Udland

Tyskland sitrer efter Merkels nye rystelser, siger korrespondent

For anden gang på lidt over en uge rystede den tyske kansler under en offentlig begivenhed.

Angela Merkels ben begyndte at ryste. Så armene. Den tyske kansler lagde dem over kors, men lige lidt hjalp det. Den tyske forbundspræsident kiggede kort på hende, noterede rystelserne og fortsatte sin tale.

Det er anden gang på bare ti dage, at Angela Merkel bliver ramt af rystelser foran en stor skare af pressefolk, og episoden har sat gang i spekulationer i Tyskland, fortæller TV 2s korrespondent Uffe Dreesen.

- Det er ikke bare Angela Merkel, der sitrer. Det gør det politiske Tyskland også. Der bliver tænkt i, om hun må gå af før tid på grund af helbredsproblemer.

Mens Angela Merkel forsøgte at få rystelserne under kontrol, tilbød en medarbejder hende et glas vand, men det afviste kansleren.

Hun gennemførte arrangementet, der fandt sted torsdag, og fredag fortsatte hun sit program, som om intet var hændt.

Hun er nu rejst til Japan, hvor der bliver afholdt G20-topmøde.

Fejler hun noget?

Hjemme i Tyskland er det dog ikke topmødet i Japan, der fylder. Det er Merkels helbred, der bliver fokuseret på, fortæller Uffe Dreesen.

I avisen Bild kommer forskellige læger med bud på, hvad der kan være galt med hende.

- Lægerne siger, det kan være sukkersyge, muskelsvind, dehydrering, en nervesygdom, men ingen i offentligheden kender svaret, siger han.

Imens forsikrer Angela Merkels talsmand, at hun er okay.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, blev dårlig under en ceremoni i Berlin tirsdag, hvor hun tog imod Ukraines præsident, Volodimyr Zelenskij.

I forbindelse med den første rystetur for ti dage siden, hvor Merkel tog imod Ukraines præsident, Volodimyr Zelenskij, fortalte kansleren, at hun havde fået for lidt væske og var dehydreret.

Denne gang er der ikke kommet nogen forklaring.

I Tyskland er der ikke tradition for, at lederne går ud og taler om deres sygdomme, men det kan blive nødvendigt, hvis Angela Merkel begynder at ryste igen, siger Uffe Dreesen.

- Det her kan ikke ske en gang til. Nu har man nået grænsen for, hvor meget man kan feje det her til side og sige, at der ikke er noget galt.

Gav hun hint om sygdom i afsked?

Det er ikke kun de seneste dages rystelser, som pressen og offentligheden har bidt mærke i.

Da Angela Merkel tilbage i december gik af som partileder for CDU, kom hun nemlig med en kommentar, der nu bliver tolket på.

I den forbindelse sagde hun, at hun selvfølgelig ville fortsætte som kansler embedsperioden ud - hvis helbredet tillader det, fortæller Uffe Dreesen.

- Dengang var der ingen, der bed mærke i det, men nu spekulerer folk i, om det kunne være et vink i forhold til, om der er noget galt.

Allerede tilbage i oktober fortalte Angela Merkel, at hun stopper som kansler, når hendes nuværende embedsperiode udløber senest i 2021.

64-årige Angela Merkel har ledet CDU siden 2000 og været kansler siden 2005. Hun fylder 65 år 17. juli.