Udland

Kvindelig kaptajn risikerer fængsel for at redde bådflygtninge

Italiens regering fører en hård linje over for skibe, der forsøger at landsætte migranter.

En kvindelig kaptajn på det tyske nødhjælpsskib Sea-Watch 3 er villig til at gå i fængsel for sit forsøg på at landsætte 42 migranter på den italienske ø Lampedusa. Det siger hun til nyhedsbureauet AFP.

Skibet trodsede onsdag en ordre fra den italienske regering om at holde sig væk, og under kaptajn Carola Racketes ledelse er det sejlet ind i italiensk farvand.

Hun har fortalt, at situationen om bord "nu er mere desperat end nogensinde".

- Jeg ved, at det her er risikabelt, men de 42 skibbrudne om bord er udmattede. Jeg er klar til at gå i fængsel, hvis nogen vil retsforfølge mig for det her. Jeg er klar til at forsvare mig selv, fordi jeg ved, vi gør det rigtige, siger Carola Rackete til AFP.

- Italien fortjener respekt

Italiens indenrigsminister Matteo Salvini forsøger ihærdigt at nægte Sea-Watch 3, der sejler under hollandsk flag, adgang til havnen på Lampedusa.

Efter den nuværende regering kom til magten i Italien sidste år, har den ført en hård linje over for skibe, der forsøger at landsætte migranter.

- Italien fortjener respekt. Vi forventer, at Holland tager sig af migranterne om bord, skrev Matteo Salvini onsdag på Twitter.

TV 2s journalist i Italien, Eva Ravnbøl, fortæller, at Salvini nu truer med at undlade at registrere bådflygtningene.

- Det åbner for, at migranterne, ligesom i 2015, kan søge asyl andre steder i Europa – som for eksempel i Danmark. Den italienske regering har siden 2016 svoret, at man ville registrere alle migranter, der kom til Italien, men kun hvis de siden blev fordelt mellem EU-landene, men det er ikke sket, siger Eva Ravnbøl.

Hun fortæller, at den kvindelige kaptajn på Sea-Watch 3 risikerer op til 15 års fængsel, hvis det lykkes de italienske myndigheder at få hende dømt efter de nye, strammere love, som Matteo Salvini de seneste par måneder har fået indført.

11 migranter er kommet i land

Ifølge AFP har Salvini nu bedt Italiens ambassadør i Holland om at tage ”formelle skridt over for den hollandske regering for at få løst problemet”.

Ud af de i alt 53 migranter, der 12. juni blev samlet op af Sea-Watch 3 ud for Libyens kyst, har 11 fået lov til at komme i land på grund af helbredsproblemer.

De seneste to uger har Sea-Watch 3 sejlet frem og tilbage i internationalt farvand ud for Italien, indtil kaptajn Carola Rackete altså forleden besluttede at trodse forbuddet om at sejle ind i italiensk farvand.

Indenrigsminister Salvini indførte tidligere på måneden et dekret, der gjorde det muligt for de italienske myndigheder at udstede bøder på op til 50.000 euro (373.000 kroner) til en kaptajn, ejer eller operatør på et skib, der sejler ind i italiensk farvand uden tilladelse.

Ifølge det italienske indenrigsministerium er over 400 flygtninge i løbet af de seneste to uger ankommet til Italien på mindre både.