Brexit

Spørgsmålet Storbritannien diskuterer nu: Spænder skænderi med kæresten ben for Boris Johnsons drømme?

Den konservative toppolitiker, Boris Johnson, var natten til fredag i et alvorligt skænderi med sin kæreste Carrie Symonds, og politiet måtte rykke ud til privaten. Evening Standard / Ritzau Scanpix

Politiet i London blev natten til fredag kaldt ud til et husspektakel hos Storbritanniens favorit til posten som landets næste premierminister.

En bekymret nabo til kæresten til Boris Johnson, som lige nu står til at blive ny leder for de konservative efter Theresa May, ringede fredag klokken 00.24 til politiet i London og anmeldte et husspektakel.

Hun havde, fortæller hun, forinden tre gange banket på døren til Boris Johnsons kæreste Carrie Symonds' dør, efter hun havde hørt skrig fra en kvinde og høje brag fra lejligheden. Da der ikke blev åbnet, kontaktede hun politiet ifølge avisen The Guardian.

Den 31-årige Carrie Symonds er tidligere spindoktor for det konservative parti. Boris Johnson, der forlod sin hustru sidste år, blev første gang set offentlig med Symonds i starten af denne måned.

Naboen fortæller, at hun havde hørt en kvinde, angiveligt Carrie Symonds, råbe: "Fjern dig fra mig" og "Skrid ud af min lejlighed". Herefter hørte hun ifølge The Guardian en kvinde skrige samt brag og smækken med døre.

På en lydoptagelse, som The Guardian er kommet i besiddelse af, skulle man kunne høre Boris Johnson nægte at forlade lejligheden og sige til sin kæreste: "Giv slip på min bærbare", hvorefter der lød et højt brag.

Carrie Symonds kan på optagelserne høres beskylde Boris Johnson for at have ødelagt en sofa med rødvin: "Du er ligeglad med alting, fordi du er så forkælet. Du bekymrer dig ikke om penge eller noget som helst".

Da politiet dukkede op på Carrie Symonds' adresse i Londonbydelen Camberwell, var gemytterne faldet til ro. Ifølge BBC talte politiet med alle personer på adressen. Ingen personer var kommet til skade, og der var ikke sket nogen lovovertrædelser. Der var derfor ikke grundlag for at efterforske sagen yderligere, og politiet forlod lejligheden igen.

En anden nabo end hende, der anmeldte husspektaklet, hørte også skænderiet mellem Johnson og hans kæreste. Her fortæller Farina til Sky News.

Kan få konsekvenser for Johnsons politiske fremtid

Selvom der tilsyneladende er tale om et banalt skænderi mellem et kærestepar, kan episoden gå hen og få alvorlige konsekvenser for Boris Johnsons politiske liv.

Lyn-analyse

Boris Johnson har undervejs i første del af formandsopgøret været meget lidt synlig. Det har der været flere grunde til. Dels fordi han var så langt foran sin modstander, dels fordi jo mindre synlig han var, jo mindre skade kunne han gøre. Der har endda været tale om, at Boris Johnson har været ekstraordinært ”normal” og ”kedelig” i første halvdel af formandsopgøret.

Her i Storbritannien har man sagt fra starten, at den eneste, der kan ødelægge det for Boris Johnson, er Boris Johnson selv.

Spørgsmålet alle nu stiller sig selv er, om skænderiet bliver et vendepunkt for Boris Johnson.

Så sent som torsdag vandt Johnson en afstemning blandt partiets 313 medlemmer af Underhuset om, hvem der skal efterfølge Theresa May som partiets leder og dermed indtage posten som Storbritanniens premierminister.

Tilbage i dette kapløb er der nu kun Boris Johnson og Jeremy Hunt, der i 2018 blev udnævnt som udenrigsminister efter netop Boris Johnson, der gik af i protest mod premierminister Theresa Mays planer for Brexit. Jeremy Hunt bliver betragtet som Boris Johnsons foretrukne modstander, da Hunt af mange anses for at være en ”svag” og ”nem” modstander for Boris Johnson.

I dag indledes anden fase af kampen om formands- og premierministerposten i Birmingham, hvor de to kandidater skal forsøge at sælge sig selv over for partiets medlemmer. I alt 124.000 skal stemme om de to kandidater. Resultatet ventes først 23. juli.

Spørgsmålet er nu, om husspektaklet hos Boris Johnson vil få indflydelse på, hvordan de menige medlemmer af partiet vil stemme.

Et spørgsmål om dømmekraft

BBC har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Boris Johnson. Til gengæld har den tidligere advokat og konservative medlem af Underhuset, Dominic Grieve, givet et interview til BBC's Radio 4.

Han vil ikke kommentere sagen direkte, men han mener, at det er vigtigt at se nærmere på karakteren på den person, der ønsker at blive leder af det konservative parti.

Boris Johnson sammen med sin kæreste Carrie Symonds.

- Lederen kommer til at besidde en ansvarsfuld post og vil skulle træffe alvorlige beslutninger. Derfor er det klart, at ansvarlighed og ærlighed er meget vigtigt. Jeg mener, det er karaktertræk, der har betydning både i ens private og offentlige liv.

BBC's politiske redaktør, John Pienaar, vurderer da også, at spørgsmålene om Johnsons opførsel i privatlivet kaster en skygge over kampen for at blive leder af det konservative parti.

- Det er et spørgsmål om hans dømmekraft, om de beslutninger, han tager, og hvordan det kan give os en ide om, hvordan han vil træffe beslutninger i fremtiden, lyder det fra John Pienaar.

- Det handler ikke kun om den nuværende situation. Det her kan vise os, hvordan vores land kan blive ledet fra Downing Street 10 i denne så vigtige tid for vort land, slutter John Pienaar.