Brand i Det Danske Hus i Paris

16x9
Det Danske Hus i Paris er er en selvejende kulturinstitution. Husets restaurant er blevet tildelt en Michelin-stjerne. Foto: wikipidia.org

Kunstværker for millioner af kroner er i fare for at blive flammernes bytte. Fejl i en elektrisk installation kan have startet branden.

Det Danske Hus i Paris brød onsdag aften ud i brand.

Der bekræfter den danske ambassade i Paris.

Branden skal være opstået omkring klokken 19.30 onsdag aften. Det oplyser Klaus Ib Jørgensen, der er presse- og kulturråd ved ambassaden.

- Vi ved ikke ret meget endnu. Der har ikke været meget synlig brand, men der har været synlig røgudvikling, siger han til Ritzau lidt efter midnat.

Torsdag morgen er det blevet meldt ud, at ilden senere kom under kontrol.

Fejl i el-installation

Både selve Det Danske Hus og den danske restaurant Copenhague i stueetagen er blevet berørt af branden.

Det er formentlig en fejl i en el-installation, der var årsag til branden i Det Danske Hus i Paris.

- Myndighederne kan ikke sige med sikkerhed, hvordan det er opstået, men alt peger på, at det er i elektriske installationer. Det er jo sindssygt varmt hernede lige nu, siger Klaus Ib Jørgensen.

Der er kun kommet få officielle oplysninger fra de franske brandmyndigheder. Men det formodes, at branden er opstået i udstillingslokalet på anden etage, da røgudviklingen så ud til at komme derfra.

- I udstillingslokalet er der både spots og højttalere. Der er et sted, hvor installationerne samler sig, og her har man set flammer i starten af brandudviklingen, forklarer Klaus Ib Jørgensen.

Det franske medie BFMTV har vist billeder af røg, der stiger op fra bygningen.

Talrige brandbiler har spærret den store parisiske boulevard Champs-Élysées, hvor huset ligger, med et stort antal slukningskøretøjer, skriver det franske medie sent onsdag aften.

Frygt for kunstværker

Der er frygt for, at branden kan have skadet de kunstværker, som i øjeblikket er udstillet i huset. Der er tale om en kunstudstilling af den internationalt anerkendte danske maler Jesper Christiansen.

Udstillingen "Ombre Flore" blev åbnet i Det Danske Hus af kronprinsesse Mary i søndags.

- Billederne er bragt ud af udstillingslokalet, men vi ved endnu ikke, hvilken tilstand de er i, siger Klaus Ib Jørgensen.

Han oplyser, at de fleste kunstværker er blevet flyttet til Frederikskirken, hvor kunstneren har haft mulighed for at besigtige nogle af dem. Arbejdet vil fortsætte torsdag i dagslys.

Til DR siger Jesper Christiansen, at han ikke mener, at værkerne kan udstilles igen, før de har været forbi en konservator.

- De ser okay ud. De har fået lidt vand og lidt støv og et eller andet. Det ser lidt værre ud, end jeg havde forventet, siger den 64-årige maler og grafiker til DR.

Mindre vandskader

Gæsterne på Restaurant Copenhague er blevet evakueret, og brandfolk har kæmpet for at redde kunstværkerne, der er vurderet til at være flere millioner kroner værd.

Brandfolk har også forsøgt at undgå, at ilden spredes til nabeejendomme.

Caféen Flora Danica i stueetagen ikke har lidt skade og vil åbne til frokost, mens restaurant Copenhague fået mindre vandskader. Det er endnu uvist, hvornår den genåbner.

Danmarkshuset, som huset hedder officielt, blev indviet i 1955.

Husets mission er at fremme det internationale kendskab til Danmark. Der er derfor ofte udstillinger, filmvisninger, koncerter og andre arrangementer i huset.