Udland

Viralt foto fra Grønland viser ikke klimakrise, men blot en usædvanlig dag

Flere medier og politikere brugte foto som et tegn på klimaforandringer - selvom forskeren, der tog billedet, sagde noget andet.

Et billede af hunde, der trækker en slæde efter sig gennem smeltevand i Grønland, har den seneste halvanden uge trukket overskrifter verden over.

Billedet blev taget af forsker Steffen M. Olsen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), der delte det på Twitter.

Efterfølgende blev DMI bestormet af en række af verdens største nyhedsmedier, der omtalte billedet i en kontekst af voldsomme klimaforandringer.

Men fotografiet fra fjorden Inglefield Bredning ved Thule viser faktisk et almindeligt vejrfænomen i Nordgrønland, hvor smeltet sne lægger sig oven på isen, som er så tyk, at vandet endnu ikke kan løbe igennem.

Det fortæller flere lokale indbyggere og forskere til Berlingske.

Usædvanlig dag

Steffen M. Olsen pointerede allerede, da billedet gik viralt, at det kun siger noget om situationen i det nordvestlige Grønland den specifikke dag, det er taget.

- Fotografiet dokumenterer en usædvanlig dag. Jeg har nu fundet ud af, at det er mere symbolsk end videnskabeligt for mange, udtalte Steffen M. Olsen.

Under Steffen M. Olsens slædetur var området i Grønland ramt af usædvanligt varmt vejr, og der blev målt op imod 17,3 grader.

- Hverken jeg eller DMI kan styre, hvordan billedet bliver brugt og spredt via de sociale medier. Men vi har også gjort os umage med at sige, at det her er en ekstrem-event, der skyldes usædvanlig høj og tidlig varme, som ikke med videnskabelig evidens skyldes klimaforandringer, siger han nu til Berlingske.

Langsigtede trends

Jason Box, professor ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus), mener i lighed med Steffen M. Olsen, at man skal passe på med at bruge nogle varme dage i Grønland som bevis for klimaforandringer.

For klimaforandringerne er undervejs, men det er bare ikke så simpelt at vise, siger Box.

Der er nemlig forskel på vejr og klima.

- Det er derfor, vi fokuserer på de overordnede og langsigtede trends, som viser, at Nordpolen bliver varmet hurtigere op end resten af verden, og at isen i Grønland set som helhed smelter.

- Det har vi i årevis kunnet vise med grafer og satellitfotos, men det har ikke samme gennemslagskraft som et fotografi. Heller ikke selv om fotografiet strengt taget ikke viser klimaforandringerne, siger Jason Box til Berlingske.

Interesse fra Al Gore

Billedet er blandt andet blevet bragt af tv-stationerne CNN og BBC samt flere internationale aviser og netmedier.

Selv USA's tidligere vicepræsident Al Gore, der arbejder på at sætte fokus på klimaforandringer, var interesseret i fotoet.

Det oplyste Herdis Damberg, kommunikationsmedarbejder ved Danmarks Meteorologiske Institut, til TV 2 i sidste uge:

- Vi er blevet ringet op af Al Gores pressestab, fordi han vil bruge det i sit arbejde, lød ordene.

Blandt de medier, der har bragt billedet, er de store amerikanske aviser New York Times, Washington Post og USA Today samt tv-kanalen CNN.

- Nogle medier har spurgt os, om billedet virkelig er ægte. Det kan undre, at de tror, det er falsk, når det kommer fra en forsker med en ph.d.-grad, siger Herdis Damberg.

Kædes sammen med klimaforandringer

Herhjemme har flere politikere delt billedet.

I opslag på sociale medier er billedet af blandt andre SF-formand Pia Olsen-Dyhr og de radikales leder, Morten Østergaard, blevet kædet sammen med klimaforandringer.

Men billedet af slædehundene i smeltevandet kan altså ikke med sikkerhed bevise de igangværende klimaforandringer.

- Enkelte episoder kan ikke bruges til at beskrive klimaforandringer. Den slags måles i gennemsnit over 20 og 30 år, har Rasmus Anker Pedersen, der er klimaforsker hos DMI, udtalt til TV 2.