Udland

Trump afviser at lade FBI undersøge drab på saudisk journalist

Der bliver ikke nogen FBI-undersøgelse af Khashoggi-mordet. Det slår Trump fast.

Drabet på den regimekritiske journalist Jamal Khashoggi er allerede blevet undersøgt rigeligt, siger Trump.

USA's præsident, Donald Trump, afviser at lade det amerikanske forbundspoliti, FBI, undersøge drabet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi.

Det sagde Trump i tv-programmet 'Meet the Press' søndag.

Det er FN, der har anmodet FBI om at indlede en efterforskning af drabet på den regimekritiske journalist.

Tidligere på ugen offentliggjorde Agnes Callamard, FN's særlige efterforsker af henrettelser uden forudgående retssager, en omfattende rapport om drabet, der fandt sted på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

Rapporten indikerer, at blandt andre Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, stod bag.

Adspurgt om en FBI-undersøgelse af drabet i 'Meet the Press' svarer Trump:

- Jeg synes, at det (drabet, red.) er blevet undersøgt heftigt. Hvis du har i sinde at undersøge Saudi-Arabien, så se også på Iran og se på andre lande. Jeg vil ikke nævne nogen navne. Men tag et kig og se, hvad det er, der foregår, siger Trump.

Allierede i krig og handel

Efter drabet i oktober sidste år gik flere senatorer - inklusiv flere republikanske - mod præsident Trump og krævede, at USA skulle tage klar afstand fra den saudiske kronprins.

Men Trump har gentagne gange udtalt, at Saudi-Arabien er gode venner af og allierede med USA. Han har blandt andet udtalt, at man skal lade tvivlen komme saudierne til gode, og han har understreget, at kronprinsen på det kraftigste har afvist at have noget med drabet at gøre.

I søndagens interview på 'Meet the press' sagde han også, at landet er stor indkøber af amerikansk forsvarsudstyr.

Et våbensalg, som det amerikanske senat ad flere omgange har forsøgt at stoppe. Blandt andet på grund af mordet på Khashoggi.

Indrømmelser ændrede intet

Det Hvide Hus kaldte drabet for "en tragisk hændelse" og sagde, at "de anerkender Saudi-Arabiens forklaring" tilbage i oktober.

- Der, der skete med Khashoggi, var uacceptabelt, men det får ikke konsekvenser for USA's salg af våben til Saudi-Arabien, lød det også fra Donald Trump.

Efterfølgende indrømmede det mellemøstlige kongerige, at mordet på journalisten var sket på deres ambassade i Istanbul, og at det var folk fra Saudi-Arabien, der stod bag.

Det ændrede i det store hele ikke på retorikken hos den amerikanske præsident.

I en udtalelse i november kom præsidenten med sine argumenter for, hvorfor USA ikke havde tænkt sig at gøre yderligere i sagen end de sanktioner, som USA har rettet mod 21 borgere fra Saudi-Arabien.

Dengang mente Donald Trump ikke, at det var muligt at gennemskue, om drabet blev beordret af Mohammed bin Salman - i kontrast til den konklusion, som USA's efterretningstjeneste CIA er kommet frem til.

Konklusioner, som Trump har kaldt for "forhastede".

- Vores efterretningstjenester fortsætter med at skaffe al mulig information, og det kan meget vel være, at kronprinsen havde kendskab til denne tragiske hændelse. Måske havde han, og måske havde han ikke, sagde Trump og kaldte Saudi-Arabien en strålende allieret.

- USA har til hensigt at forblive en urokkelig partner for Saudi-Arabien, sagde han tilbage i november.

Saudi-Arabien afviser alle anklager

Saudi-Arabien afviser FN's påstand om, at kronprinsen og andre højtstående saudiarabere skulle stå bag drabet, og kalder beskyldningerne falske.

Saudi-Arabiens udenrigsminister, Adel al-Juberi, har således udtalt, at FN-rapporten indeholder "falske beskyldninger, som stammer fra forudindtagede idéer og positioner".

Han mener, at rapporten indeholder "klare selvmodsigelser og grundløse beskyldninger, hvilket udfordrer dens troværdighed".

Liget af den saudiarabiske journalist og systemkritiker Jamal Khashoggi er aldrig blevet fundet.

Et år før drabet på Khashoggi fortalte Saudi-Arabiens kronprins en af sine nærmeste, at han ville bruge "en kugle" mod journalisten, hvis han ikke stoppede sin kritik af regimet. Saudi-Arabien hævder, at drabet blev udført af en gruppe, som ikke havde fået ordre til det.