USA indfører sanktioner mod iranske ledere
Iranerne mener, at de nye sanktioner er 'uden betydning' og nægter at forhandle på USA's betingelser.
Mandag meddelte den amerikanske præsident Donald Trump, at USA igen skærper sanktionerne mod Iran, efter iranerne ifølge amerikanerne stod bag nedskydningen af et amerikansk dronefly i sidste uge.
De nye økonomiske sanktioner er rettet mod en række enkeltpersoner i Irans øverste civile og militære ledelse med landets åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, i spidsen.
- I sidste ende er den øverste leder i Iran ansvarlig for regimets fjendtlige opførsel, sagde Donald Trump til journalister i Det Hvide Hus.
Donald Trump forklarede, at sanktionerne kommer efter nedskydningen af droneflyet i sidste uge – men at de var kommet, ’uanset om dronenedskydningen var sket eller ej’.
Meldingen blev mødt med overbærenhed i Iran, hvor en talsmand fra Udenrigsministeriet tidligere i dag sagde, at stramninger ikke vil have nogen ’indflydelse’:
- Er der virkeligt flere sanktioner tilbage, som USA ikke har udsat vores land for i den seneste tid eller i løbet af de seneste 40 år?, spurgte talsmanden Abbas Mousavi retorisk på et pressemøde i hovedstaden Teheran.
- Vi ved ikke, hvad de nye sanktioner er, og hvad de ønsker at ramme, og vi anser det heller ikke for at have nogen betydning, sagde han.
Forhandlinger
Samtidigt med at USA vil stramme kursen overfor Iran, holder USA stadig muligheden for forhandlinger åben.
- Vi ønsker ikke konflikt med Iran. USA ville elske at få en aftale med Iran. Men vi vil ikke tillade Iran at få atomvåben, sagde Donald Trump.
Iranske kilder har fortalt nyhedsbureauet Reuters, at den amerikanske regering via Oman tidligere har sendt en diskret opfordring til Iran om direkte forhandlinger mellem den iranske, øverste leder ayatollah Ali Khamenei og præsident Donald Trump.
Ifølge USA's særlige repræsentant i Iran-spørgsmål, Brian Hook, er præsident Donald Trump parat til at indgå en aftale med Iran om at fjerne sanktionerne. Men det kræver, at Iran indstiller sit atomprogram og stopper sin støtte til militante grupper i andre lande.
- Iran kan vælge at komme til forhandlingsbordet eller se til, mens landets økonomi smuldrer, siger Brian Hook.
'Trump er ikke værdig'
Iran afviser dog det amerikanske forslag om forhandlinger og de betingelser, der følger med.
En holdning, som ayatollah Ali Khamenei selv tidligere har givet offentligt udtryk for.
For ti dage siden havde ayatollahen officielt besøg af den japanske premierminister Shinzo Abe, der forsigtigt luftede forslaget om direkte forhandlinger mellem USA og Iran.
Ved den lejlighed afviste ayatollah Ali Khamenei pure at forhandle med USA og sagde, at Donald Trump ikke var værdig til at forhandle med Iran, skrev det iranske præstestyres officielle hjemmeside.
Ifølge den iranske leder viste atomaftalen, som Iran indgik med blandt andre USA og EU - og som USA trak sig ud af sidste år - at man ikke kunne stole på, at USA overholdt de aftaler, som landet indgik.
- Den Islamiske Republik Iran forhandlede i fem-seks år med USA og europæerne, og det førte til en aftale. Men USA ignorerede og brød denne faste aftale. Hvem ved sine fulde fem ville igen indgå i forhandlinger med et land, der har kasseret alt, hvad der blev aftalt dengang?, sagde Khamenei dengang til den japanske premierminister.