Udland

Boris Johnson afviser at tale om husspektakler - og styrtdykker i måling

Det har skabt alvorlige ridser i lakken for storfavoritten Boris Johnson, at politiet forleden nat blev kaldt ud til et skænderi i Johnsons hjem.

Boris Johnson, der er favorit til at blive Storbritanniens næste premierminister, er kommet under pres efter en episode om husspektakler i hans hjem.

Politiet blev tidligt fredag kaldt ud til Johnsons hjem i London, hvor han bor sammen med sin kæreste Carrie Symonds. Her blev der smækket med døre og råbt ukvemsord mellem de to beboere. Det fik en af naboerne til at optage hele episoden med sin telefon og ringe til politiet.

- Efter et højt skrig og et smæld efterfulgt at stilhed løb jeg ovenpå og blev enig med min kone om, at vi burde tjekke, hvordan vores naboer havde det, siger naboen Tom Penn til the Guardian.

- Jeg bankede på deres dør tre gange, men der var ikke noget svar, forklarer han.

Politiet kom hurtigt op og konstaterede, at ingen var kommet noget til.

Allerede fredag aften trak episoden overskrifter i alle britiske aviser og tv-udsendelser. Men hovedpersonen selv afviser at svare på, hvad der skete. Det sagde han, da han dagen efter mødte konservative vælgere i Birmingham.

- Jeg tror ikke (publikum red.) ønsker at høre om den slags ting, sagde han fra scenen, da moderatoren gentagne gange pressede ham for et svar.

- Jeg tror, at det, som de vil høre noget om, er mine planer for landet og for mit parti, sagde Johnson.

Johnson har sat forspring over styr

Det har skabt alvorlige ridser i lakken for storfavoritten Boris Johnson, at politiet forleden nat blev kaldt ud til et skænderi i Johnsons hjem.

Men selvom Boris Johnson blev mødt af store klapsalver og moderatoren buet af salen - Johnson var nødt til at tysse på publikum - kan episoden have skabt alvorlige ridser i lakken for den konservative storfavorit.

Så sent som torsdag vandt Johnson og Jeremy Hunt en afstemning blandt partiets 313 medlemmer af Underhuset om, hvem valget som Theresa Mays efterfølger, partiets leder og dermed posten som Storbritanniens premierminister skal stå mellem.

Johnson har hele tiden haft en overbevisende opbakning i meningsmålingerne, men siden fredag er Boris Johnsons forspring mere end halveret.

Torsdag mente 55 procent af medlemmerne af De Konservative, at Boris Johnson var den bedste kandidat til at blive premierminister. Kun 28 procent sagde det samme om Hunt. Men lørdag havde Johnson kun opbakning fra 45 procent, mens 34 procent er klar til at sætte kryds ved Hunt. Det viser meningsmålinger foretaget af Daily Mail.

Desuden har Jeremy Hunt overtaget som favorit, hvis alle britiske vælgere fik lov at stemme.

- Spørgsmål om dømmekraft

Spørgsmålet er nu, om skænderiet med kæresten kan koste Boris Johnson posten som premierminister.

Han afviste lørdag at snakke om episoden, da det er et privatanliggende. Men både almindelige briter og hans politiske kritikere mener, at det handler om en kommende landsleders karakter og forlanger svar.

I Daily Mails måling mener over halvdelen af vælgerne, at Johnsons privatliv er relevant, og over en tredjedel siger, at episoden har gjort dem mindre tilbøjelige til at stemme på ham.

BBC's politiske redaktør, John Pienaar, vurderer, at spørgsmålene om Johnsons opførsel i privatlivet kaster en skygge over kampen for at blive leder af det konservative parti.

- Det er et spørgsmål om hans dømmekraft, om de beslutninger, han tager, og hvordan det kan give os en ide om, hvordan han vil træffe beslutninger i fremtiden, lyder det fra John Pienaar.

- Det handler ikke kun om den nuværende situation. Det her kan vise os, hvordan vores land kan blive ledet fra Downing Street 10 i denne så vigtige tid, slutter John Pienaar.