Udland

Kaptajn anholdt efter redning af migranter

"En krigshandling" siger Salvini om tysk kaptajns påsejling af en politibåd. Tysk minister maner til ro.

Italiensk politi har lørdag anholdt den tyske kaptajn på et skib, der havde reddet en gruppe migranter fra Middelhavet.

Kaptajnen, den 31-årige Carola Rackete, er nu midtpunkt i en strid med den italienske regering.

Skibet Sea-Watch 3, som den tyske organisationen Sea-Watch driver, har befundet sig på Middelhavet i mere end to uger med 40 afrikanske migranter om bord, som er samlet op fra en båd på Middelhavet.

Efter at have ventet forgæves på at få tilladelse til at sejle til Italien eller et andet EU-land med migranterne, besluttede Carola Rackete i denne uge at sætte kurs mod øen Lampedusa.

Men her blev hun forhindret i at passere af italienske flådefartøjer.

Påsejlede politiet

I de tidlige morgentimer lørdag pressede Carola Rackete på og sejlede igennem blokaden og lagde til kajs.

Undervejs påsejlede hun et politifartøj og er nu anholdt for at have "modsat sig et krigsfartøj", skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er en sigtelse, der kan give helt op til ti års fængsel.

Artiklen fortsætter under billederne.

Minister taler om kriminelle handlinger

Italiens indvandringskritiske indenrigsminister, Matteo Salvini, siger, at Carola Racketes handlinger gør det klart, at Italien har at gøre med "kriminelle". Han betegner den tyske kaptajns handling som "en krigshandling".

Italien har gennem flere år modtaget mange migranter via Middelhavet. Landets regering har kraftigt kritiseret EU for manglende solidaritet med Italien i migrantsspørgsmålet.

Italien har derfor besluttet, at redningsbåde ikke længere må sejle ind i italiensk søterritorium, hvis de har migranter ombord.

Det har fået flygtningeorganisationen UNHCR til at lægge afstand til Italien.

- Det er virkelig beklageligt, at det er kommet hertil, siger en talsmanden for Flygtningehøjkommissionen, Charlie Yaxley, ifølge Politiken.

- At redde folk til søs er en århundreder gammel tradition, det er obligatorisk ifølge internationale søfartsregler, og ngo’er og redningsskibe har reddet tusinder af menneskeliv på Middelhavet i de seneste år, siger han videre.

Artiklen fortsætter under billederne.

Italien skal passe på

Men Italien skal passe på med at kriminalisere de hjælpeorganisationer, der redder migranter på Middelhavet. Det skriver den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, på Twitter.

- Vi kan ikke tillade, at redninger til søs kriminaliseres. Det er op til de italienske domstole at komme med en hurtig afklaring af beskyldningerne, skriver Maas.

Rackete er nu i husarrest på Lampedusa og vil blive stillet for en dommer inden for 48 timer, oplyser hendes advokat ifølge nyhedsbureauet AFP.

De 40 afrikanske migranter om bord på skibet fik lov at gå i land.

Ifølge Reuters siger Salvini, at fem europæiske lande har forsikret Italien om, at de vil tage imod migranterne.

De ene af landene er Frankrig, hvor indenrigsminister, Christophe Castaner, i en erklæring siger, at landet vil modtage ti af migranterne. Castaner kritiserer dog samtidig Italien for landets håndtering af migranterne.

- Det er forkert, når Italien siger, at EU ikke viser solidaritet overfor Italien, siger Christophe Castaner.

Reuters skriver, at landene de fire andre lande, der vil modtage deres del af de 40 migranter, Tyskland, Luxembourg, Finland og Portugal.