Udland

Presset Boris Johnson bider fra sig: Lad os tale Brexit igen

Husspektakler, et kikset PR-foto og et 'kujonagtigt' afbud har givet Boris Johnson problemer. Nu lægger han nyt pres på sin modkandidat.

Favoritten til at blive Storbritanniens næste premierminister, Boris Johnson, udfordrer nu sin modkandidat Jeremy Hunt på det altafgørende spørgsmål om Brexit.

Boris Johnson opfordrer i et åbent brev Jeremy Hunt til at acceptere et fælles løfte om, at Storbritannien forlader EU senest 31. oktober – med eller uden en aftale med EU.

- For mit vedkommende har jeg sagt helt tydeligt, at hvis jeg bliver valgt som leder, så vil vi udtræde 31. oktober med eller uden en aftale. Vil du være med til at love, at vi træder ud 31. oktober uanset hvad?, skriver Boris Johnson.

Ifølge TV 2’s korrespondent i Storbritannien Divya Das er brevet Boris Johnsons forsøg på at lægge pres på sin modstander.

- Han forsøger med dette brev at presse Jeremy Hunt op i en krog. For Jeremy Hunt mener ikke nødvendigvis, at man skal forlade EU med udgangen af oktober. Han mener, der er mulighed for at forlænge fristen en smule, hvis man har en aftale lige rundt om hjørnet, siger Divya Das.

Og det er ikke tilfældigt, at det netop er på Brexit-spørgsmålet, Johnson spiller ud.

- Her i Storbritannien kalder man det det største emne siden Anden Verdenskrig. Før Brexit-spørgsmålet er blevet afklaret, er der ikke meget andet i dette land, der får mulighed for at komme op til overfladen og blive diskuteret, siger Divya Das.

Husspektakler

Boris Johnson er storfavorit til at vinde urafstemningen blandt alle de konservative partimedlemmer og blive De Konservatives nye leder og dermed den næste premierminister.

Men de seneste dage har han oplevet modgang.

- Sagen er den, at Boris Johnson også er presset. Ikke mindst af nogle private skænderier, som han har haft med sin kæreste, forklarer Divya Das.

Tidligt fredag morgen tilkaldte Johnsons naboer politiet til kæresten, Carrie Symonds’ hjem i London, hvor parret havde gang i et højlydt skænderi og smadrede både porcelæn og glas.

Efter episoden holdt Boris Johnson meget lav profil nogle dage.

Idyl i haven

Mandag dukkede et idyllisk billede af de to så op i udvalgte britiske dagblade. På billedet sidder parret i en vildtvoksende have og holder hinanden kærligt i hånden. De britiske medier trykte taknemmeligt billedet, men begyndte så at antyde, at det nok var Boris Johnsons PR-folk, der havde sendt billedet rundt for at vise, at alt var idyl hos parret.

’Boris i en scene fra Romanbladet, der anser os alle sammen for at være idioter’, som Daily Mail skrev på sin forside.

Og journalister kunne konstatere, at Boris Johnson stadig var langhåret på billedet – selvom han for få dage siden har klippet sin karakteristiske viltre hårpragt til en kortere, mere statsmandsagtig frisure.

Så billedet måtte være gammelt.

Og dermed beviste det ingenting.

Boris Johnson selv afviste at kommentere på husspektaklerne. Han nægtede også at svare på spørgsmålet om, hvor fotoet kommer fra, og hvor gammelt det er:

- Det er ikke ligefrem nogen statshemmelighed. Det er bare noget, jeg ikke har lyst til at dele med jer, sagde Boris Johnson tirsdag i et interview med radiostationen LBC.

Mens Boris Johnson ikke vil stille op i tv-duel tirsdag aften, så var han på kampagnetur hele dagen. Her besøger han en slagterbutik med sine kampagnefolk.

Debat aflyst

En anden ting, der presser Boris Johnson, er hans modvilje mod at stille op til debatter med sin modstander Jeremy Hunt.

Tirsdag aften skulle de to have deltaget i en duel på tv-stationen Sky, men Boris Johnson har afvist at stille op, så debatten er aflyst.

Det ærgrer den anden kandidat, den nuværende udenrigsminister Jeremy Hunt, der har kaldt Boris Johnson en ’kujon’, fordi han ikke stiller op til debat.

- Ærlig talt, så vil Det Konservative Parti føle sig snydt for et ordentligt formandsvalg, hvis favoritten ikke er klar til at lade sig teste i en tv-debat, siger Jeremy Hunt ifølge BBC.

'Spild af tid'

Nu forsøger Boris Johnson så at få formandsdebatten tilbage på et sikkert spor, nemlig spørgsmålet om Brexit. Han siger, at briterne skal være ’mere optimistiske’, når det gælder afskeden med EU, og ikke spilde tid på irrelevant snagen i hans privatliv.

- Jo mere vi taler om emner, der ikke vedkommer det, som jeg ønsker at udrette, desto større spild af tid, sagde han tirsdag i radiointerviewet med LBC.