trump nu sat fod i Nordkorea.

- Det føles godt at være den første præsident, der træder over grænsen, sagde Trump, der gav udtryk for, at han nu vil invitere Kim Jong-un til Det Hvide Hus.

Donald Trump ankom til den demilitariserede zone klokken 7.45 dansk tid, kort tid efter han på et fælles pressemøde med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, bekræftede, at mødet ville finde sted.

- Vi tager til dmz-grænsen, hvor jeg skal mødes med formand Kim. Jeg ser meget frem til det, jeg ser frem til at møde ham, sagde Trump på pressemødet.

Den demilitariserede zone

  • DMZ er et fire kilometer bredt bælte mellem Nord og Sydkorea - to kilometer på hver side af den formelle grænse.
  • Nord- og Sydkorea indgik i 1953 en våbenhvileaftale efter den treårige krig på halvøen, og FN oprettede samme år den demilitariserede zone
  • Siden har FN på den sydkoreanske side overvåget, at våbenhvileaftalen overholdes.
  • Selv om zonen formelt er demilitariseret, er det tilladt parterne at have mindre styrker med mindre tunge våben i DMZ.
  • Der er derfor omkring 150 vagtposter på begge sider af grænsen.

​Kilder: AFP/Forsvarsministeriet/Ritzau

Han gav videre udtryk for, at mødet bare ville blive et "hurtigt håndtryk og sige hej, fordi vi ikke har set hinanden siden Vietnam", hvor de mødtes kort tidligere på året.

- Det er bare et skridt, men sikkert et skridt i den rigtige retning, lød det fra præsidenten.

Fra ’raketmand’ til pennevenner

Søndagens håndtryk forløb roligt og uden store overraskelser, men forholdet mellem USA og Nordkorea har været alt andet end stabilt, siden Trump kom til magten i 2016.

I 2017 lød der nærmest krigstrommer, da præsidenten over for FN erklærede USA klar til at gøre noget ved atomtruslen fra Nordkorea. Her kaldte han Kim Jong-un ”raketmand” med reference til Elton Johns sang 'Rocket man' – og ikke mindst Nordkoreas atomprogram.

- ’Raketmanden’ er på en selvmordsmission for sig selv og for sit regime, sagde præsidenten i en ophedet tale.

Sammenlignet med tonen da, var det sød musik, da Trump et år senere som den første amerikanske præsident nogensinde satte sig ansigt til ansigt med en nordkoreansk leder.

Det var i juni 2018, Kim og Trump mødtes i Singapore, hvor de to ledere slog fast, at der var et særligt bånd mellem dem.

Diplomatisk var der dog ikke de store resultater at præsentere, for formålet med mødet var blandt andet at diskutere atomnedrustning fra Nordkoreas side. Udsigterne til en sådan nedrustning har siden mødet været tvivlsomme.

- Første stik gik til Kim Jong-un, skrev TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster i et blogindlæg.

Endnu mere resultatløst var et nyt møde i februar i år, hvor statsoverhovederne mødtes i Hanoi i Vietnam, men efter kort tid afbrød sammenkomsten uden resultater.

Men det var altså ikke et endeligt punktum i forholdet mellem de to ledere, for tidligere på måneden fortalte den amerikanske præsident, at han havde modtaget et ”smukt” brev fra Kim Jong-un.

Ikke den første præsident ved Nordkoreas grænse

Den demilitariserede zone, hvor mødet søndag fandt sted, er et fire kilometer bredt bælte mellem Nord- og Sydkorea, der måler to kilometer på hver side af den formelle grænse.

Det er ikke første gang, en amerikansk præsident har lagt vejen forbi ingenmandslandet på den koreanske halvø.

Både den republikanske George W. Bush og Demokraternes Barack Obama besøgte grænsen i løbet af deres tid som præsidenter, skriver CNN.

Donald Trump er med dagens besøg den første siddende præsident, der har besøgt regimet. Men der været forhenværende præsidenter over grænsen før.

Bill Clinton tog til Nordkorea i 2009 i forbindelse med tilfangetagelsen af to amerikanske journalister. Jimmy Carter var der i 1994 i forbindelse med atomforhandlinger mellem USA og Nordkorea.