Udland

- Handlingerne i Det Hvide Hus viser, at de er retarderede, siger Irans præsident

USA's præsident Trump har underskrevet nye sanktioner mod Iran og landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Konflikten mellem USA og Iran er eskaleret yderligere, efter præsident Trump mandag aften dansk tid har indført nye økonomiske sanktioner mod Iran.

Irans præsident, Hassan Rouhani, siger tirsdag, at USA’s politik over for Iran udstiller Trump-administrationens fortvivlelse.

- Handlingerne i Det Hvide Hus viser, at de er retarderede, siger Rouhani til nyhedsbureauet Reuters.

De seneste sanktioner vil "afbryde de diplomatiske kanaler for evigt". Det skriver Abbas Mousavi, talsmand for det iranske udenrigsministerium, på Twitter.

USA's sanktioner er en reaktion på Irans nedskydning af en amerikansk drone torsdag - men de ville være blevet indført under alle omstændigheder, lød det mandag fra Trump.

Skal tvinges til forhandlingsbordet

Sanktionerne betyder, at Iran ikke længere vil kunne handle gennem amerikanske banker. Samtidig vil iranske værdier i USA blive indefrosset, så det iranske styre ikke kan få adgang til dem.

Sanktionerne er rettet mod otte militære og civile ledere i Iran. Heriblandt landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

I november i fjor genindførte USA en række sanktioner over for Iran, der ramte 700 mennesker, virksomheder, fartøjer, banker, olieeksportører og shippingselskaber. Det skriver BBC.

Med de nye sanktioner forsøger USA at gøre livet så svært for den politiske top i Iran, at det tvinger dem til forhandlingsbordet. Det vurderer TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz:

- Det menes, at ayatollah Ali Khamenei har adgang til værdier for adskillige milliarder dollars, som nu vil blive indefrosset, eller som han vil få sværere ved at få fingrene i.

Trump understregede mandag, at de nye sanktioner vil betyde, at iranske værdier for milliarder af dollar indefryses, og sanktionerne kan være i kraft i "årevis".

Benzin på bålet

Sanktionerne kan ende med at skubbe Iran i en mere højrenational retning. Det siger TV 2-korrespondent Simi Jan:

- Iran er et splittet land. På den ene side har de folk, der gerne vil tilnærme sig Vesten og USA. Og så er der en stærk højrefløj med nationalister, der ikke ønsker at have noget at gøre med den store satan, som de kalder amerikanerne. Det her er benzin på bålet for dem.

De nye sanktioner kommer på et tidspunkt, hvor der er store spændinger mellem USA og Iran.

Iran skød torsdag en amerikansk drone ned, fordi den ifølge præstestyret var fløjet ind i iransk luftrum over Hormuzstrædet.

De amerikanske myndigheder benægter, at dronen skulle have befundet sig i iransk luftrum.

Trump sagde efterfølgende, at han havde beordret et militært angreb på Iran, men at han i sidste øjeblik trak ordren tilbage.

USA opruster i området

USA beskylder også Iran for at stå bag angrebet på de to tankskibe Front Altair og Kokuka Courageous i Omanbugten tidligere på måneden.

USA har oprustet markant i Mellemøsten, siden præsident Donald Trump valgte at trække sig ud af den internationale aftale om Irans atomprogram.

I øjeblikket består oprustningen af omtrent 10.000 soldater, flere langtrækkende bombefly samt et hangarskib med støttefartøjer.

Det iranske præstestyre beskylder USA for sammen med regionale allierede som Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater at forsøge at piske en krigsstemning op.

Iran skruer op for uranproduktion

Skulle det komme til et decideret amerikansk angreb på Iran, har landet gentagne gange truet med at blokere det strategisk vigtige Hormuzstræde som svar.

En blokering af strædet vil have store konsekvenser for eksporten af olie fra Golfen.

En talsmand fra Irans atomagentur meddelte mandag i sidste uge, at landet ville øge berigelsen af uran til op mod 20 procent.

Dermed er Iran på vej mod at overskride den mængde uran, der er tilladt ifølge atomaftalen.