Udland

Mens Trump truer med sanktioner, rækker Pompeo hånden ud til Iran

I det iranske parlament brød flere parlamentarikere ud i kampråb med teksten "død over Amerika".

Nedskydningen af en ubemandet amerikansk drone over Hormuz-strædet torsdag har gjort forholdet mellem USA og Iran iskoldt.

Fredag godkendte USA's præsident Donald Trump et angreb på Iran som konsekvens af den tabte drone og truede med "udslettelse". En ordre og ord han dog senere trak tilbage.

Nu forsøger USA sig så med to andre udenrigspolitiske manøvrer rettet mod Iran.

Søndag fortæller USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, at han rejser til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, to af USA's tætteste allierede i Mellemøsten, for at deltage i samtaler, der skal håndtere konflikten med Iran.

Mødet skal sikre, at USA er strategisk enige med de to lande.

Pompeo sendte imidlertid også forsonende signaler til Iran.

- Vi er parate til at forhandle uden nogen betingelser. Jeg er overbevist om, at vi vil kunne begynde samtalerne, så snart de er villige til at sætte sig til bordet med os.

Pompeos tone er dermed en lidt anden end præsident Donald Trumps, da han forholdte sig til Iran i et interview med NBC:

- Hvis Iran vil forhandle, så er det fint. Hvis ikke, så kommer de til at leve med en ødelagt økonomi i lang tid, sagde Trump fredag.

- Sanktioner, der vil bide

Mens Pompeo smeder alliancer i Mellemøsten og inviterer Iran til forhandlingsbordet, har Donald Trump meddelt, at han vil indføre flere økonomiske sanktioner mod Iran.

Med de økonomiske sanktioner vil Trump forsøge at presse Iran til at opgive udviklingen af atomvåben.

Mandag meldte Iran ud, at landet, måske, vil berige uran i et omfang, så det kan bruges i atomvåben.

Trumps sikkerhedspolitiske rådgiver, John Bolton, udlagde Trump-administrationens politik ved en pressekonference søndag.

Her gentog han Trumps advarsler om militær intervention.

- Hverken Iran eller andre fjendtligsindede aktører må tro, at USA's fornuft og dømmekraft er tegn på svaghed. Ingen har givet dem tilladelse til frit at jage andre i Mellemøsten.

- Vores militær er klar til at rykke ud. Sanktionerne kan mærkes. Iran må aldrig få atomvåben, som de kan bruge mod USA og resten af verden, tilføjede Bolton.

- Død over Amerika

I det iranske parlament blev Boltons kommentar ikke overhørt. Her er budskabet, at landet ikke lader sig skræmme af USA.

- USA og dets allierede skal vide, at Iran ikke overgiver sig til trusler så let. Vi vil modstå dem, så længe vi lever med fuld kraft, sagde næstformand i parlamentet Masoud Pezeshkian.

Efterfølgende brød flere parlamentarikere ud i fællesråb med teksten "død over Amerika".

Blev drone skudt ned over iransk eller internationalt luftrum?

Nedskydningen af dronen torsdag er central for at forstå den amerikansk-iranske konfrontation.

Det iranske præstestyre skød dronen ned, da den, ifølge dem, var fløjet ind i iransk luftrum.

USA har imidlertid benægtet, at dronen skulle have befundet sig over iransk luftrum.

Pompeo benyttede søndag lejligheden til at trække på skuldrene af billeder fremlagt af den iranske udenrigsminister, der skulle bevise Irans påstand.

- I har set det barnagtige kort, som udenrigsminister Zarif har fremlagt, og som står i kontrast til den kvalitet og professionalisme, som det amerikanske militær og den amerikanske efterretningstjeneste står for, siger Mike Pompeo.

- Kortet efterlader ingen tvivl om, hvor det ubemandede fartøj var - det var i internationalt luftrum, tilføjer han.

Som konsekvens af nedskydningen har den amerikanske luftfartsmyndighed, FAA, udstedt et flyveforbud for amerikanske fly i dele af Irans luftrum.

En opfordring som en række internationale flyselskaber siden har fulgt.

USA har oprustet markant i Mellemøsten

Den nedskudte drone har ikke været eneste konfrontation i området den seneste tid.

13. juni blev to olietankere udsat for et formodet angreb i Omanbugten - ramt af to flyvende objekter.

USA beskylder blandt andet Iran for at stå bag angreb på to tankskibe i Omanbugten i sidste uge. Iran nægter enhver indblanding.

I forvejen har USA oprustet markant i Mellemøsten, siden præsident Donald Trump valgte at trække sig ud af den internationale aftale om Irans atomprogram, der blev indgået i 2015.I øjeblikket består oprustningen af omtrent 10.000 soldater, flere langtrækkende bombefly samt et hangarskib med støttefartøjer.