Udland

Billede af død far og datter trækker overskrifter - ville svømme over floden til USA

Politiet arbejder med at bjærge ligene af Oscar Alberto Martinez og datteren Angie Valeria. AP

Billede fra Rio Grande vækker minder om et andet ikonisk billede, der skabte debat for knap fire år siden. Vi advarer om stærke billeder i artiklen.

Den toårige pige med de røde gamacher ligger med den ene arm om sin fars hals. Hendes hoved er skjult under hans sorte t-shirt. De døde kroppe ligger tæt sammen nær bredden med ansigterne begravet i Rio Grandes mudrede vand.

Jeg beder jer, alle familier og forældre, lad være med at tage chancen. Livet er meget mere værd

El Salvadors udenrigsminister Alexandra Hill

Det grufulde billede af salvadoraneren Oscar Alberto Martinez og hans datter Angie Valeria trækker i disse dage overskrifter.

Et vidnesbyrd på de mange farer, der lurer, når illegale flygtninge fra Sydamerika forsøger at krydse grænsen til USA.

I måneder har menneskeretsforkæmpere advaret mod, at antallet af døde immigranter ved grænsen til USA vil stige markant, fordi præsident Trump og hans regering har gjort det svært at få asyl via de normale kanaler. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Ligene af Oscar Alberto Martinez og Angie Valeria fra El Salvador blev fundet mandag morgen nær den mexicanske by Matamoros, efter de sent søndag forsøgte at krydse den strømfyldte flod Rio Grande, der udgør en del af grænsen til USA.

Billedet af Oscar Alberto Martinez og hans datter går verden rundt.

Kurdisk dreng blev symbol på flygtningetragedien

Billedet, der er taget af journalisten Julia Le Duc, vækker minder om et andet ikonisk billede, der for knap fire år siden chokerede verden.

Fotoet viste den livløse treårige Alan Kurdi med rød t-shirt, der lå i vandkanten ved den tyrkiske by Bodrum. Billedet blev kaldt symbolet på flygtningetragedien.

Billedet af Aylan Kurdi gik verden rundt og blev symbolet på flygtningestrømmen mod Europa.

Alan Kurdi var druknet i forsøget på at nå fra Tyrkiet til den græske ø Kos. Familiens båd sank, og kun faderen overlevede.

Foruden treårige Alan druknede også Abdullah Kurdis kone, Rehab, og hans ældste søn, femårige Galip.

- Livet er meget mere værd

Det nye billede fra Rio Grande har fået El Salvadors udenrigsminister, Alexandra Hill, til at tigge sine landsmænd om at blive i El Salvador, så man sammen kan kæmpe for at få landets fallerede økonomi på ret køl.

- Vores land sørger – igen. Jeg beder jer, alle familier og forældre, lad være med at tage chancen. Livet er meget mere værd, sagde udenrigsministeren i en tale.

Hill tilføjede, at myndighederne i Mexico og El Salvador samarbejder om at få bragt ligene af Oscar Alberto Martinez og hans datter hjem, så de kan blive begravet på behørig vis.

El Salvadors nyvalgte præsident, Nayib Bukele, har lovet, at regeringen vil støtte de pårørende økonomisk.

De amerikanske toldmyndigheder (CBP) oplyste tidligere i år, at man oplevede det største antal syd- og mellemamerikanske migranter i årevis. I marts alene forventede CBP, at op mod 100.000 migranter ville forsøge at komme ind i USA - heraf 40.000 børn.

Op mod 300 migranter dør årligt i et forsøg på at krydse grænsen ulovligt, oplyser de amerikanske myndigheder.