Udland

Alvorligt såret dansk dreng overdraget til danske myndigheder fra flygtningelejr

Drengen er alvorligt såret, men har det efter omstændighederne godt, oplyser Udenrigsministeriet.

En dansk dreng, som hidtil har befundet sig i den syriske flygtningelejr al Hol, er blevet udleveret til danske myndigheder.

Det fremgår af en mail fra Udenrigsministeriet, som er sendt til TV 2:

- Udenrigsministeriets Borgerservice kan bekræfte, at en alvorligt såret dreng med dansk statsborgerskab er blevet evakueret til et tredjeland med henblik på medicinsk stabilisering. Den medicinske evakuering af drengen er blevet gennemført af en dansk delegation ledet af en repræsentant for Udenrigsministeriet.

Alvorlig tilstand

Drengens tilstand betegnes som alvorlig, men Udenrigsministeriet oplyser, at han har det godt efter omstændighederne.

- Der er etableret en fælles myndighedsgruppe med deltagelse af blandt andet Justitsministeriet, Udenrigsministeriet samt Udlændinge- og Integrationsministeriet. Her belyses de konkrete sager enkeltvis, navnlig ud fra sikkerhedsmæssige overvejelser, humanitære hensyn og Danmarks retlige forpligtelser. På denne baggrund vurderer de ansvarlige myndigheder, hvad der er den bedste løsning i hver enkelt sag, oplyser Udenrigsministeriet i mailen.

Drengens pårørende er blevet underrettet om udleveringen og vil selv stå for at få drengen hjem til Danmark. Drengen er ifølge ritzau 13 år.

Dreng ramt af skud i ryggen

I starten af juni oplyste lokale myndigheder til TV 2, at en dansk dreng var blevet ramt af skud i ryggen, da han flygtede fra terrorbevægelsen Islamisk Stats sidste landområde, den syriske landsby Baghouz, da den faldt i marts.

Dengang var drengen tilbageholdt i lejren sammen med sin mor. Ifølge TV 2s oplysninger har moderen givet skriftligt tilladelse til at drengen hentes ud, men hun forbliver selv i lejren, da de danske myndigheder vurderer hende som en sikkerhedsrisiko.

I Udenrigsministeriet vil de ikke kommentere yderligere på sagen.

- Udenrigsministeriets Borgerservice har tavshedspligt i personsager, ligesom der ikke kommenteres på myndighedsgruppens drøftelser af enkeltsager om fremmedkrigere og deres børn. Vi kan derfor ikke give yderligere oplysninger, skriver de i mailen til TV 2.

- En positiv nyhed

12. juni blev to børn de første med dansk baggrund, der blev hentet ud fra en af de flygtningelejre i Syrien, hvor tidligere Islamisk Stat-krigere og deres børn tilbageholdes.

De to børn var en del af en gruppe på 12 franske børn, der siden kom fra Syrien til Frankrig. Det bekræftede Udenrigsministeriets Borgerservice over for DR Nyheder.

SF-formand Pia Olsen Dyhr har søndag endnu engang siddet i regeringsforhandlinger med resten af rød blok, hun blev dog også forholdt nyheden fra Syrien, da hun gav en kommentar til pressen efter dagens forhandlinger.

- Jeg synes, at det er en rigtig positiv nyhed. Vi har desværre danske børn, der sidder fast i flygtningelejre i Syrien, som er udsat for nogle meget voldsomme overgreb og livsbetingelser.

- Hvis der er tale om danske statsborgere, så hører de til i Danmark, siger hun.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har ligeledes været til forhandlinger søndag. Hun er også meget positiv over udleveringen.

- Det er en dreng, der har nogle helt særlige udfordringer og dermed nogle særlige behov, som vi ikke tror på kunne løftes, der hvor han var. Så det er godt, at han blev evakueret, siger hun.