Udland

Trump stopper masseudvisning af indvandrere - men advarer

Donald Trump. Mike Theiler / Ritzau Scanpix

USA's præsident siger, massedeporteringer, som skulle starte søndag, udsættes for at søge politisk kompromis.

Præsident Donald Trump oplyser lørdag, at han vil udsætte massedeporteringen af illegale indvandrere i USA.

Operationen skulle være indledt søndag.

Trump skriver på Twitter, at han udsætter aktionen for at se, om han kan finde et kompromis med Demokraterne om indvandringspolitikken.

- På anmodning fra Demokraterne har jeg udsat (deportationen) i to uger for at se, om Demokraterne og Republikanerne kan samles for at finde en løsning på asyl- og smuthulsproblemerne på vores sydlige grænse.

- Hvis ikke. Så begynder deportationerne, skriver han.

Tidligere på ugen tweetede Trump, at "millioner" af personer, som opholdt sig ulovligt i USA, ville blive fjernet i en nært forestående operation.

Klassisk Trump, mener analytiker

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er der på mange måder tale om et typisk Trump-træk.

- Først bliver der truet med bål og brand, som i tilfældet med Nordkorea for to år siden og Iran i sidste måned. Derefter bliver der sat en arbitrær deadline for, hvornår hammeren falder, hvis modstanderen ikke makker ret. Og lige op til deadline kommer der så en kovending fra præsidenten på Twitter, enten pakket ind som en sejrserklæring, som en camoufleret politisk håndsrækning eller et tilbud om tværpolitisk samarbejde, skriver Mirco Reimer-Elster i en kommentar på TV2.DK.

Senere afslørede medier den eksakte dag for operationen samt navnene på de byer, hvor myndighederne i første omgang ville slå til mod ulovlige indvandrere.

Den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, appellerede lørdag til religiøse om at lægge pres på Trump for at få ham til at aflyse de razziaer, der var lagt op søndag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hun fortalte, at en sådan fremfærd vil "udløse rædsel i vores lokalsamfund".

De amerikanske myndigheder siger, at der er omkring en million indvandrere i USA, som har fået retlig ordre til at forlade landet.

Ifølge avisen Washington Post var der planlagt særlige operationer i op til ti storbyer - deriblandt Houston, Chicago, Miami og Los Angeles.