Udland

Kina forlanger tavshed om optøjer i Hongkong på topmøde

Zhang Jun vil ikke diskutere konflikten i Hongkong på det kommende G20-topmøde. Nicolas Asfouri / Scanpix Denmark

Forhold i Hongkong er et internt anliggende for Kina, som ikke skal drøftes på G20-møde, siger viceminister.

Kina vil ikke tillade, at den seneste tids omfattende protester i Hongkong mod et kontroversielt lovforslag bliver drøftet på det forestående topmøde i G20-gruppen.

Intet land, ingen organisation og ingen person har ret til at blande sig

Geng Shuang, kinesisk talsperson

Ifølge Zhang Jun, Kinas viceudenrigsminister, er forhold i Hongkong et internt anliggende for Kina. Det slår han fast på et pressemøde mandag i Beijing.

Hongkong har tidligere været en britisk koloni. Den blev i 1997 ført tilbage til Kina som en særskilt administrativ region med udstrakt selvstyre.

Det er ikke første gang, at de kinesiske myndigheder er ude med riven i forbindelse med demonstrationerne i Hongkong. I det engelsksprogede, kinesiske statsmedie China Daily, der udgives i blandt andet Europa og USA, kunne man tidligere på måneden læse, hvordan det var udenlandske kræfter, som ville skade Kina ved at skabe kaos i Hongkong.

Efter EU kritiserede lovforslaget lød det fra Geng Shuang, der er talsperson for det kinesiske styre;

- Intet land, ingen organisation og ingen person har ret til at blande sig. Kina udtrykker den stærkeste utilfredshed og beslutsomme modstand mod de uansvarlige og fejlagtige udtalelser, som EU har fremsat om det nye lovforslag.

Han sagde desuden, at EU bør se på lovforslaget objektivt og stoppe al indblanding i Kinas interne anliggender.

Masse demonstrationer krævede leders afgang

Millioner af indbyggere i Hongkong er denne måned gået på gaden for at protestere mod et lovforslag, der ville give myndighederne lov til at udlevere mistænkte personer til retsforfølgelse i Kina.

Demonstrationerne udviklede sig til de mest voldelige i årtier, da politiet affyrede gummikugler og tåregas for at opløse de store menneskemængder.

I den forgangne uge undskyldte Hongkong politiske leder, Carrie Lam, endnu en gang over for befolkningen som følge af sin håndtering af det kontroversielle lovforslag, som hun midlertidigt har trukket tilbage. Men hun afviste at træde tilbage fra sin politiske toppost.

Millioner af mennesker har været på gaden i Hongkong i den forgangne uge.

Det udløste fredag nye massedemonstrationer.

Her gentog deltagerne deres krav om Carrie Lams afgang, ligesom de kræver frigivelse af demonstranter, der er blevet anholdt i løbet af den seneste tids politiske uroligheder i storbyen.

Handelskonflikt på bordet

G20 omfatter verdens 19 vigtigste industrilande og vækstøkonomier samt EU. Og mødet finder denne gang sted fredag i den japanske by Osaka.

Forsamlingen har ingen formel beslutningskraft, men mødernes sluterklæringer udstikker retningslinjer for, hvad de magtfulde lande vil og kan sammen.

Desuden foregår der altid vigtige forhandlinger i periferien af møderne.

På denne uges møde i Japan er der således planlagt en samtale mellem Kinas præsident, Xi Jinping, og hans amerikanske kollega, Donald Trump.

De to ventes at drøfte det betændte handelsforhold mellem USA og Kina.